İlham Verenler (2): 2020’den Hızlı Çıkış ve Girişimcilik Sohbetleri

Yeni yılınız kutlu olsun! Bu haftaki yazım iki kısa bölümden oluşuyor: 2021 düşüncelerim ve dünyanın ilk eSIM kart şirketi Airalo’nun kurucusu Bahadır Özdemir.

 

2020-2021

 

Nasıl da bu sene kendimizi hiç beklemediğimiz bir noktada 2020’yi sonlandırıyoruz! 2021’in nerede biteceğini çok merak ediyorum doğrusu. 2020 hepimiz için çok zordu! Bunu kabul etmeden geçmeyelim ve kendimiz ile gurur duyalım. Bütün zorluklara ve neredeyse içinden çıkılması imkânsız görünen durumlara rağmen 2021’e girebildik. Büyük başarı! 2020’den kendim için çıkardığım bir ders varsa bundan sonraki hayatımın hiç kolay olmayacağı ve hep bir mücadele ile geçeceğidir. Neden mi? Çalışan insanın (özellikle KKTC’de çalışan insanın) derdi bitmez, hayat hep bir mücadele ile dolu. Kimimiz risk almayı sevdiği için ön safhalarda koştururken kimimiz arka sıralardan daha az risk alarak savaşmayı tercih ediyoruz. Fark ettim ki hiçbir zaman doğru diye bir şey yok. Doğruyu ve en iyiyi ararken daha fazla hata yapıyoruz ve tüm hatalara rağmen nasıl da hiçbir şey olmamış gibi ayağa kalktığımızı -evet, buna ben de şaşırıyorum- fark ettiğim günden beri kendime daha toleranslı davranmaya çalışıyorum. 2021’in 2020’den güzel olacağını vaat etmiyorum, tek bildiğim bir şey varsa mücadele dolu olacak ve bence bu seneye kadar yaşadığım yılların tarihe yazılanı olacak. Hep birlikte göreceğiz!

 

İşte tam da bu düşüncelerimin üzerine ODTÜ İşletmeli Ahmet Bahadır Özdemir ve girişimcilik deneyimi üzerine yazmanın çok uygun olduğunu düşünüyorum.

 

Ahmet Bahadır eski bir ODTÜ İşletme öğrencisi. İlk yatırımını Yeni İşler Yeni Fikirler yarışmasında birinci olarak alıp, ODTÜ İşletme’yi bırakarak şirketi üzerinde çalışmak için ODTÜ TEKNOKENT’te ofis açıyor. Daha sonra İstanbul’a taşınıp burada da yine farklı şirketler kurup yatırımlar alarak çalışmalar yapıyor fakat sonuçta tüm girişimleri batıyor. Konuşmanın beni etkileyen ve kendimi bulduğum kısmı ise şurada: Ahmet her şeyden vazgeçmiş aile evinde odasında otururken yeni girişimleri üzerine kuruyor ve çalışmalar yapıyor. Aslında en doğru ve stratejik kararları en mutsuz olduğumuz anda vermiyor muyuz? Başıma ne zaman kötü bir şey gelse onu unutmak için o kadar çalışıyorum ki bazen sonuçları beni bile çok şaşırtıyor.

 

Ahmet Bahadır, dünyanın ilk eSIM şirketi Airalo’nun kurucusu. Airalo seyahat eden kişilere en uygun fiyatları veriyor, böylelikle her gittiğimiz ülkede yeni bir sim kartı almak zorunda kalmıyoruz. eSIM sık seyahat eden gemi kaptanları ve çalışanları gibi kişilere destek veriyor. Şirket ODTÜ’de kurulsa da şu an merkezi tüm ticaret limanlarının merkezi Singapur’a taşındı. Birçok farklı denemeden ve farklı konumdan sonra yine beklenmedik bir yerde ve beklenmedik bir işle sonuçlanan bir girişim hikâyesi. Biraz 2020, biraz 2021 gibi. Haftaya görüşmek üzere!

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir