Kıbrıs’ın Unutulmaz İkilisi: Alikko ile Caher

Türk tiyatrolarında her zaman akıllarda kalan ve yıllar geçse dahi unutulmayacak nice ikililer var oldu. Kavuklu ile Pişekâr vardı örneğin veya en basiti gölge oyunları denildiğinde akla gelen iki zıt karakter, Karagöz ile Hacivat. İşte bunlar gibi Kıbrıslı Türklerin kalbinde taht kurmuş ve ilk kez Kıbrıs Türkçesi kullanılarak oynanan skeç ve tiyatro serileri ile Kıbrıs Türk tiyatro tarihine kendilerini altın harflerle yazdırmayı başarmış iki karakter: Alikko ile Caher!

 

Rivayet edilir ki bir zamanlar Karpaz’ın Komi Kebir (Büyükkonuk) köyünde Ali ve Cafer isimli iki arkadaş yaşarmış. Onlar birbirlerini Ali yerine Alikko, Cafer yerine ise Caher diye çağırırlarmış. Bu iki kafadar hem çok şakacı hem de birbirlerini çekiştiren iki köylüymüşler.

 

Kıbrıs’ın duayen tiyatrocularından olan ve 2007 yılında kaybettiğimiz Kemal Tunç çocukluk yıllarını Alikko ile Caher’in hikâyelerini dinleyerek geçirmiş. Kemal Tunç 1960’lı yılların başında çocukken dinlemiş olduğu Alikko ile Caher hikâyelerini kaleme alarak skeçler hâlinde yazdı. Kıbrıs’ın 1963’te başlayan karanlık yıllarında ise, Kıbrıslıtürklere moral kaynağı olacak bu skeçleri Bayrak Radyosunda yayımlanmaya başladı.

 

O dönemlerde Alikko’yu Kemal Tunç, Caher’i Dinçer İsmail Aktunç ve Alikko’nun eşi Fatmalı karakterini ise Güzide Tunç seslendirdi. Daha sonra ise Caher karakterini Osman Balıkçıoğlu ve Fatmalı’yı Şadiye Balıkçıoğlu seslendirdi. Daha sonra bu skeçler radyo programından tiyatro sahnesine taşındı ve ilk gösteri yerleri şu anda Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerini içinde barındıran Ledra Palace oteli oldu.

 

Alikko ile Caher 30 yıldan sonra ilk kez 2004 yılında Osman Balıkçıoğlu’nun yazdığı yeni bir versiyon ile Londra’da birçok kez sergilendi. Hiç kimse belki farkında değildi o dönem fakat o sergilenen oyun Alikko ile Caher’in bir arada olduğu en son oyundu. Daha sonra ise Caher, Kıbrıslılar ve sahneler Alikkosuz kaldı… O ikilinin anılarına ise Sevcan Çerkez heykel yaptı. Şimdi Büyükkonuk köyünde yer alıyor.

 

Şimdi ise Kıbrıs gençliği bu değerleri bilmeden yaşıyorlar, Alikko ile Caher bir yana dursun, ülkemizin birçok kültürel değerlerinden yoksunlar…

 

Şimdi biliyorum ki, bu yazımı okuyanlar bu topraklardan bir Alikko ile Caher ikilisinin gelip geçtiğinin farkında olacaklar.

 


 

Referanslar:

https://www.acikgazete.com/alikko-ile-caher-heyecan/

http://www.yeniduzen.com/osman-balikcioglu-aliko-ile-caher-dayatilan-turkiye-kulturune-dur-diyordu-88878h.htm

https://www.acikgazete.com/alikko-ile-caherden-unutulmaz-show/

 

Fotoğraf için tıklayınız.

Bir yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir