İklim Değişikliği: Çıkacak Olan Sorunlardan Sadece Biri

İklim değişikliğinin ciddiyetini, var olup olmadığını tartışıp iklim değişikliği sayesinde yaşanacak sorunlara nasıl adapte olmamız gerektiğini konuşmazken zaman daralıyor. Bu konuda yeni modeller ve araştırmalar ortaya çıkmakta. Yeni modellemelerse gelecek yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanların sıcaklık artışından çok daha fazla etkileneceği yönünde.[1]

 

Bir inşaat işçisini günde sekiz saat çalıştırmak gelecek yıllarda artık etik olmayabilir, zira vücut kendi sıcaklığını belli bir aralıkta yönetemediği takdirde vücudun bazı kilit organları düzgün bir şekilde çalışmayacak hâle gelir. Buna ısı stresi deniyor. Dış sıcaklık vücut sıcaklığından yüksek olduğunda, vücut terleme yöntemi ile ısıyı dengeleyecek ve belli aralıklar içinde sabit tutacak şekilde adapte olmuştur, çünkü terleme deri üstü buharlaşmaya sebep olur. Eğer hava deri üstü buharlaşma olamayacak kadar nemli olursa, ısı stresi dediğimiz olay gerçekleşebilir.

 

Özellikle Kıbrıs gibi oldukça nemli bir havaya sahip olan bir iklimde bu mutlak problemle karşılaşacağız. Karşılaşabilir demiyorum çünkü ihtimal yüzdelikleri artık tartışılmayacak bir durumda. Bir mucize olmadığı sürece bu sorunları bilmeli ve bu sorunlara adaptasyon planları geliştirmeliyiz. İklim değişikliğini ağzına almayan veya popülizm için ağzına alıp herhangi kayda değer bir adım atmamış ya da atmak için çaba sarf etmemiş veya çaba sarf etse bile iki adım yol kat edememiş siyasilerimize uyarımdır: Karbon ayak izimizi, atığımızı, sera gazı salınımlarını nasıl azaltacağımızı düşünmediniz ve hâlâ düşünmüyorsunuz. Gerçi siz, aynı zamanda elektrik santralimize bir filtre bile taktıramamış bireylersiniz de. Üzülüyorum, çünkü durum iyiye gitmiyor ve biz savunmasızız. Hükûmetler halkın sağlığıyla oynadı, oynuyor, oynamaya devam edecek. Bizi öyle bir durumda bırakıyorsunuz ki umutsuzuz. İklim değişikliği adaptasyonları bir süreç içerisinde gerçekleşecek bir olaydır, adaptasyon dediğimiz eylem gerçekleşmek için başlı başına belli bir zaman alır. Kim sorguluyor? Kim bakıyor? Hangi bilim insanımızı bu konuda araştırma yapıp makale yazması için görevlendirdik? Hangi yazılmış makaleyi okuduk bu konuda? Bu konuyu belki de bilmiyoruz bile. Üzgünüm ki bu konu son dakikaya kadar çıkar elde edebileceğiniz bir konu olmayacak ve bu yüzden bu konuda adım atmayacaksınız. Üzgünüm ki son dakikaya geldiğimizde de çıkar için hareket etmek uğruna yapabileceğiniz hiçbir şey olmayacak.

 

En kısa zamanda umarım ki uyanırsınız.

 


 

Referans:

[1] Shukman, D. (2020). Climate change: Summers could become ‘too hot for humans’. BBC.

 

Kapak görseli için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir