Pod Yayını 101: 8 Farklı Pod Yayını Önerisi

Günümüz dijital medya alanının hız kaybetmeden sürekli değişen ve gelişen sistemi sayesinde, dünyanın dört bir yanında üretilen ve paylaşılan her türlü dijital içeriğe erişimimiz daha önce hiç olmadığı kadar kolay. Son yıllardaysa, gittikçe yaygınlaşan ve pod yayını severlerin sayısının günden güne artarak çoğalması, bu konuyu ele alma zamanının artık geldiğini gösteriyor.

 

Nedir bu pod yayını? Nereden, nasıl ve ne dinleyerek başlamalı? İlk kez duyuyor olanlar için kısaca tanımlamak gerekirse pod yayını; en temel tabiriyle “sesli bloglama” olarak bilinmesinin yanında, her alandan çeşitli konunun, gerek bilirkişiler gerekse o konuda fikir belirtmek isteyenler tarafından ele alınıp, anlatılarak ses kaydı şeklinde hazırlanmasıdır. Kimi pod yayını sunucusu karşısında biri varmışçasına sohbet havasında anlatmayı tercih ederken, kimi pod yayınlarında ise sunucu, içeriğini belirli bir konu hakkında bilgi vermek üzerine hazırlayabilir. Gelin şimdi, pod yayını dinlemeye yeni başlayanların veya hâlihazırda dinleyenlerin sevebileceği pod yayını listesine göz atalım!

 

  1. On Purpose with Jay Shetty

Yazar, ödüllü hikâye anlatıcısı ve aynı zamanda pod yayını sunucusu olan Jay Shetty, kendi yolculuğunda edindiği deneyimlerini ve bilgi birikimini, düşündürürken aynı anda sorgulatan bir dille dinleyicisine aktarıyor. Kişisel ve ruhsal gelişim yolculuğumuzda, üzerine düşündüğümüz konulara cevap verir nitelikte hazırladığı sayısız pod yayını bölümü hiç şüphesiz dinleyicinin de yolunu aydınlatmasına katkıda bulunuyor. Her hafta bölümlerine davet ettiği tanınmış isimlerle sohbet etmesi, üzerine tartışılan konuya yeni bir bakış açısı getirerek dinleyicinin farklı bir perspektiften de bakabilmesini sağlıyor.

 

  1. Kendine İyi Davran

Klinik Psikolog Beyhan Budak, hazırladığı bu pod yayını serisinde birçok kişisel gelişim konusuna uzman görüşünü getiriyor. Her türlü konuyla ilgili kendi görüşünü öne sürerek paylaştığı kısa bölümlerini 10-15 dakikada dinleyerek, aklınızdan geçen bir soruya cevap bulabilirsiniz. Sadece bununla da kalmayıp, değerli yazarlarla yaptığı söyleşilerini de biraz daha vakit ayırarak dinlemenizin size hatırı sayılır bir faydası dokunacaktır.

 

  1. TED Talks Daily

Anlatım dili yine İngilizce olan bu pod yayını serisinde, teknolojiden sağlığa, eğitimden siyasete aklınıza gelebilecek çeşitli güncel konular hakkında bilgi veren sayısız pod yayını bölümü bulmanız mümkün. Daha az ve öz dinleyip, spesifik bir konuda bilgilenmek istiyorsanız, TED Talks Daily göz atabileceğiniz podcastlerin başında geliyor.

 

  1. Kendimiz İçin Yapıyoruz

Kısaltılmış ismiyle KIY, 30’lu yaşlarının başında olan dört yakın kız arkadaşın, samimi bir sohbet ortamı içerisinde başlarından geçenleri ve yaşadığı hayat deneyimlerini paylaştığı, dinlerken kâh güldürüp, kâh düşündüren bir pod yayını içeriğidir. Dinlediğiniz sırada yakın bir arkadaşınızla konuşuyormuş hissi veren ve çoğu zaman onlarla aynı fikirde olduğunuzu fark ettiğiniz bu pod yayınını, yalnız hissettiğiniz anlarda da dinleyebilirsiniz.

 

  1. Super Soul

ABD televizyon tarihinin en çok izlenen sohbet  programlarından (talk show) birinin (The Oprah Winfrey Show) sunucusu olan Oprah Winfrey’nin müthiş bir özenle hazırladığı Super Soul pod yayını bölümleri, ilhamla dolmak için dinlenebilecekler arasında en iyisi. Birçok güzel işe imza atmış olan bu harika kadın, hayat boyu öğrendiği her şeyi büyük bir ustalıkla dinleyici kitlesine de aktarıyor. Listenin beşinci sırasında yer alsa da pod yayını denildiğinde ilk dinlenmesi gerekenlerin şüphesiz başını çekiyor.

 

  1. The mindbodygreen Podcast

Bölümlerinin büyük bir çoğunluğunun sağlık ve beslenme alanında yapılan yeni araştırma ve gelişmelerin uzman görüşleriyle paylaşımından oluşan bu pod yayını, konuyla yakından ilgilenenlerin radarına mutlaka girecektir. Faydalı olabilecek yeni bilgiler öğrenmek için Jason Wachob’ın bu pod yayınına bakmanız şiddetle tavsiye edilir.

 

  1. Yoldayız Geliyor Musun?

İnsana iyi gelen türden sakin ve dingin bir enerjiye sahip Ece Targıt tarafından hazırlanan bu pod yayını serisi, dinleyicisine her cümlesiyle ilham verirken, içinizdeki sesi tanımınıza da ışık tutuyor. Aynı zamanda bir çevrim içi yoga stüdyosuna sahip olan Ece, kendi yaşadığı aydınlanmalarını paylaşarak, başkalarına da iyi gelebilecek yöntemlerinden bahsediyor. Bir defa dinleyenlerin tekrar vazgeçemeyeceği bu pod yayınına göz atmakta kesinlikle fayda var!

 

  1. The Happiness Lab with Dr. Laurie Santos

Diğerlerinden daha farklı ve spesifik bir içeriğe sahip olan bu pod yayını, Dr. Laurie Santos’un güncel bilimsel araştırmalar ışığında, yüzyıllar öncesine dayanan felsefi öğretileri de göz önünde bulundurarak mutluluk terimi, tanımı ve esas anlamı üzerine tartışılan bölümlerden oluşan bir içeriktir. Özellikle felsefeye merak duyan ve bu konuya daha derinlemesine bakmak isteyen herkese önerilir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir