Özgürlüğün Şarkısı: Çav Bella

Bugünlerde üniversiteye ve İngiltere’deki yeni hayatıma alışmaya çalışırken kafamdaki düşünceleri daha iyi analiz etme fırsatını buldum ve kendimi her yönden geliştirmem gerektiğini anladım. Bu süreç hiç kolay değil tabii ki ama eğer hayatta bir hedefimiz varsa onu elde etmek için uğraşmalı ve pes etmemeliyiz.

 

Bu yazımda biraz değişik, ama yine o mücadele ruhunu taşıyan bir konuya değinmek istiyorum. “Bella Ciao” yani Elveda Güzelim anlamına gelen bu büyüleyici şarkıyı biraz tartışmak istiyorum. Herhangi büyük bir olay veya kutlama olduğunda “Çav Bella” şarkısı hemen hemen kulağımıza gelir. Peki, bu şarkı nereden gelmekte ve vermek istediği ana düşünce ne olmaktadır?

 

Dünya genelinde çok sevilen bu şarkı siyasi olarak yenilikçi ve mücadeleci hareketlerde ve filmlerde oldukça kullanılmaktadır. Orijinal hâli bir İtalyan halk şarkısı olup, kimin yazdığı ve bestelediği hâlâ gizemini korumaktadır. II. Dünya Savaşı’nda, İtalya’da Mussolini yönetiminin faşizmi ve radikal milliyetçiliğine tepki olarak ortaya çıkan “Bella Ciao“, o dönemlerde komünist, anti-faşist ve sosyalist kitlelerin geleneksel şarkısı hâline gelmiştir. Düşünsenize, faşizme karşı bir devrim gerçekleştiriyorsunuz ve sanatı da hesaba katıyorsunuz. Muhteşem! Tam da bulunduğumuz dünyanın en hasret kaldığı eylem: Devrim…

 

Bu şarkı doğrultusunda ortaya çeşitli teoriler atıldı. Bu teorilerden bir tanesi de Po Vadisindeki çiftçilerin pirinç tarlalarında sefil ve zor şartlar altında çalıştırılmalarına tepki olarak bu şarkıyı ortaya atmalarıdır. Bu, şarkıya aynı zamanda mücadeleci bir anlam da katmaktadır. Kendi özgürlükleri için savaşan ve yılmayan işçilerin sembolik şarkısı hâline gelmiştir “Bella Ciao“. Bana göre bu şarkının vermek istediği mesaj, özgürlük için mücadele etmemiz, baskıcı sisteme karşı sesimizi çıkarmamaktan çekinmememiz ve üstüne gitmemiz gerektiğidir.

 

Devrim için…

 

Özgürlük için…

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir