Sıkışan Futbola Bir Öneri

Ülke futbolunda 2020-2021 sezonu pandemi kaynaklı gerekçeler ile iptal edilmesi futbolcuların hem sevdikleri hem de önemli bir bölümünün hayatlarınını kazandıkları spordan uzakta kalmaları anlamına geliyor. Bu süreçte anlaşılacak ve eleştirilecek çok fazla tutum varken “Bir çözüm bulunamaz mıydı?” sorusu eminim çoğu sporseverin aklındadır.

 

Bu bağlamda yapılabileceklere çerçevenin dışında bir öneri getirmekte fayda vardır. Gerçekleşmesi zor olsa da yapılması hâlinde pek çok olumlu sonucu doğurması işten bile değildir. Özellikle lig maçlarının olmadığı bu sezonda durumun yarattığı bir avantajı da göz önüne almak gerekir. O da futbolcuların bu sezon için hiçbir kulübe veya lige karşı yükümlülüğü olmamasıdır.

 

Ligimizdeki oyunculardan oluşacak bir takımın 21 takımlı Türkiye Süper Ligi statüsü gereği her hafta maç oynamadan bekleyecek bir takım ile deplasmanda hazırlık maçı oynaması ile hem bir grup elit oyuncumuz maç yapma imkânı bulacak hem de futbolumuzu Türkiye’de tanıtma fırsatımız olacaktır.

 

Bunun uluslararası spor hukuku ile bütünlüklü şekilde yapılması mümkündür. Türkiye’de kayıtlı bir kulüp oluşturup bu takımda yer alacak tüm futbolculara amatör lisans çıkartmak hem maliyetli bir iş değildir hem de olabilecek tüm dış itirazları önler durumda olur. Özellikle isim olarak sponsor girecek bir kuruluşun adı ile müsabakalara katılmak hem projenin finansmanı açısından hem de diğer meseleler karşısında ciddi avantajlar yaratacaktır.

 

Daha çok basketbolda örneklerini gördüğümüz “touring team” konsepti ile benzer şekilde sürekli deplasman maçlarına çıkan takımın en büyük sıkıntıları finansman ve COVID-19 kaynaklı karantina ve benzeri prosedürlerin uygulanması koşuludur. Bu ve bunun gibi problemlerin aşılması için çaba gösterilebilir ve tüm bu meseleler Türkiye liginin ikinci yarısının başlangıcına yetişebilir.

 

Türkiye’deki kulüpler için gerek boş hafta yerine hazırlık maçı yaparak oyuncularının maç kondisyonlarını korumak gerekse olası yayın ve İddia gelirlerini elde etmek açısından bu rekabetçi olmayan maçları en azından yedek ağırlıklı kadrolarla oynamak bir sorun teşkil etmeyecektir.

 

Bizim sporcularımız açısından da en azından yarım sezon da olsa 21 maş oynamak suretiyle yeni sezona hazır olma ve bir miktar gelir elde etme potansiyelleri cezbedici olmakla beraber esasen Türkiye pazarında kendini gösterip iyi bir transfer yapmak da önemli bir faktör olacaktır.

 

Başta lojistik meseleler olmak üzere pek çok noktada eksiklikler ve sorunlar olsa da ilgili projenin potansiyel getirileri oldukça fazladır. Bu sebeple gerçekleşmesi için çaba gösterilmesi de sporcularımız açısından büyük önem teşkil edecektir.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir