Grafiti Denilince Akla Gelen Adam, Kıbrıs’ımız ve Sanat

“Dünyada yetenekli, başarısız insanlardan daha olağan bir şey yoktur, evde kalmaya değecek bir şey bulmadan önce evden çıkın.” -Banksy

 

Başlığı okuyunca çoğumuzun aklında aynı isim belirmiştir. İngiliz sanatçı Banksy, adından birçok kere, farklı konum ve konularda bahsettirmiş bir sanatçı. 1990’larda ortaya çıktığından beri sayısız parça eser, üç kitap ve bir film yarattığı hâlde, kimliğini saklı tutmayı başarabilen, önemli bir yetenek. 1974’te Bristol’da doğduğu öğrenilen “duvar yazısı” (TDK’nin grafiti için uygun gördüğü anlam) sanatçısı, tarzının farklı olması ile bilinen ve saygı duyulan bir sanatçı. Eserlerinde çoğunlukla savaş, kapitalizm, çevre kirliliği ve hayvanlara yapılan zulmü göstermektedir. Çizimleri ise kesinlikle imza olmasa da belli olacak niteliktedir. Stili ile Banksy olduğu bellidir.

 

“Kutunun dışında düşün, kutuyu yık, ve bunu yapmak için aşırı keskin bir bıçak al.” -Banksy, Wall and Piece, 2005

 

1990’larda Bristol’daki çizimlerinden sonra popülarite kazanmaya başlayan Banksy, 90’ların sonuna doğru Londra’ya taşınır. Buradaki çizimleriyle biraz daha ismini duyurur ama 2005 yılında yaptığı Filistin ziyaretinde Bethlehem (Beytüllahim) şehrindeki İsrail’in yaptığı duvarın üzerine çizilen 9 eseriyle dünyaca tanınırlık kazanmaya başlar. Bu resimlerin en bilineni aşağıdadır.

 

https://idsb.tmgrup.com.tr/2016/03/07/HaberDetay/1457289350683.jpg

 

“Grafiti, neredeyse hiçbir şeyi olmayanların sahip olduğu nadir şeylerden biri. Dünyadaki açlığın sonunu getiremesen bile, işeyen birinin yüzüne bir gülümseme getirebilirsin.” -Banksy, Banging Your Head Against a Brick Wall, 2001

 

Bu süreçten sonra özellikle 2010 yılında çıkardığı mükemmel filmle (Exit Through The Gift Shop – kesinlikle izlenmesi gereken bir film) grafiti dünyasında da kendi ismiyle anılan “Banksy Etkisi” başlar. Bu etki, grafiti eserlerinin fiyatlarının çok hızlı bir şekilde artmasıyla meydana gelir. Fakat Banksy, para ile işi olmadığını en başından beri belli etmiştir ki zaten grafiti satışlarından kendi satmadığı sürece gelir elde etmemektedir. Aşağıdaki eserinde bir açık artırmayı eleştirirken, çerçevenin içinde “siz salakların bunu gerçekten satın aldığına inanamıyorum” sözleri okunmaktadır.

 

https://i.imgur.com/ZK5Aka5.jpg

 

“Dünyayı iyileştirmek isteyen bir insandan daha tehlikeli hiçbir şey yoktur.” -Banksy

 

Banksy’nin sanatı sadece estetik olarak değil, fikir olarak da insanları motive eden, gözlerini açmada yardımcı olan bir sanattır. Özellikle Kıbrıs’ımızda çok duyduğumuz laflardan biri olan “e be sen mi gurtaracan bu memleketi” sözüne ithafen de muazzam cevaplar verir, “yapma annem sen, o işi da artık başgaları yapsın”lara da tepki niteliğindedir. Galler’de ortaya çıkan son yaptığı eser ile de çevre kirliliğine dikkat çeken ünlü sanatçı, Kıbrıs’ımızın da çok yol kat etmesi gereken bir konuya parmak basmıştır.

 

https://www.lifegate.com/app/uploads/banks-port-talbot.jpg

 

“Hiçbir zaman büyük hayaller kurmak için çok küçük değilsindir.” -Banksy

 

Halk olarak sanata, sanatçıya yeterince önem vermiyoruz. Oysa sanat, bizim gelişmemiz ve değişmemiz için çok yardımcı bir organdır. Oysa sanat, dal fark etmeden, bize farklı bakış açıları sunar. Oysa sanat, bizi düşünmeye, anlamaya ve yaratmaya iter. Sanata önem verelim, düşünelim, anlayalım, yaratalım.

 


 

Kapak:

http://www.ukstreetart.co.uk/wp-content/uploads/banksy-wall2-1140×818.jpg

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir