Küçük Kaymaklı Nere Zeybekköy Nere

2011 Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Küçük Kaymaklı’da 10572 kişi yaşamakta. Aynı sayımın sonuçlarına göre de Zeybekköy’de 36 kişi yaşamakta.

 

Yasalarımıza göre iki yerleşim biriminin de sorumluluğunu birer muhtar ve dörder ihtiyar heyeti üyesi taşıyor. Küçük Kaymaklı Muhtarı, Zeybekköy Muhtarı’yla aynı maaşı alıyor. Yukarı Girne Muhtarı 16380 kişiden sorumlu, Sazlıköy Muhtarı ise 44.

 

Karpaz yarımadasında zor şartlar altında yaşayan ve sürekli göç veren halkın bir de muhtarsız kalması değil tabii mesele. Mesele Küçük Kaymaklı’nın, Yukarı Girne’nin, Ortaköy’ün artık birer “muhtarlık” olmamalarıdır.

 

2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Dikmen Belediyesi içerisinde mahalle yapılan ve adı yaratıcı şekilde seçilip 5 yıldır aynı şekilde kalan “Yeni Mahalle” Mahallesi dışında biz Kıbrıs Cumhuriyeti’nden kalan yerleşim birimleri düzenimizi neredeyse hiç değiştirmedik.

 

Hâlâ daha 1974 öncesi olan sınırlarımız aynı şekilde devam etmekte. Nüfus yapısı kat kat değişmiş olsa dahi herhangi bir değişim göstermiyor. Örneğin nüfusu 0 olan İkidere, Arıdamı, Ömerli gibi yerleşim yerleri hâlen 1998 yılında çıkartılan Mülki Yönetim ve Bölümleri Yasası kapsamında birer yerleşim yeriyken, hepimizin bildiği yüksek nüfus yoğunluğu olan Dumlupınar ve Gelibolu bölgeleri birer mahalle değiller.

 

2009 yılında çıkartılan Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri Yasası uyarınca her köy muhtarının “o köy veya mahalle sakinlerini kaydetmek amacıyla İçişleriyle Görevli Bakanlığın uygun göreceği usulde bir Köy veya Mahalle Sakinleri Kütüğü ile yabancıların kaydı amacıyla Yabancılar Kütüğü tutmak ve idame ettirme” görevi vardır. Yani Küçük Kaymaklı Muhtarı, 10572 sakinin ve bir o kadar da yabancının kütüğünü tutmalıdır.

 

Bu hiç de kolay bir iş değildir. Çözümü nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerdeki mahalleleri bölmek ve yeni mahalleler yaratmaktır. Eğer Küçük Kaymaklı gibi köklü mahallelerin bu bölünme karşısında hassasiyeti olursa, bu büyük mahalleler birer “semt” statüsünü alır ve bölünen küçük mahalleler onlara bağlanır. Böylelikle bulundukları mahalle isimleri değişse de “Kaymaklılık” sabit kalırdı.

 

Yerel yönetimlerde yeni bir çalışma yapmak şarttır. 1974 yılından bugüne çok şey değişmiştir, mahalle dinamikleri ve yoğunlukları değişmiştir, köyler değişmiştir. Yerimizde saymaya son verip yeni mahalleler yaratmak ve uygun şekilde yönetim sunmalıyız.

 

Yoksa aynı Lefkoşa’da bir mahalle on bini aşkın sakine sahipken diğer mahalle 155 kişi ile varlık göstermeye çalışır.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Bir yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir