Film Posterlerinde Sosyal Mesafe

Uzun bir süre hayatlarımızı terk etmeyecek olan yeni yaşam standardımız “sosyal mesafe” veya “sosyal alan”, bazılarımız için korkutucu bazılarımız için normal gelebilir. Bu standardı biraz daha eğlenceli bir konsepte dönüştürebilmek için film posterlerini ele almak istedim.

 

Sosyal mesafeyi bulmak ya da başarmak film posterleri için biraz sıkıntılı olabilir. Posterlerin ölçülerini düşünürsek, kolaylıkla yeteri kadar yer olmadığını anlayabiliriz. Poster tasarımcıları genellikle oyuncuları ön plana çıkarabilmek için birden fazla kişiyi yan yana koyarak sabit olan ölçülerin içine sığdırmaya çalışır. Bu yüzden çoğu film posterinde sosyal mesafe ile karşılaşmayabiliriz. Fakat küçük bir araştırma sonrası sosyal mesafeye uyacak bir grup posteri bir araya getirdim.

 

Bir boşluğa sıkışmış karakterlerden oluşan uzay film posterlerini bulmak zor olmadı:

 

Farklı konuları içeren ve posterlerde tek karakter bulunan filmlerden örnekler:

 

Vasilis Marmatakis’in Yorgos Lanthimos’un filmleri için tasarladığı posterler sanırım sosyal mesafeyi en iyi anlatanlar arasında. Posterler aramızdaki mesafeyi ve iletişime duyduğumuz özlemi sergiliyor.

 

Birden fazla kişiyi barındıran ve mesafeyi koruyan posterleri bulmak çok daha zor. Film severlerin takip ettiği Twitter sayfalarında küçük bir gezintiye çıkma sonucunda birkaç örnek bulabildim. Bu örneklerden bazıları sosyal mesafe kurallarını diğerlerinden daha iyi takip ediyor.

 

Senden Beş Adım Uzakta film posteri tüm sosyal mesafeyi bir cümle içinde açıklıyor olabilir. Kurallara uyacak olursak küçük bir yanlışı var, doğrusu Senden Altı Adım Uzakta (yaklaşık 2 metre uzaklık) olması gerekiyor.

 

Aşağıda sağda bulunan örnek ise 2017 Kore yapımı kısa bir filmden. Uzaktan selamlaşmaları şu anki durumumuz için en uygunu.

 

Son olarak Rus film yönetmeni olan Andrey Tarkovski’nin Kurban filminin posterini göstermek istedim. Filmleri genelde kutsal konuların etiğini ve metafizik temalarını araştırdı. Yavaş temposu ve uzun çekimleri, rüya gibi görsel görüntüleri nedeninden dolayı en dikkat çekici film yönetmelerinden biriydi. Bulunduğumuz durum Tarkovski’nin filmlerinden fırlamış gibi olması aşağıdaki posterin çok anlam taşıdığını düşünüyorum.

 


 

Kapak görseli için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir