Toplumda Kooperatifçiliğin Önemi

Dünyada 200 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan kooperatiflerin sağlıklı bir yapı olup olmaması ve başarılı görülüp veya görülmemesi hakkında insanlar kendi yorumlarını yapabilirler. Zaten bu yorumların doğru olup olmadığı bir zaman sonra ortaya çıkar. Bugün dünyamızda yaklaşık 300 milyon insana doğrudan veya dolaylı iş imkânı sağlaması ve dünyanın en güçlü şirketleri arasında kooperatiflerin olması sanırım kooperatiflerin başarısız bir yapı olduğunu söyleyenlerin söylemlerini çürütecektir.

 

Kooperatifleri tercih edelim mi? Veya kooperatiflere yatırım yapmak ne kadar doğru olur? Bunun gibi soruların cevaplarını Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından 1995 yılında yayımlanan “Kooperatifçilik İlkeleri”nde aramak gerekiyor. Peki nedir bu kooperatifçilik ilkeleri?

 

Kooperatifçilik İlkeleri:

1) Gönüllü ve herkese açık üyelik.

2) Üyeler tarafından gerçekleştirilen demokratik kontrol.

3) Üyelerin demokratik katılımı.

4) Özerklik ve bağımsızlık.

5) Eğitim, öğretim ve bilgilendirme.

6) Kooperatifler arasında iş birliği.

7) Topluma karşı sorumlu olma.

 

Bizim adamız gibi küçük ve gelişmekte olan ülkelerde kooperatifçilik neden önemlidir?

 

Gelişmiş ülkelerde dahi kooperatifçilik önemliyken bizim adamız gibi küçük ve kalkınmakta olan ülkeler için kooperatifçilik olmazsa olmazlarımızdandır. Peki neden?

 

Kooperatifler, gelir düzeyi düşük, sermayeleri yetersiz insanları bir araya getirerek ekonomik güç sağlamaktadırlar. İnsanlara sorunları çözme gücü verirler. Kooperatifler yaptıkları yatırımlar ile istihdam imkânı sağlamaktadırlar ki bu nokta bizim ülkemiz için oldukça önemlidir. Yerel kaynakların ekonomiye kazandırılmasında rol oynar. Kooperatifler bulunduğu çevreye ve doğaya duyarlıdırlar.

 

Bu nedenle kalkınmakta olan ülkelerde, kendi zenginliğine zenginlik katmayı düşünen ve adaletli kazancı önemsemeyip, bireysel menfaatlerini toplumsal menfaatlerden önde görenler bu modele soğuk bakarlar. Zira, kooperatifler toplumsal kalkınmayı adaletli gelir içinde sağlayan bir modeldir.

 

Son zamanlarda kriz ile yaşanan ekonomik çöküşler sonrasında kooperatiflerin önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. Dünyamızda bazı geri kalmış ülkeler kooperatifçiliğe yanlış yerden baksalar da gelişmiş ve kalkınmış ülkelerde bile kooperatiflerin önemi son dönemlerde daha iyi anlaşılmıştır.

 

Kooperatifler amaçlarından sapmadıktan sonra ve esas hedeflerinin toplumun refahı olduğunun bilincinde oldukları zaman topluma fayda getirmemesi imkânsızdır.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir