Karma Çiftler ve Çocuk Okutma Sorunsalı

Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyorsanız eğer, ‘‘karma evlilik’’ terimini çoğu kez duymuşsunuzdur. Karma evlilik, çiftlerden birinin Türkiyeli, diğerinin ise Kıbrıslı olduğu evliliktir ve ülkemizde zannedilenden fazla görülen bir durumdur. Ben de karma bir çiftin çocuğuyum. Annem Kıbrıs yerine Türkiye’de doğmuş, iki yaşında da Kıbrıs’a gelmiş. Burada da kalmış. Baktığınızda hiçbir farkı yok aslında, aynı şekilde büyüyorsunuz, aynı eğitimi alıyorsunuz ve aynı kültüre bağlanıyorsunuz. Fakat büyüyünce işler değişiyor. En azından benim için değişmişti.

 

Yurt dışında iyi bir eğitim almamı isteyen bir ailem olduğundan dolayı, yurt dışı sistemine (A Level) hazırlanarak büyütüldüm. Son dakikaya kadar da İngiltere’de okuyacağımı düşünmüştüm. Sonra araya kimlik olayı girdi. Peki nedir bu ‘‘kimlik olayı’’?

 

Eğer karma bir evlilikten doğmuş bir çocuksanız, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğini alamıyorsunuz. Bir takım istisnalar var tabii: Kapılar ilk açıldığında başvurmuşsanız veya anne-babanız Türkiye’de veya yabancı bir ülkede evlenmişse alabiliyorsunuz, fakat başka türlü şansınız yok. Yasal olarak önünüzde hiçbir engel yok fakat saçma bir politik kavgadan dolayı bekletiliyor gözüküyorsunuz.

 

Kimlik alamadığınızda doğal olarak Larnaka Havaalanı’ndan uçamıyorsunuz. Hava yolları şirketleri orada daha fazla olduğundan, daha kolay ve ucuz bilet bulma şansını da kaçırıyorsunuz. Tatilde yurduna dönmek isteyen biz öğrenci kesim için cidden acı bir durum.

 

Öğrenci demişken, karma çiftlerin çocukları da üniversiteye hazırlanırken çok daha fazla uğraşmak durumunda kalıyor. Hakkınız olan Avrupa vatandaşlığını alamadığınız için İngiltere’nin sağladığı avantajlardan yararlanmak için ekstra uğraş vermeniz gerekiyor (kaldı ki bazıları sizi asla AB vatandaşı kabul etmiyor). Hedefleri yurt dışı olan bu insanların ne yapıyor olduğunu merak edebilirsiniz.

 

Okuyoruz. Bizi Avrupa Birliği vatandaşı sayan Büyük Britanya üniversitelerinde (Aberdeen Üniversitesi, St Andrews Üniversitesi), AB vatandaşlığını hiç mi hiç umursamayan Amerika üniversitelerinde, eğitimi üçüncü dünya ülkeleri ile yarışan Türkiye üniversitelerinde veya Kıbrıs’ta okumaya devam ediyoruz.

 

‘‘Yasa dışı çocuk’’ ilan edilmeniz, hukuki hakkınızı alamıyor olmanız ve ailenizden birinin kendini suçlu hissetmesine sebep olmanız hiç hoş bir durum değil tabii. Kıbrıs Arkadaşlık Programı (Cyprus Friendship Program) gibi bir sürü olanak elinizden gidiyor, üniversite başvurularını yaparken sinir krizleri, e-posta yağmuru ve binbir türlü sıkıntı eksik olmuyor.

 

Tabii biraz azimliyseniz eğer, hedefinize ulaşabiliyor, o hayalini kurduğunuz eğitimi alabiliyorsunuz.

 

Dipnot: Yazıyı okurken benzer durumda olan bir tanıdığınızı hatırladıysanız veya siz de aynı durumun içerisindeyseniz yardım etmekten memnuniyet duyarım. Hiçbir politik kavga eğitime engel olmamalı.

 


Fotoğraf için tıklayınız.

2 yorum

  1. Slm bu anlattığınız hikâyede bende varım be tc kökenliyim, eşim hem ingiliz hemde kıbrisi nasıl kıbrıs kimliği alabilirim.rum tarafın yada ingiliz yurttaşlığı oturumu.cok teşekkür ederim. Görüşmek üzere.

    1. Merhaba, İngiliz vatandaşlığını bilemem ama Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı için cevap verebilirim. Eğer KKTC’de evlenmişseniz ve kapılar ilk açıldığında (2004’te) başvurmamışsanız alamıyorsunuz. Tabii ki başvurabiliyorsunuz, yalnız süreç politik nedenlerden dolayı gereksizce uzatılıyor. İngiltere vatandaşlığı alabilirseniz Kıbrıs Cumhuriyeti için şansınız artar diye biliyorum ama tabii bildiklerim kısıtlı bu konuda. Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir