Olmayan Güzelliğe Ulaşma Yolunda

Sence ne kadar güzelsin? Çekinme söyle, bu ikilemeni istediğim, mütevazı olup “güzel değilim” diye yanıtlamanı istediğim bir soru değil. Bu büyük bir öz güvenle “çok güzelim” diye cevaplamanı istediğim bir soru. Buna rağmen hala dürüstçe “ben güzel değilim” diyebiliyorsan, bu yazıyı okumaya devam etmeni dilerim.

 

Güzellik, güzellik, güzellik… Çoğu kadının bilinçaltında yatan sıkıntıların kökündeki öz güvensizliğin bir nedeni olan ulaşılamayan “güzellik”. Doğru ya, sence güzellik nedir? Güzel olanı tanımlayabilir miyiz? Güzel olan hep spesifik özelliklere sahip olan mıdır? Güzel olan hep sarı saçlı, ince belli, dolgun dudaklı kadın mı sizce? Bence değil.

 

Yanıldık. Çok yanıldık. Güzellik hiç tanımlanamayacak göreceli bir kavramken biz kadınlar kendimizi belli kalıplara sokmaya çalıştık. Görünüşümüzle oynadık, oynadık, durmadık. Bizi farklı kılan ve sevmeye değer kusurlarımızı bin bir türlü yolla kapatmaya çalıştık, kapanmadı diye ameliyatlar geçirdik, burnumuzu kibarlaştırdık, dudaklarımızı dolgunlaştırdık, oramızı değiştirdik buramızı değiştirdik yine de memnun olmadık. Hâlâ anlamadınız mı? Değişmesi gereken tek şey bu memnuniyetsizlik, yapmanız gereken tek şey kendinizi sevmek.

 

Sistem de öz güvensiz olmanızı istedi aslında. Kendine güvenen ve kendini seven kadınlara onları daha güzel, daha fit, daha ilgi çekici yapacak ürünleri nasıl satabilirler ki? Hangi kadın o ürünleri alma gereği duyar? Kendinize gelin kızlar! Biraz bu dünyadan kopup kendinize ciddi anlamda geri gelin ve sonra bakın bakalım gerçekten değişmesi gereken neler var. Davranışlarınıza dikkat edin. Bakın bakalım acaba onlar içinizdeki mutsuzluğun belki de fark etmediğiniz ve bilinçaltınızda yer edinmiş bir sorunun simgesi mi? Kendinizi güzel hissetmiyorsanız sorun güzel olmamanız değil, sorun kendinize hak ettiğiniz değeri vermemeniz. Bedeniniz sizin o güzel ruhunuzun tek eviyken, ona sevgiyle bakmamak kendinize yapacağınız en büyük kötülüktür.

 

Bu sorunu çözmek şıp diye olacak bir şey değil, fakat bir sorunu çözebilmek için ilk önce varlığını kabul etmek gerek. Anlayın ve bilin ki bu sorunun sebebi siz değilsiniz. Çok küçükken, algılarımız oldukça açıkken hepimiz bize ait olmayan etiketleri ve düşünceleri benimsedik. Size bu düşünceleri benimseten şahısları da yargılamamak gerekir aslında, onlar da tıpkı sizin gibi olduğu için, yeterince öz güvenleri olmadığından kendilerini insanlarla karşılaştırıp yargılayıp durdu. Fakat şimdi o küçük kızların büyüyüp teker teker düşüncelerini sorgulayıp güçlü, öz güvenli kadınlar olmaya adım atmalarının vakti. Öz güven eksikliği yargılanacak, kınanacak, küçümsenecek bir durum değildir. Çoğumuzun yaşadığı fakat sorunu kökünden çözmek yerine üstünü örtüp semptomlarını gidermeye çalıştığı bir durumdur. Sizi görünüşünüzle yargılayıp, karşılaştırıp, sizinle saygısızca konuşacak ve güzel olmanız için ne yapmanız gerektiğini söyleyecek insanları kale almayın.

 

Açık olalım mı? Şu 18 yıllık hayatımda beni görünüşümle kınayan tek bir insanın bile şu an hayatımda olmayışına üzülmedim ve onları hayatımdan çıkardığımda biraz olsun pişman olmadım. Pişman olduğum tek şey, o güzel fikirlerimi ortaya koymak yerine sırf konuşursam ilgi çekerim beni görmesinler diye çekinip toplum içinde sessiz kaldığım ve kendi fiziksel özelliklerimle sürekli savaşta olduğum, kendimi berbat hissettiğim o günler. Biliyorum, bedenim böyle davranılmayı hak etmemişti ve ben hayatımda kimseye kötü davranmadığım kadar kendime bu nedenden ötürü kötü davrandım. İşte pişman olduğum tek nokta bu, insanlar beni bir kere rahatsız ettiyse, öz güvensizliğimden dolayı ben kendimi on kere psikolojik olarak rahatsız ettim. Bunu ben de hak etmedim ve bunu siz ve sizin bedeniniz de hak etmiyor. Cinsiyet fark etmeden, olmayan mükemmele ulaşmak uğruna elinizde olanı mahvetmeye değmez, bunu hiç kuşku duymadan söyleyebilirim.

 

Kendini sev! En küçük kusuruna kadar, yüzündeki çilleri, benlerini, toplumun bir kusur olarak tanımladığı her neyin varsa sev! Kendini bedeninden ayırma, onu ötekileştirme ve bunun yerine ona bağlanabildiğin kadar bağlan. Bir daha soruyorum, hazır mısın?

 

Sence ne kadar güzelsin?

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir