Zayıflamak İçin Kusmak

Tabella ailesinin bir parçası olarak kaleme aldığım ilk yazımda, sizlere çağımızda maalesef birçok gencimizi sessizce ve etrafındakilere hissettirmeden etkileyen yeme bozukluklarından bahsetmek istedim. Değineceğim konu ise iki temel hastalık olan anoreksi ve bulimia ikilisinden daha az ele alınan olan bulimia nervoza.

 

Yeme-çıkarma bağımlılığı olarak da tanımlanabilen bulimia nervoza belirtileri, kendilerini açlık ve yeme krizleri ardından kusma, müshil (laksatif) veya idrar arttırıcı (diuretika) ilaç tüketimi ile kilo ve kalori takıntısı olarak gösterebilir. Bütün veya birden fazla belirtinin mevcut olması hastalığın ciddiyetinin göstergesiyken, araştırmalar, bu belirtilerin en az bir tanesinin, 16-40 yaş aralığında 100 kadından 8’inde bulunabildiği yönünde. Bununla birlikte, hastaların neredeyse %25’inin erkek olduğu ise göz ardı edilmemesi gereken bilgilerden.

 

En sık görülen semptom olan, yediklerinin ardından kendini suçlu hissederek, parmakla zorlayarak kusturma işlemini tamamlamak, uzun sürmeyen ve kısa sürede gözle görülür bir sorun teşkil etmeyen bir durum olduğundan, vakaların yüksek bir kısmı yıllarca kimse tarafından fark edilmeden bu şekilde sürdürülebiliyor. Ancak, tedavi edilmeden devam ettirildiği takdirde, diş kaybı, saç dökülmesi, gastrit ve özofajiyal yırtılma, kadınlarda düzensiz âdet görme, kalp atışlarında düzensizlik gibi ciddi riskler taşıyan fiziksel ve klinik sonuçlar doğurabiliyor.

 

Günümüzde, sosyal medya ve toplumsal güzellik algılarının büyüme çağındaki hassas gençlerimizi etkisi altına almasıyla artan yeme bozuklukları, yüksek bir kesimimizin bu gibi bir sorunla mücadele ettiği, veya farkında olmadan, bununla yaşayan birisini tanıdığı anlamına geliyor. Toplum olarak atabileceğimiz en temel adımlar ise kendimizi ve etrafımızdakileri bilinçlendirmek, tedavinin önemini vurgulamak ve psikolojik açıdan zarar verici bazı algıları yıkmak için çalışmak olabilir.

 


 

Referanslar:

https://www.nhs.uk/conditions/bulimia

http://www.anorexiabulimiacare.org.uk/about/statistics

https://www.psychenet.de/tr/ruhsal-saglik/bilgiler/bulimia.html

http://www.dpsikiyatri.com/hastaliklar122.asp

http://m.milliyet.com.tr/amp/bulimia-nervoza–tum-bedene-oldugu-pembenar-detay-guzellik-1875010

 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir