İlham Verenler (1): Udemy ve Carbon Health’in Kurucusu Eren Bali

Merhaba Tabella okuyucuları, haftalardır çok yoğun bir tempoda devam ederken hiç KKTC veya T.C. gündemi ile ilgili yazılar yazmak istemiyordum çünkü hem tekrara düştüğümü hissediyordum hem de kendime günlük yaşamdan bir kaçış olarak gördüğüm Tabella köşemi günlük problemlerimin ötesinde yazılarla dolmasını istiyordum. Buradan okuduğumuz yazılar bize ilham olsun istiyorum, bu nedenle ben de Tabella’ya bana ilham veren kişiler üzerinden bir yazı serisi başlatmaya karar verdim. Hepimize bu yoğun geçirdiğimiz okul/iş günlerinde bir nebze de umut ve ışık olsun diye. Bu haftaki yazımda ODTÜ girişimcilik dersinde, Adil Oran hocamız sayesinde tanışma fırsatı bulduğumuz ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik Bölümü mezunu Eren Bali’den ve onun Udemy ve Carbon Health tecrübesinden bahsedeceğim. Eren Bali hem Türkiye’nin hem de ODTÜ Teknokent’in ilk milyar dolarlık şirketinin kurucusu ve bizim gibi ODTÜ öğrencilerinin en büyük gururu.

 

Yazımın devamında Eren Bali’nin geçmişine dair olan birkaç önemli detaydan ve neden önem taşıdıklarından bahsedeceğim.

 

Eren Bali, Malatya’da bir köyde doğduktan sonra yine burada ilkokul öğrenimine devam etmiş. İlkokul öğretmeni anne babanın çocuğu olan Bali, lisede Tübitak aracılığıyla katıldığı Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda derecelere sahip olduğu için Amerika’daki MIT ve Harvard gibi birçok okuldan teklif almış. Bu detaylara özellikle değinmek istememin sebepleri şunlar, birinci olarak Eren benim düşündüğümün aksine İstanbul’da “network” anlamında gelişmiş bir yerde büyümemiş; aslında başka bir deyişle ne yaptıysa hep kendi çalışmaları ile bir yere gelmiş, kendini kendisini yetiştirmiş. Üniversite seçimi sırasında da bu karşımıza çıkıyor aslında, Eren konuşmasında Amerika’daki üniversiteleri reddetmesinin sebebinden “O dönem çok uzak bir seçenek gibi görünüyorlardı.” diye bahsetmişti. Aslında aldığımız ve alacağımız bütün kararlar bizim kendimizi yetiştirmemiz için birer fırsat. Bazen önümüze “kaçırılmayacak” sandığımız fırsatlar çıksa da önemli olan adım atarak başlamak; kimse X üniversitesinden mezun olduğu için, Y pozisyonunda görev almaya başladığı için çok başarılı olmuyor. Hayat aslında verdiğimiz emeklerden ibaret.

 

Udemy nedir?

Udemy günümüzde en yaygın kullanılan çevrim içi eğitim platformudur. Eren Bali ve yine ODTÜ İşletme’den arkadaşı Oktar Çağlar, ODTÜ Teknokent için bir çevrim içi eğitim platformu tasarlarken, aslında bu platformun dileyen herkesin eğitim alması için kullanmasını istiyor. Türkiye’de yeterli yatırım alamayınca Amerika’ya gidip orada gündüzleri Udemy’yi geliştirmek için çalışıyor, geceleri başka şirketlere bilgisayar mühendisliği yaparak para kazanmaya çalışıyorlar. Udemy’nin şu an piyasa değeri 710 milyon dolar ve içerisinde 20.000’den fazla kurs bulunuyor. Pandemi ile beraber hepimiz çevrim içi eğitimin bir parçası olduk; Kıbrıs’ta Mehmetçik köyünden oturduğum yerden ODTÜ’deki derslerime katılabiliyor, istediğim zaman Udemy gibi çevrim içi eğitim platformları sayesinde kendimi üzerinde geliştirmek istediğim konulardan kurslar alarak eğitebiliyorum. Bu hem yaşam boyu eğitim için hem de eğitimde fırsat eşitliği için çok güzel bir platform ve örnek.

 

Carbon Health nedir?

Amerika’da kurulan, doktor ve tedavi kontrolü üzerine geliştirilen bir uygulama. Carbon Health, doktorların ve sağlık kurumlarının hastaları ile iletişimini üstlenen mobil bir uygulama. Doktorlar ile görüntülü görüşme, randevu alma gibi birçok aslında biz hastaların ve doktorların vaktini alan prosedürleri gelecekte hem kısaltacak hem de daha etkili hâle getirecek. Şimdiden Udemy’nin gelişim hızından çok daha ivmeli büyüyen Carbon Health’i önümüzdeki süreçte çok duyacağız.

 

Teknolojinin yavaş yavaş şekillendirdiği hayatımız, COVID-19 ile beraber çok farklı bir ivme kazandı. Artık tüm alışkanlıklarımız değişiyor; öğrenmek için okul sıralarında olmamıza gerek olmadığını, doktora gidebilmeyi beklemeden anında tedavi almanın herkes için daha sağlıklı olduğunu gördük. Ne kadar etkili olduğu tabii ki tartışmaya açık, ama bu uygulamalar sevsek de sevmesek de artık hayatımızın bir parçası oldu. Daha doğru düzgün internet altyapısının bile olmadığı Kıbrıs’ta şirketlerin çevrim içi uygulamalar geliştirmek için birbirleri ile yarış içerisinde olduğunu hepimiz gözlemliyoruz. Eren Bali, bana kendimi geliştirerek nerelere geleceğimi göstererek çok güzel bir örnek oldu. Umarım siz de keyifle okumuşsunuzdur, görüşürüz.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir