Loving Vincent

Bu yazım ile mutlaka izlenmesi gerekenler film listenize eklemeniz için bir önerim olacak! Loving Vincent…

 

Bir düşünün, filmin her karesi farklı bir yağlı boya tablosu. Toplamda 65.000 yağlı boya sahnesi… 20 farklı ülkeden tam olarak 125 yağlı boya sanatçısı inanılmaz teknikleri ile Van Gogh’un son günlerini inceleyip, bizlere yansıttılar.

 

Tamamen yağlı boya tablolarından oluşan bir film, şaheser.

 

Loving Vincent, ünlü Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’un hayatının son dönemini ve gizemli kalan ölümünü inceliyor. En ünlü eserlerinden “Starry Night”, “Sunflowers”, “Café Terrace at Night”, “Bedroom in Arles” gibi günümüzde çok popüler olan ve herkesin en az bir kez gördüğü ünlü tabloların ressamı.

 

Starry Night (1889), Sunflowers (1887), Café Terrace at Night (1888), Bedroom in Arles (1888)

 

Filmin imkânsızı başaran yazar ve yönetmenleri Hugh Wlchman ve Dorota Kobiela çifti. Wlchman ve Kobiela’nın yapmak istedikleri şeylerden biri filmde Van Gogh’un çevresindeki insanlar ile Van Gogh’u incelemek. Bunu yapmak için de Van Gogh dışında bir ana karaktere ihtiyaçları vardı. İşte bu yüzden çift, başrole Armand Roulin’i koymaya karar verdi. Van Gogh’un birkaç defa portresini çizdiği postacının oğlu, Armand. Çift bu karakteri kullanarak yeni bir hikâye oluşturdu, alternatif bir hikâye, bir son.

 

 

Armand, Van Gogh’un son mektubunu intiharından hemen sonra kardeşine ulaştırmaya çalışırken Van Gogh’un son günlerinin geçtiği yeri ve oradaki insanları inceliyoruz (tabii film boyunca yağlı boyanın kullanımı ve fırça darbelerinin etkisi altında kalarak).

 

Loving Vincent’ı izlerken birkaç tanıdık yüz görebilirsiniz. Bunu sebebi bütün filmin ilk önce aktörler ile yeşil ekranda çekilmesi ve ardından sanatçıların devreye girmesi.

 

 

Loving Vincent’in yapımını yıllarca takip edip, sonunda geçen yıl sinemalara geldiğinde bir sanat öğrencisi olarak koşarak izlemeye gitmiştim. Uzun ve oldukça uğraş gerektiren bir film. Tabii ben bu yazımda “spoiler” vermemek için konusundan çok yapımıyla ilgili inceledim ama akıcılığı ve yapımı açısından muhteşem bir film. Her sahneye biraz daha bakabilmek veya bir detay kaçırmamak için gözlerimi kırpmadan izliyordum bile denilebilir… Fırça darbeleri, geçişler ve renkler… Harika bir uyum.

 

Bittiğinde filmin güzelliğinden sarhoş olmuş gibi hissediyordum. Filmin ardından yapımcıların canlı yayındaki röportajlarını izleme şansımız oldu. Meğer bütün dünya filmi ilk defa o gün aynı anda izlemiş bu yüzden de filmin ardından yönetmenlerin canlı röportajlarını yansıtmışlardı, atılan “tweetler” cevaplanmıştı. Film hakkında bilinmeyen birçok detayı açıklayıp, pek çok bilgiyi bizimle paylaşmıştılar. Bense daha da etkilenmiştim.

 

 

Filmde Van Gogh’un toplam 94 tablosunu yeniden canlandırdılar. Filmin tonu ve kullanılan renkleri siyah beyaz ile Van Gogh’un tablolarının tonunda gidip geliyor. Geçmiş ile şimdiki zaman gibi. Ayrıca film yazda geçtiğinden dolayı, Van Gogh’un kışta Auvers-sur-Oise’de yapmış olduğu tabloların rengini değiştirerek, yine Van Gogh’un o bölgede yazda yaptığı tabloları inceleyerek yeniden resmettiler. Her şeyin gerçeğe yakın olmasını istiyordular, bu yüzden filmin çekilmesinin toplamda 6 yıl sürmesine hiç şaşırmamak lazım.

 

 

Hayatta olduğu sürece sadece bir tablo satmış olan Van Gogh dünyanın her yerinden bu kadar sanatçının onun hayatını, onun tekniği ile resmederek bir filme dönüştürdüklerini görebilse ne hissederdi acaba?

 

Küçük bir detay daha, film sırasında geçen çoğu tablo satılığa açıktı. Oyunculara da kendilerinin en çok beğendikleri bir tabloyu hediye ettiler.

 

Bu kadar insanın yıllarını harcayıp böyle müthiş bir sonuca ulaşmalarını değerlendirerek, bu filmi bir gözden geçirmenizi tavsiye ederim, izlemeye değer…

 


 

Kaynakça:

Giardina, Carolyn. “How ‘Loving Vincent’ Created the Animated Film in Van Gogh’s Iconic Style.” The Hollywood Reporter. January 31, 2019. Accessed January 31, 2019. https://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/how-loving-vincent-created-animated-film-van-goghs-iconic-style-1067364

 

Wimperis, Sarah. “BBC Piece about Loving Vincent, the World’s First Fully Painted Feature Film.” YouTube. November 21, 2016. Accessed February 01, 2019. https://www.youtube.com/watch?v=0CQKHWvK8Ro.

 

Loving Vincent. “Making Of.” YouTube. March 30, 2017. Accessed February 01, 2019. https://www.youtube.com/watch?v=QE9Q_7bfHsM.

 

Fotoğraflar:

http://lovingvincent.com/the-paintings,2,pl.html

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir