Organik Gıda Boyaları

Son dönemlerde çevremiz hızla kirlenmekte ve dolayısıyla da bu durumu önlemek için çeşitli yollar denenmektedir. Çevre kirliliğini azaltmak ve yeşil kimya bilincini artırmanın en önemli yolu mutfak atıklarının geri dönüştürülmesinden geçer. Günlük hayatta mutfak atıkları çevre kirliliğinde büyük bir rol oynar. Yeşil kimya bilincini kazanmanın en önemli yollarından biri ise israfı azaltmak veya geri dönüşüm ile yeniden kullanmaktır.

 

Örneğin, mutfaktaki gıda kaynaklı israflar farklı alanlarda değerlendirilebilir. Limon kabuklarını atmak yerine temizlikte kullanmak deterjan gibi zararlı kimyasal içeren ilaçların kullanımını azalttığı gibi israfı da azaltacaktır. Mutfakta bozulmaya yüz tutmuş sebze ve meyveleri atmak yerine organik boya yapımında kullanabiliriz. Organik boyalar, gıda boyalarına kıyasla çok daha faydalı bileşiklerdir. Birçok gıda boyasının içerisinde kanserojenik etken maddeler bulunabilirken organik gıda boyaların içerisinde zararlı bileşenler bulunmamaktadır. Organik boya yapımında kullanılabilecek bazı sebze ve meyveler aşağıdaki gibidir:

  • Nar
  • Pancar
  • Ispanak
  • Portakal
  • Ahududu
  • Böğürtlen
  • Soğan kabuğu
  • Kırmızılahana
  • Yaban mersini

 

Yaban mersini, böğürtlen ve kırmızılahanadan mavi renkler oluşturulur. Ahududu, nar ve pancar ile kırmızı ve mor tonları yaratılır. Portakal, limon kabukları ve havuçtan sarı ve turuncu tonlarını elde edilir. Ispanaktan ise elde edilen renk yeşildir. Kendilerinden organik boyalar elde edilmek istenirse yapılması gereken tek şey istenilen rengin içerdiği sebze veya meyveyi kaynatmaktır. Eğer bu organik boyalar tatlılarda kullanılacaksa, kaynatıldığı esnada içerisine şeker atılır. Elde edilen renkli boyalar tatlılarda, kurabiyelerde ve diğer birçok gıda alanında kullanılır. Bu durumda hem mutfak atıkları geri dönüştürülmüş hem de organik gıda boyaları oluşturulmuş olur.

 

Bu yöntemle elde edilen organik gıda boyaları diğer kimyasal içeren gıda boyalarının aksine vegandır. Bazı gıda boyaları karmik asit içerir. Karmik asit Meksika’da yetişen “kokineal” isimli küçük bir böcekten veya bu böceğin larvalarından elde edilir. Eğer gıda boyalarının içeriğinde karmik asit veya E120 kodunu görürseniz bu ürünün vegan olmadığını anlayabilirsiniz. Bazı meyve ve sebzelerden elde edilen organik gıda boyalarının rengi aşağıdaki gibidir.

 

 

 

Nar kabuğundan elde edilen renk.

 

Soğan kabuğundan elde edilen renk.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir