Ölümsüzlük Bitkisi: Aloe Vera

Birçoğumuzun evinde aloe vera bitkisi muhakkak vardır, olmasa bile mutlaka duymuşsunuzdur birinden veya bir yerlerde okumuşsunuzdur aloe vera hakkında. Bir de benden dinleyin o zaman…

 

Aloe vera, “aloe” cinsindeki etli bitkilerin ailesine aittir ve kökeninin Sudan olduğuna inanılıp, 6.000 yıldan uzun süredir kullanılıyor. Bu bitkinin en büyük erdemleri Mısırlılar, İspanyollar, Persler, Yunanlılar, İtalyanlar, Afrikalılar, Japonlar ve Kızılderililer gibi birçok uygarlık tarafından tanınmıştır. En iyi şekilde sıcak ve kuru iklimlerde büyür. Aloe veranın tıbbi özellikleri binlerce yıldır iyi bilinmektedir ve bu nedenle, eski insanlar tarafından birçok isimle adlandırılmıştır. Örneğin Mısırlılar için “ölümsüzlük bitkisi” idi, yerli Amerikalılar ise aloe verayı “cennet değneği” olarak adlandırıyorlardı. Aloe vera, kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve dünya genelinde yıllık ortalama 13 milyar dolarlık piyasa değerine sahiptir.[1] Aloe vera, vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlar dâhil biyoaktif bileşiklerin çoğunu içerir.

 

 

İşte Aloe veranın insan sağlığına sayısız faydalarından bazıları:

Cilt yaralarına iyi gelir: Cilde direkt (topikal) olarak uygulandığında cildi nemlendirir ve yumuşatır, çatlakları hafifletir ve siğilleri küçültür. Dört deneysel çalışmanın gözden geçirilmesi, aloe veranın geleneksel tedaviye kıyasla yanıkların iyileşme süresini yaklaşık dokuz gün azaltabileceğini göstermiştir.[2] Bir başka çalışma da, aloe veranın güneş ve güneş yanığını iyileştirme yeteneğini kanıtlamıştır.[3] Ek olarak, aloe vera suyu tüketmek, hafif veya orta şiddette akne vulgarisli hastalarda, iltihaplanma ve akne lezyon sayısının azaltılmasında yardımcı olabilir.[4]

 

Yaşlanma karşıtıdır: Aloe vera yaprağından çıkarılan jel, yaşlanma semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. 45 yaş üstü 30 kadının bir çalışmasında, jelin topikal uygulamasının kollajen üretimini arttırdığı ve 90 günlük bir süre içerisinde cilt elastikiyetini arttırdığı gösterilmiştir.[5]

 

Saçınıza bakım yapar: Aloe vera doğal olarak saç uzamasını teşvik etmek için mükemmel bir seçenek olduğunu kanıtladı. Saç dökülmesini iyileştirmek için yararlı olan bir enzime sahip olduğu için saç dökülmesini tedavi etmek için saç derisine ve saçınıza jel uygulayabilirsiniz.[6] Düzenli kullanırsanız, erken saç dökülmesini önleyeceğinizden emin olabilirsiniz.

 

Antioksidanlar bakımından zengindir: Aloe vera jeli, polifenol ailesine ait güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, birçok kronik hastalıkla bağlantılı bileşikler olan serbest radikallerin neden olduğu hasarla mücadeleye yardımcı olur.[7]

 

Kan şekeri seviyesini düşürür: İnsan ve hayvan çalışmalarında aloe vera jeli, insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olmuştur.[8] Günde 1 çorba kaşığı aloe vera jölesi kullanılabilir.

 

Diş sağlığına iyi gelir: Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları çok yaygın sağlık sorunlarıdır. Engellemenin en iyi yollarından biri dişlerde plak (bakteri biyofilmleri) birikimini azaltmaktır. %100 doğal aloe vera suyu gargara olarak kullanıldığında, diş plağı birikimini azaltmada normal bir gargara kadar etkili bulunmuştur.[9] Aloe vera bunu, ağızdaki plak üreten bakteri Streptococcus mutanları ve ayrıca Candida albicans mayalarını öldürerek yapar.[10]

 

Dikkat!

 

Aloe vera lateksinin müshil etkisi ishal ve karın kramplarına neden olma potansiyeline sahiptir.[11] Lateks, yaprağın derisinin hemen altında bulunan yapışkan sarı bir sıvı tabakasıdır. Bu etkiler, diyabet ilaçları, kalp ilaçları, müshiller, steroidler ve meyan kökü gibi oral ilaçların emilimini engelleyebilir ve etkinliklerini azaltabilir. Ek olarak, böbrek hastalığı, kalp rahatsızlığı, enflamatuar barsak hastalığı (IBD) veya Crohn hastalığı gibi sindirim bozukluğu olan kişiler, koşullarını daha da kötüleştirebileceği için aloe vera lateksini tüketmekten kaçınmalıdır.[12] Aloe vera kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.

 

Aloe vera tüketmek, hamilelik sırasında rahim kasılmalarının uyarılabilmesi nedeniyle önerilmez ve emziren annelerde, bazen emzirilen bebekte gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilir.

 

Sarımsak, soğan veya lale alerjiniz varsa, aloe vera kullanmayın. Hassas kişilerde kızarıklık, yanma, acı hissi ve nadiren genelleşmiş dermatite neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar çoğunlukla aloin ve barbaloin gibi antrakinonlardan kaynaklanır. Olası alerjik reaksiyonları test etmek için önce küçük bir alana uygulamak en iyisidir.[13]

 

Aloe veranın içindeki jel, topikal olarak cilde ve saça uygulanabilir veya yenilebilir. Jel, sağlık veya güzellik rutininizin bir bölümünü oluşturmak için diğer doğal içeriklerle de birleştirilebilir. Jeli hazırlamak için, aloe vera yaprağının yanındaki sivri kenarları kesin. Sarı sıvı lateksin yapraktan süzülmesine izin verin. Daha sonra, düz taraftaki cildi dilimleyin, şeffaf jeli çıkarın ve küçük küpler hâlinde doğrayın. Tüm kir, kalıntı ve kalıntı izlerini gidermek için jel küplerini iyice yıkadığınızdan emin olun.

 

 

Aloe vera suyu yapmak için her 2 çorba kaşığı aloe vera jeli için 1 bardak su kullanın. Meyve gibi diğer bileşenleri ekleyin ve içeceğinizi karıştırmak için bir blender veya mutfak robotu kullanın. Faydalarını deneyimlemek için günde 1 bardak aloe vera suyu içilebilir.

 

Aloe vera derisi de yemek için güvenlidir. Yaz salatalarınıza çeşitlilik katmak için mükemmel olan yumuşak bir tadı ve gevrek bir dokusu vardır. Alternatif olarak, humus içine batırılarak da yenebilir. Hazırlamak için, bitkinin yanındaki dikenli kenarları kesin. Kir, kalıntı ve lateksi gidermek için iyice yıkadığınızdan emin olun. Eğer çiğnemek için çok zor bulursanız, yemekten önce 10-20 dakika suya batırabilirsiniz.

 

Not: Taze aloe vera jel dilimlerini buzdolabında birkaç gün bekletebilirsiniz, ancak en kısa sürede tüketilmesi en iyisidir. Birkaç gün içinde kullanmaya hazır değilseniz, aloe vera jelini dondurabilirsiniz.

 


 

Referanslar

[1] Grace OM, Buerki S, Symonds MR, et al. Evolutionary history and leaf succulence as explanations for medicinal use in aloes and the global popularity of Aloe vera. BMC Evol Biol. 2015;15:29.

[2] Maenthaisong R, Chaiyakunapruk N, Niruntraporn S, et al. The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review. Burns, 2007; 33(6):713-8.

[3] Fox LT, du Plessis J, Gerber M, van Zyl S, Boneschans B, Hamman JH. In Vivo skin hydration and anti-erythema effects of Aloe vera, Aloe ferox and Aloe marlothii gel materials after single and multiple applications. Pharmacogn Mag. 2014;10(Suppl 2):S392–S403.

[4] Jaclyn M. Forest and Naser Rafikhah, 2014. Aloe vera Juice and Acne Vulgaris: A Placebo-Controlled Study. Asian Journal of Clinical Nutrition, 6: 29-34.

[5] Cho S, Lee S, Lee MJ, et al. Dietary Aloe Vera Supplementation Improves Facial Wrinkles and Elasticity and It Increases the Type I Procollagen Gene Expression in Human Skin in vivo. Ann Dermatol. 2009;21(1):6–11.

[6] Zaid AN, Jaradat NA, Eid AM, Al Zabadi H, Alkaiyat A, Darwish SA. Ethnopharmacological survey of home remedies used for treatment of hair and scalp and their methods of preparation in the West Bank-Palestine. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):355.

[7] Prueksrisakul T, Chantarangsu S, Thunyakitpisal P. Effect of daily drinking of Aloe vera gel extract on plasma total antioxidant capacity and oral pathogenic bacteria in healthy volunteer: a short-term study. J Complement Integr Med. 2015 Jun;12(2):159-64.

[8] Zhang Y, Liu W, Liu D, Zhao T, Tian H. Efficacy of Aloe Vera Supplementation on Prediabetes and Early Non-Treated Diabetic Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016;8(7):388.

[9] Gupta RK, Gupta D, Bhaskar DJ, Yadav A, Obaid K, Mishra S. Preliminary antiplaque efficacy of aloe vera mouthwash on 4 day plaque re-growth model: randomized control trial. Ethiop J Health Sci. 2014;24(2):139–144.

[10] Sujatha G, Kumar GS, Muruganandan J, Prasad TS. Aloe vera in dentistry. J Clin Diagn Res. 2014;8(10):ZI01–ZI2.

[11] Kline D, Ritruthai V, Babajanian S, et al. Quantitative Analysis of Aloins and Aloin-Emodin in Aloe Vera Raw Materials and Finished Products Using High-Performance Liquid Chromatography: Single-Laboratory Validation, First Action 2016.09. J AOAC Int. 2017 May 1;100(3):661-670.

[12] Steenkamp & M.J. Stewart (2007) Medicinal Applications and Toxicological Activities of Aloe. Products, Pharmaceutical Biology, 45:5, 411-420.

[13] Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163–166.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir