The Current War ve Düşüncelerim

Nice yaşlara Tabella! Bizlere ses çıkarabileceğimiz özgür bir platform yaratan herkesin eline ve emeğine sağlık. Yazılar yazmaya çok sonradan katıldım, acemiliklerim hâlâ çok ama bu her hafta arkadaşlarıma “Bu hafta ne yazsam?”, “Bunu mu yazsam?”, “Şöyle mi yazsam?” diye sorup heyecanlanmama engel değil. İnsan en çok bir şeyler öğretirken öğrenirmiş. Bana öğrettiğin her şey için teşekkür ederim. Bir de ikinci yıl birincisinden her zaman daha güzel olur benim gözümde, ilkin verdiği kargaşanın yerini deneyim ve bilgi almaya başlar çünkü.

 

Bu yazımı The Current War filminin çıkışında yazıyorum. Bu hafta akademik tarz değil deneme tarzında olacak biraz. Öncelikle bazen kitapların aksine filmlerin eğitimde çok önemli olduğu kanısındayım; her zaman tarafsız bilgi vermesi kısmı biraz öznele bağlı olsa da hem görsel, hem işitsel olarak bizlere hitap ettiği için verilmek istenilen bilginin daha kalıcı olmasına yardımcı olabiliyor. Film Tesla hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarımızı biraz hayal kırıklığına uğratabilir, konusu George Westinghouse ve Thomas Edison arasındaki çekişmeyi anlatmakla geçiyor. Açıkçası dolu dolu denemez fakat akıcı bir filmdi bana göre, ben profesörlerimizden birinin tavsiyesi üzerine gittim, pişman değilim.

 

The Current War için iki yönden kıyaslama yapmak istiyorum. Birinci olarak teknolojinin insan hayatına girişi; bilim adamları tarafından günlük hayatımıza sunulan küçücük, basit, hayal bile edilmeyen icatların aslında yaşam standartlarımızdan davranışlarımıza kadar ne kadar etkili olduğu. Günümüz dünyasında teknolojinin aslında bizim küçük dünyamızdaki basit dertlerimizin aksine en güçlü silah oluşu benim bu aralar en çok kafayı taktığım, araştırma yaptığım konu. İkinci olarak da hırsın ve azmin bizi hangi noktaya taşıyabileceği, fakat başarının getirdiği kibirle kendimizi yeterli sandığımız an aslında nasıl da başladığımız noktaya geri dönebileceğimiz. Üzgünüm, keşke her şey daha kolay olsaydı fakat ne en başarılı ne de en mükemmeliz. İş birliği yapan, paylaşmayı bilen her zaman salt çalışandan üstündür.

 

Birlikte çok güzeliz.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir