19 Kasım Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Yanlış okumadınız. 19 Kasım “Kadınlar Günü” kutlu olsun!

 

Her sene 8 Mart günü sosyal medya hesaplarımı dolduran, bazen de şaşırtan gönderileri gördükçe aklıma neden bu duyarlılığın diğer günlerde olmadığı gelir. Sanki cinsiyet eşitliği yılda sadece bir gün önemliymiş gibi, cinsiyet eşitliğini bir güne kısıtlamış gibi hissederim. Hâl böyle olunca da o günü yırtmak, o günü aşmak isterim. 8 Mart günü gösterdiği hassasiyeti yılın geride kalan günlerinde göstermeyecekse bir insan, gerçekten de 8 Mart günü onun için “özel” bir gün müdür?

 

Bu yazının amacı 8 Mart gününü ve tarihsel önemini değersizleştirmek değil tabii ki. Anlatmaya çalıştığım, benim için bugünün 8 Mart’tan bir farkı olmaması. Bugün de, yarın da, 8 Mart’ta da cinsiyetlerin ekonomik, politik, sosyal eşitliğini savunacağım. Eşit işe eşit ücret ödenmesi gerektiğini savunacağım. İnsanların toplum baskılarına boyun eğerek, kendilerine bahşedilen rollere hapsolmasını hazmetmeyeceğim. Her gün binlerce kız çocuğu cinsiyetinden dolayı okula gönderilmezken, sesimi çıkarmak için 8 Mart’ı beklemeyeceğim. Çünkü cinsiyet eşitliği “bir gün değil, her gün” var. Bu mücadele her gün devam edecek.

 

Biliyorum ki cinsiyet eşitliğini kendisine ilke edinmiş bireyler için 19 Kasım da, 20 Kasım da, 8 Mart da, 9 Mart da “Kadınlar Günü”. Bu bireyler için 19 Kasım da, 20 Kasım da, 8 Mart da, 9 Mart da “Erkekler Günü”. Her gün ayrı bir eşitlik mücadelesi. Bazılarının sadece yılda bir gün yaptığı söylemler bu bireylerin her günkü ifadesi, hareketi.

 

Bir şeyleri ispatlama kompleksi ile “Facebook’a, Instagram’a ne atacağım” diye kafanızı yoracağınıza hayatınızdan ayrımcılığı gerçekten çıkartın. Eşitliği ilke edinin. Ayrımcılığın karşısında durun. Emin olun o gün geldiğinde içiniz zaten rahat olacak ve bir şey ispatlama gayesi olmadan, insanlara düşüncelerinizi aktaracaksınız. Zaten bunları yapmış insanlar için 8 Mart, 19 Kasım veya 30 Eylül’ün bir farkı yok.

 

Ömrünü feminizme, eşitliğe adayan herkese bugün de selam olsun.

 

19 Kasım Kadınlar Günü kutlu olsun.

 

Yaşasın cinsiyetlerin eşitliği!

 


 

Fotoğraf: metro.us

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir