İstikrar ve Rekor: Bayern Avrupa Şampiyonu

Avrupa’da 2019-2020 futbol sezonu adına oynanan son maç olan Şampiyonlar Ligi finali iki dev kulübü karşı karşıya getirdi. Son sekiz senede yedi kez Fransa şampiyonu olan Paris Saint-Germain ile sekizinci kez üst üste Almanya şampiyonu olan Bayern Münih, Lizbon’da tarihin ilk seyircisiz finalinde karşı karşıya geldi. Maça sürpriz sayılabilecek şekilde ilk 11 başlayan Fransız oyuncu Kingsley Coman’ın 59’uncu dakikada attığı golle maçı 0-1 kazanan Bayern, 6. kez Kupa 1’i müzesine götürdü.

 

Finale giden yol

Pandemi nedeniyle eşi görülmemiş şekilde uzayan 2019-20 sezonu Bayern için âdeta bir kâbus gibi başlamıştı. Önceki altı sezon arka arkaya şampiyon oldukları Bundesliga’yı yeniden kazanmak için sahaya çıkan Bavyera ekibi 10. haftada Eintracht Frankfurt’a 5-1 mağlup olup ligde 4. sıraya gerileyince kasım ayında teknik direktör Niko Kovač’ın görevine son verdi. Yerine önce geçici sonra da kalıcı olarak geçen yardımcısı Hans-Dieter Flick’le sezona devam etme kararı alan kulüp için işler aralık ayının başında hiç de iyi gözükmüyordu. 7 Aralık günü Borussia Mönchengladbach deplasmanında kaybeden Bayern 14’üncü hafta sonunda ligde yedinci sıradaydı. İşte ne olduysa tam da bu sırada oldu.

 

7 Aralık tarihinden sonra Bayern üç kupada toplam 30 maça çıktı. Bu 30 maçta tam 29 galibiyet ve 1 beraberlik alarak namağlup şekilde sezonun kalanını tamamladı. Flick’le -bu kadarı da beklenmeyen- bir form tutan Bayern Şampiyonlar Ligi, Bundesliga ve DFB-Pokal’ı müzesine götürdü.

 

***

 

Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katılan Bayern; Tottenham, Olympiacos ve Kızılyıldız’ın bulunduğu gruptan tüm maçlarını kazanarak çıkarken 6 maçta rakiplerine tam 24 gol attı. Deplasmanda Tottenham’ı 2-7 yenmek gibi çılgınca bir sonuç üreten Bayern’in yıldızı Lewandowski grup maçlarının -ve daha sonra finale kadar tüm maçların- tamamında gol atacaktı. Lewandowski Belgrad’daki Kızılyıldız maçının 53 ve 68’inci dakikaları arasında tam dört gol attı.

 

Eleme turlarının ilk maçında Chelsea ile karşılaşan Bayern, bu sezonki ikinci Londra deplasmanında da rakibini sahadan silerek 0-3’lük sonuç ile büyük avantaj sağladı. Ancak bu maçın hemen ertesinde pandemi nedeniyle verilen ara rövanş karşılaşmasının neredeyse altı ay sonra oynanmasına sebep oldu. Kapalı kapılar ardından oynan rövanş mücadelesinde de Chelsea’yi 4-1 yenen Bayern, rakibini iki maçta yedi gol atarak eledi.

 

Pandemi nedeniyle değişen statü gereği turnuvanın tek maçlı eleminasyon sistemine geçmesi, çeyrek finallerden başlayarak tüm karşılaşmaların tarafsız saha olan Lizbon’da oynanması ile gerçekleşti. Çeyrek finalde futbolun bir diğer devi Barcelona ile karşılaşan Bayern rakibini sürklase ederek bir rekora imza attı. 2-8’lik skor hem Barcelona adına hem de Şampiyonlar Ligi çeyrek finalleri nezdinde tarihin en farklı skorlarından biri olarak kaydedildi. Yarı finalde turnuvanın sürpriz takımı Olympique Lyon ile karşılaşan Bayern Gnabry’nin olağanüstü golü ile öne geçtiği maçı rahat bir oyunla 0-3 kazanarak adını finale yazdırdı.

 

Öte yandan PSG ise Dortmund ve Atalanta’nın ardından bir diğer Alman ekibi RB Leipzig’i 0-3’lük skorla mağlup ederek finale kalıyordu. PSG ligi rahatça önde götürürken pandemi nedeniyle lige ara verilmiş ve PSG kalan maçlar oynanmadan şampiyon ilan edilmişti. Aslında bu sürecin ligi devam eden Bayern ile kıyaslandığında PSG’yi olumsuz etkilediği söylenebilir. 24 Temmuz’daki Coupe de France ve 31 Temmuz’daki Coupe de la Ligue finalleri haricinde PSG şubat ayından ağustos aynı kadar hiç resmî maç oynamadı. Bu eksik oynanan beş hazırlık maçı ile kapatılmaya çalışılsa da maç kondisyonu ve beraber oynama alışkanlığı açısından başarısı tartışmaya oldukça müsaitti. PSG lig ve iki ulusal kupada şampiyon olarak geldiği finalde sezonun dördüncü kupasını almak için sahadaydı.

 

Final

Maça klasikleşmiş 4-2-3-1 dizilimi ile başlayan Bayern’in hocası Flick sürpriz sayılacak bir hamle ile sol kanatta Hırvat yıldız Ivan Perišić yerine PSG’de yetişen Fransız oyuncu Kingsley Coman’a şans verdi. PSG de alışılmış 4-3-3 formasyonu ile sahaya çıktı. Özellikle Bayern’in baskılı oyunu ile başlayan maçta iki takım da ciddi pozisyonlar bulsa da kaleciler Neuer ve Navas kalelerini gole kapattılar. Golsüz geçen ilk yarının sonlarına doğru sertleşen maç ikinci yarının habercisiydi. 25’inci dakikada sakatlanarak oyundan çıkan Jérôme Boateng Bayern savunması adına önemli bir kayıp oldu.

 

Gergin başlayan ikinci yarının ilk 10 dakikasında 3 sarı kart çıktı. Dakikalar 59’u gösterdiğinde ise Coman, Kimmich’in mükemmel ortasına yaptığı kafa vuruşu ile bir Şampiyonlar Ligi finalinde eski takımına gol atan ilk futbolcu oldu. Karşılaşmanın kalanında Paris ekibi mücadeleye devam etse de Bayern geçit vermedi ve maç 1-0 sona erdi. Yüzde 62 topla oynama oranı ile maçın başından sonuna üstün olan Alman ekibi tarihte ilk kez bir sezonda oynadığı tüm maçları kazanarak Kupa 1’i kazanan takım oldu. PSG ilk kez çıktığı finali kaybederken Bayern ise 6. kez Avrupa şampiyonu oldu.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir