Bir Enerji Devrimi: Güneş Enerjisi

Küresel ısınma her geçen gün etkisini gösteriyor. Temmuz ortası havalar 41 santigrat dereceyi bulmuşken, güneş altında zaman harcamak gün geçtikçe daha dayanılmaz bir hâl alıyor. Kıbrıs’ta halk “küresel ısınma” ve “sıcaklık artışı” terimlerini duymaya (ve takmamaya) o kadar alışmış ki, daha fazlasını duymak istemiyorlar. Bu noktada da devreye görseller giriyor.

 

Climate Central ve bilim insanı Ed Hawkins’in yarattığı “Çizgilerini Göster” (Show your Stripes) grafikleri, 19. yüzyıldan günümüze olan sıcaklık artışlarını renkler ile gösteriyor. Mavi renkler daha soğuk havaları temsil ederken, kırmızı ve bordo aşırı sıcak havaları gösteriyor. Bu görselde de Kıbrıs’ın 110 yıldaki değişimleri var:

 

Kıbrıs’ın 110 yıldaki sıcaklık değişimleri.[1]

Artan sıcaklıkların birçok nedeni var, fakat IPCC raporu artan sera gazlarını işaret ediyor.[2] Bu gazlar da genellikle elektrik santrallerinden, doğal gazlardan ortaya çıkıyor. Kıbrıs’ta bir yılda kişi başına 6 metrik ton sera gazı düşüyor.[3] Hâl böyleyken, sizi daha çevreci bir enerji alternatifi ile -güneş enerjisiyle- tanıştırmak istiyorum.

 

Adından da belli olduğu üzere güneş enerjisi, güneşten aldığı enerjiyi elektriğe çeviren bir teknoloji. İşini yaparken de herhangi bir gaz üretimi yapmıyor. Yer kaplamıyor; basitçe çatınıza yerleştirebiliyorsunuz. Kıbrıs’taki genel elektrik kullanımını göz önünde bulundurursak da yaklaşık iki yıl içinde elektrik faturalarınızı sıfırlayabiliyorsunuz.[4] Hatta 20 yıl gibi bir sürede elde edeceğiniz kâr da astronomik.

 

Güneş paneli almak o kadar masraflı da değil. Bloomberg’in çıkardığı bu grafikte de göreceğiniz gibi, güneş panelleri yıllar geçtikçe daha da ucuzluyor.[5] Güneş panellerinin fiyatı bölgeye göre de değişiyor. Bir bölge ne kadar güneş alıyorsa, panel fiyatları o kadar hızlı düşüyor. Bu etkiye de “Swanson etkisi” deniyor:

 

 

Bu avantajların Kıbrıs’ta da anlaşılması memnun ediyor tabii. Hamitköy’den Göçmenköy’e, Gönendere’den Şirinevler’e, Kuzey Kıbrıs’ın her yerinde güneş panelleri görebilirsiniz artık. Öyle ki, Kıbrıs’ta güneş panellerini sadece evlerin üstünde değil, güneş enerji santrallerinin içinde de bulabiliyorsunuz:

 

 

Sözün özü, sıcaklıklar böylesi artmışken, ‘’Ne yapabilirim?’’ düşüncesinden sıyrılıp harekete geçmek istiyorsanız eğer, güneş enerjisi sizin için hem çevreci, hem de ekonomik bir alternatif olacaktır.

 

Ada’daki güneş panellerinin artması dileğiyle…

 


 

Referanslar

[1] Show your Stripes, 2018. Middle East-Cyprus.

[2] IPCC, 2014. Greenhouse Gas Emissions Accelerate Despite Reduction Efforts.

[3] World Resource Institute, 2014. Climate Analysis Indicators Tool.

[4] EnergySage, 2018. Cost of Solar Panels by State.

[5] The Economist, 2012. Sunny Uplands.

 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir