“Saw” Hareketi ve LGBTQ+ Üzerine

Özgürlük kitabının

sayfaları arasına

cellatların kurduğu

darağacındaki ip

yarım kalan

sayfayı gösteriyor

okumaya devam edecek

nice insana

 

-Sunay Akın

 

21 Temmuz 2019’da öldürüldü Yelena. Daha 41 yaşında, evinin yakınlarında onlarca kez bıçaklanarak öldürüldü.[1] Rusya’da bir LGBTQ+ aktivisti idi Yelena. Gökkuşaklarındaki canlılığa ve sevginin gücüne inanan, insan haklarını hep savunan. Rusya kabul etmese de bunlar yüzünden katledildi Yelena. Renkleri savunduğu için katledildi.

 

Yelena’nın ölümü birçok kaynak tarafından “The Saw for the Gays”, yani “Eşcinseller İçin Testere” hareketine bağlandı.[2] Hareket, şimdilerde sosyal medya vasıtası ile duyurulmaya devam ediyor, fakat hakkında ortaya atılan bilgiler son derece sınırlı. Dolayısı ile bu yazıya hareket hakkında birkaç bilgi vererek başlamakta yarar var.

 

Öncelikle, “The Saw for the Gays” yıllardır ortaya çıkıp yok olan bir Rus internet sitesinden ibaret. Site, ilhamını Testere adlı film serisinden alıyor ve çoğunlukla LGBTQ+ karşıtı propaganda yapıyor. İnternette varlığına dair herhangi bir kanıt bırakmadan kayboluyor, bir süre sonra da tekrar dönüyor. Bu kez, kendini LGBTQ+ birey olarak tanımlayan Ruslar için geri döndü.

 

Sitede Rus LGBTQ+ bireylerin adlarından oluşan bir liste bulunuyor. Bu kişileri bulup öldürenlere ise “sınırsız ödüller” sunuluyor. Sitenin kurucuları ve üyeleri ise hâlâ bilinmiyor, Rusya Federasyonu da bu konunun üzerine düşmemeye gayret gösteriyor gibi görünüyor.[3]

 

***

 

Rusya’da LGBTQ+ bir birey olmak 1993’ten beri yasak değil, fakat 18 yaşından küçüklere eşcinsellik propagandası yapmak -eylem yapmak da bunların arasında- 2013’te yasaklandı.[4] Bu da birçok LGBTQ+ organizasyonunun bir nevi susturulmasını sağladı. Örneğin 2018’de, yaklaşık yirmi beş aktivist St. Petersburg’da toplanıp eylem yaptıkları için tutuklandı.[5] Bu da “The Saw for the Gays” hareketini besledi, güçlenmelerini ve atağa geçmelerini sağladı. Rusya Federasyonu müdahale etmedikçe de devam edecekler gibi görünüyor.

 

Yazımla bu konuyu açmamın iki sebebi var:

İlk olarak, insan haklarını yıllardır ihlal eden ve vatandaşının ölmesine kulak asmayan bir devleti sizlere göstermek istiyorum. Bir devlet ki, kendi insanına en büyük zararı sessiz kalarak, susarak yapıyor. Bir nevi kendi insanını darağacına kendi asıyor.

 

İkinci olarak, LGBTQ+ bireylerin dünya çapında ne kadar acı çektiklerinin sadece bir örneğini vermekti amacım. Oldukları kişi, yaşamak istedikleri aşkları ve savundukları dava adına öldüklerini, işkence edildiklerini ve her gün korkuyla yaşayabileceklerini anlatmaktı. Onları ve uğruna öldükleri şeyleri anlamanızı sağlamaktı. İçinizde onlara karşı olabilecek tek bir parça antipatiyi bile silmek, LGBTQ+ bireylerin toplumun bir parçası olduğunu kabullenmenizi sağlamaktı.

 

Çünkü siz kabullenmedikçe, ölüyor nice Yelenalar.

 


 

Referanslar

[1] BBC. (2019). Russian LGBT activist Yelena Grigoryeva murdered in St Petersburg.

[2] Meduza. (2019). Activists want police to investigate homophobic hate group for involvement in recent murder of LGBTQ rights champion in St. Petersburg.

[3] South China Morning Post. (2019). Russian activist brutally stabbed after Saw-inspired website promoted gay hunting ‘game’.

[4] BBC. (2017). European Court blasts Russia ‘gay propaganda’ law.

[5] BBC. (2018). Russia LGBT activists detained during St Petersburg rally.

 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir