Başbakan ile Londra’da Görüşme

Geçtiğimiz cuma günü, Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu (BK-KTÖF) olarak Başbakan Tufan Erhürman ile bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşme, federasyonumuz açısından da, üçüncü ülkede okuyan öğrencilerimiz açısından da çok faydalı bir görüşmeydi.

 

Görüşmede yurt dışında okuyan gençlerimizin başlıca sorunlarını ele aldık, özellikle burs konusu üzerinde durduk. Avrupa Birliği ülkelerinde okuyan Kıbrıslı Türklere verilen Avrupa Birliği Burs Programı’nın özellikle Brexit’ten sonra Birleşik Krallık’ta okuyan öğrenciler için düşüreceği kontenjan, üçüncü ülkede okumanın Kıbrıs’a göre olan pahalılığı ve bizzat Birleşik Krallık’ta okuyan bizlerden topladığı bilgiler, Sayın Erhürman’ın bu konuya karşı ilgi göstermesine neden oldu, bu tarz projeler için araştırılacağı sözünü verdi.

 

Federasyon olarak, hem çok dikkat çeken bir diğer konu olan ihtiyaç fazlası bölümlere karşı, devletin burs imkânı tanımaması konusuna, hem de verilen burs miktarına değindik. Bu hususun masaya yatırılması gerektiğini, Birleşik Krallık’ta okuyan öğrencilerimizin maddi açıdan devletten alınan burslarla bile zorluk çektiklerini, okudukları bölüme göre burs almamalarının da mağduriyetlere yol açtığını, bu uygulamanın yeni bir düzenlemeyle geliştirilmesi gerektiğini ve bir ihtiyaç olduğunu belirttik. Sayın Erhürman, bu konu hakkında elinden gelen bir şey olursa mutlaka yapacağını ama söz veremeyeceğini, çünkü yeterli kaynakların olmayabileceğini bize aktardı.

 

Konuşulan bir başka, ve ülkemiz için çok önemli olan, konu ise “beyin göçü” konusu oldu. Bu konu üzerinde uzun süre duran Başbakan, güzel adamızda sıkça karşı karşıya geldiğimiz bu sorunun, ülkeyi ekonomik olarak ciddi bir şekilde etkilediğini ve çözüm için mutlaka biz öğrencilerin ve devletin güçlerimizi birleştirmemiz gerektiğini, bazı projeler uğraşmamız gerektiğini belirtti. Ülkemizde özellikle son zamanlarda birçok yeni fırsatın doğuyor olduğunu belirten Erhürman, gençlerimizin yetenek ve bilgileriyle yeni projelerde yer alarak, ülke ekonomisini geliştirebileceğine değindi.

 

Bir arkadaşımızın dikkat çekmek istediği konu, gençlerimizin ümitlenmesi için iyi haberler duyması gerektiği, ülkelerine olan inançlarını tazeleyecek gelişmeler gördüğü takdirde kendisi dâhil birçok öğrencinin ülkesine geri dönmekten mutluluk duyacağıydı, örnek verilen konu ise -bir Omorfoluya yakışacak şekilde- narenciye ve tarım konusuydu. Bu sorunun farkında olan Erhürman, gencimize hak vererek, medyanın bu tarz haberleri her zaman için ikinci planda tuttuğundan yakındı. Nar üretimi ve ticaretinin senelerdir iyi olduğunu ve giderek geliştiğini belirten Başbakan, portakallarımızın da durumunun çok farklı olmadığını belirtti.

 

Gençlerimizin yenilikçi fikirler çıkardığını ve yurt dışından dönecek olan gençler için birçok fırsat olduğunu belirten Başbakan, bu konuların gelişimi için BK-KTÖF ile iş birliği halinde, bazı projeler çıkarmak istediğini ekledi ve toplantıda bir fikir üzerinde tartışıldı. Kıbrıslıların birbirlerine yardım etmeleri gerektiğini vurgulayan Erhürman, yurt dışında kendimizi değişik yollardan geliştirsek de ülkemize gelerek bu aldığımız eğitimle Kıbrıs’ı geliştirmenin de önemini vurguladı.

 

Gençlere ve ülkemize hizmet amacıyla kurulan ve bu gayede çalışmalar yapan BK-KTÖF, Başbakanlık ile de çalışarak, projelerini hayata geçirmeye devam edecektir. Beklemede kalın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir