Hap Gündem: Deneme (1)

COVID-19 Vakaları

Mayıs ayında yaşanan olağanüstü vaka artışlarının akabinde haziran ayı vaka sayıları 20 ile 40 arası gidip geldi. “Türkiye’de nisan ve mayıs aylarında rastlanan Sars-CoV-2 Delta varyantının acaba vaka sayılarında yeni bir yükselmeye yol açabilecek mi?” sorusu akılların bir köşesinde dururken, bu riskin oldukça yüksek olduğu benzer bir senaryoyu daha önce Alfa varyantından ve uyulmayan kurallardan ötürü yaşamış olduğumuzu hatırlatmak isterim. Maske ve dezenfektanları unuttuğumuz anda bu hastalığa hayatlarımızı tekrardan daha fazla kısıtlamaya fırsat verdiğimizi unutmayalım.

 

COVID-19 Aşı Polemiği

Ocak ayında başlayan ve daha sonra halk tarafından yavaşladığı düşünülen aşılama çalışmaları hızını artırarak devam ediyor. Sağlık Bakanlığı internet sitesindeki bilgilere göre yarım adamıza 4 Haziran’da Avrupa Birliği tarafından gönderilen beş bin AstraZeneca aşısından sonra, 9, 21, 25 Haziran’da Türkiye’den elli biner Sinovac aşısı geldi. 18 yaşlara inen aşı sıraları ve Türkiye’den devamlı gelen aşılar bir yana “Acaba hangi aşıyı olsak?” sorusu akılları oldukça meşgul ediyor. AstraZeneca, Johnson & Johnson ve Sinovac aşıları arasında kalan halkın haddinden fazla yanlış bilgilerle doldurulduğunu gözlemlemek mümkün. Bu durumda okurları sadece ve sadece güvenilir sayfalardan bilgi almaları doğrultusunda uyarır, herhangi bir aşının hastalığın kendisinden daha iyi olduğunu temin ederiz. Bilimsel rapor okur yazarlığı maalesef çok düşük olan adamızda, kimden bilgi aldığımıza oldukça dikkat etmeliyiz.

 

Zam, Zam, Zam!

7 Mayıs’ta yenile akaryakıta zam yapılmasının ardından, 21 Haziran’da akaryakıta tekrar zam yapıldı. Küresel salgının etkileri ile mi döviz kurlarıyla mı can çekişeceğini bilemeyen esnafa zamların ardı arkası kesilmiyor. Esnafın bu durumda bile ayakta durması hükûmetten dolayı değil, hükûmete rağmendir.

 

Kutlu Adalı Cinayeti

16 Mart 1996’da siyasi sebepler uğruna yapıldığı iddia edilen Kutlu Adalı cinayeti Sedat Peker’in videolarından sonra tekrar gündeme oturdu. Yaklaşık bir ay önce oy kararı ile bu suikastın neden gerçekleştirildiği hakkında mecliste araştırma komitesi kurulmuştu. Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Asım Akansoy’a göre, bu konunu yeniden unutturulmaya çalışılıyor ve oyalandırılıyor. Bu suikastın nedenleri hakkında birçok teori olsa da, yapılanlar her ne nedenden olursa olsun kabul edilemezdir ve üstü örtülmemelidir.

 

Onur Haftası Yürüyüşleri

20-27 Haziran Onur Haftasından dolayı 26 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen LGBTI+ Onur Yürüyüşü’nde polislerin müdahaleleri yine gündeme oturdu. Yürüyüş’ten kareler alan Fransız Haber Ajansı AFP’nin foto muhabiri polis tarafından boğazından bastırılarak gözaltına alındı. Bunun yanında İngilizce konuşarak tezahüratlar yapan yabancı bir eylemciye polisin dokunamaması dikkatlerden kaçmadı. Artık herhangi bir eylemde bu tip kareleri görmek ve hikâyeleri duymak çok da şaşırtmaz oldu. Şaşıracağımız günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

 

Kanal İstanbul Projesi ve Müsilaj

26 Haziran 2021’de Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş kesiminin inşası projesi kapsamında Sazlıdere geçişi için yapılacak köprünün temeli atıldı. Bu köprünün Kanal İstanbul güzergâhından geçeceği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu projeden “Bugün Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temelini atıyoruz.” diye bahsetti. Tabii bir yandan da Marmara Denizi’nde sıklıkça gözlenen müsilajın bu projeden nasıl etkileneceği bir endişe sebebi. Müsilajın oluşumunda büyük bir faktör olan azot fosfor yükünün ve denizdeki akıntıların bu projeden ötürü etkileneceği ve durumun daha da kötüye gidebileceği hakkında bilimsel gerçeklere dayanan iddialar var.

 

Yeşiller Partisi: Türkiye

Yeşiller Partisi 21 Eylül 2020’de kurulmuş yeşil ilkelere sahip bir partidir. İlkeleri içerisinde doğaya uyum, iklim kriziyle mücadele, barış ve şiddetsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve feminizm, küresel mücadele, yerel ve doğrudan demokrasi, sürdürülebilirlik, adil paylaşım, özgür yaşam ve çoğulculuk bulunmaktadır. Partinin kuruluşu yaklaşık 6 aydır bilinmeyen sebeplerden ötürü Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından geciktirilmektedir. Partinin Eş Sözcüsü Emine Özkan, 21 Haziran 2021’de “Türkiye’ye #YeşillerGerek İmza Kampanyası” adında Twitter’da gerçekleştirdikleri sözlü sohbette gerçekçi hedeflerinin Türkiye’deki güncel siyasetin içine yeşil politikaları ekleyebilmek olduğunu belirtti ve yeşil politikaları siyasetin içerisine ekleyebilmekte sivil toplum hareketlerinin maalesef yetersiz kaldığı konusuna vurgu yaptı. İçişleri Bakanlığının bu başvuruya yaklaşık 6 aydır dönmemesi partinin faaliyetlerini aksatmasına neden olurken aynı zamanda partinin daha da gündeme oturmasına katkıda bulunduğunu gözlemlemek mümkün.

 


 

Fotoğraf: Roman Kraft, Unsplash.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir