Safsata

Geçenlerde yedi yaşındaki bir çocukla Dünya hakkında sohbet edip düşüncelerini merak edip sormaya başladım:

Ben: Aras, Dünya küreye mi benziyor yoksa düz tepsi gibi mi?

Çocuk: Tabii ki de küre gibi.

Ben: Peki Dünya küre gibiyse biz uzaya düşmeden nasıl duruyoruz?

Çocuk: Yer çekimi yüzünden.

Ben: Peki yer çekiminin olduğunu nasıl biliyorsun?

Çocuk: Kitaplardan.

Ben: Ya kitaplarda yanlış yazıyorsa?

Çocuk: O zaman bilim adamları bize söylerdi.

 

Geçenlerde İngiltere’nin Birmingham kentinde Flat-Earth tarafından bir konferans gerçekleşti. Konferansa 200 kişilik bir grup katıldı. Bu konferansın amacı düz Dünya teorisi hakkındaki yeni teorilerini detaylarını katılımcılara açıklamak.

 

Konuşmacılardan David Marsh yaptığı konuşmada araştırmalarında Big Bang kozmolojisini çürüttüğü, yer çekiminin olmadığını ve doğadaki tek gerçek gücün elektromanyetizma olduğunu söyledi. İşin trajikomik yanı bu kişi bu iddialarını evinin arka bahçesinde yaptığı deneyle öne sürdü.
Yedi yaşındaki çocuk bilimi, bilim insanları tarafından ögrenmemiz gerektiğinin farkındadır.
Bazı komplo teorisyenleri ile safsatacıların ve bu işi inanç meselesine çeviren kişilerin biraz olsun bilimsel olguları bilim insanları tarafından öğrenmelerini şiddetle tavsiye ederim.

 

Dünya kutuplardan hafifçe basık, ekvatordan şişkin kendine has bir şekle sahiptir, buna Geoit denir. Jean Bernard Léon Foucault (1819-1868) mekanik aygıt ve icatlarıyla tanınmış Fransız fizikçidir. Işık hızının ilk hassas ölçümlerinden birini yapmıştır. Aynı zamanda modern fotoğraf tekniklerini geliştirmiş, Güneş’in ve yıldızların ilk net fotoğraflarını çekmiştir. Çekimlerden daha iyi sonuçlar almak için sarkaç güdümlü kurmalı bir cihaz yaptı ve bu cihazla çalışırken dönen Dünya’nın ilk kanıtını ortaya sundu. Bilimi şahsi inançları nedeniyle bilim düşmanlarından değil, bilimi her zaman bilim insanlarından öğrenin.

 


 

Kaynaklar:
(Arovas, D., (2013). Lecture Notes on Classical Mechanics: A Work in Progress. Department of Physics, University of California, San Diego.)
http://beyinsizler.net/duz-dunya-orgutu-tarafindan-konferans-duzenlendi-son-teorileri-inanilmaz/

Fotoğraf Kaynak: Fritz Schmitz

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir