Bir Direnişin Hikâyesi: The Empress Ki

Bu haftaki yazımda sizlerle uzun ve tarihî bir yolculuğa çıkacağız. Konumuzun temelini Netflix’te de yayınlanmış olan “The Empress Ki” dizisi oluşturmaktadır. 2014 Yılında 9. Seul Uluslararası Drama Ödüllerinde En İyi Dizi Ödülü alan yapım, Güney Kore’de izlenme rekorları kırmıştır. Şimdi sıra dizinin içeriği inceleme zamanı.[1]

 

The Empress Ki dizisi, Goryeo (Koryo) adı verilen 918-1392 yılları arasında varlığını sürdüren bir Kore devletinin inanılmaz mücadelesini konu alarak başlayan bir dizidir. Peki bu neyin mücadelesidir? Kime karşı verilmiştir?[2]

 

Öncelikle Koryo, Kore bölgesinde kurulmuş, bir kamu hizmeti sistemine sahip bağımsız küçük bir devlettir. Her ne kadar bağımsız olsalar da o dönemler Kore yarımadasını etkisi altına almış, büyük bir imparatorluk olan Moğol kabilelerinden oluşan güçlü bir ekonomi ve orduya sahip Yuan Hanedanlığı karşısında sürekli baskı ve tehdit altında kalmaktadır.

 

Büyük Yuan Hanedanlığının hedefi, Koryo devletini ele geçirmek ya da oradaki bürokratların, bakanların ve Koryo kralının kendilerine boyun eğebileceği şekle sokulması ve kukla bir devlet hâline getirilmesidir. Bu sebeple de, Yuan İmparatorluğu, kendisinden çok daha küçük Koryo devletini yedi kez işgal etmiştir. Her defasında oranın efsane kralı tarafından da karşılık verilmiş, mücadele edilmeye çalışılmıştır. 42 yıl boyunca o zamanlarda dünyanın en büyük gücü olan Moğolların askerî ordusuna karşı gelen Goryeo direnişi, güçlü mücadeleci ruhun sembolü olmuştur.[3]

 

Dizinin başlangıç noktası da aslında bu muhteşem dik duruşu ve mücadeleci ruhu ortaya koyan Koryo Kralı’nın azledilme süreci ile başlamaktadır. Yuan Hanedanı’nın içerisinde o dönem gücü elinde bulunduran aslında imparator değil, hanedanın 2. güçlü ismi olan genel sekreterdir. Bu kişi sinsi ve entrika dolu planı ile Yuan İmparatoru’nun küçük oğlu olan Prens Ta Hwan’ı, Koryo devletine sürgüne gönderir. Esas hedefi, prensin Koryo sınırları içerisinde bir suikast sonucu öldürülmesidir. Bu suikastın sorumlusu olarak da, tabii ki sürekli kendilerine karşı çıkan, boyun eğmeyen Koryo Kralı’nı hedef almak, kendi topraklarında prensin öldürülmesinin sorumluluğunu krala yıkarak, devleti ele geçirmektir.

 

Suikast gerçekleştirilir. Fakat Yuan Prensi ölmez, Koryo Kralı onu hemen korumaya alır, canını kurtarır. Buna rağmen genç prens, Yuan Hanedanı’nın korkulu rüyası genel sekreterden o kadar çok korkar ki, kendisinin hayatını kurtaran Koryo kralının aslında hain olduğunu, suikasti Koryo kralının kraliyet ordusunun yapmış olduğuna yönelik büyük bir iftira atar. Bu iftira sonrası küçük Koryo devletinin kralı silah zoru ile azledilir. İşin en acı verici noktası ise, kral azledilirken orada bulunan bakanlar kurulu üyeleri, devlet bürokratları hiç ses çıkarmaz ve açıkça Yuan İmparatorluğu’na biat ederler, devletlerinin kendi kurumlarını, krallarını göz göre göre yok sayan Yuan İmparatorluğu’nun tüm zorbalıklarını kabul ederler. Çünkü hepsi güç tarafından satın alınmışlardır ya da tehdit edilmişlerdir. Hatta Koryo Kralı hemen saray muhafızlarını toplama emri vermek ister ama muhafızların ana sorumlusu da Yuan Hanedanı’na esas duruşta selam çakar ve kendi ordusunu dağıtma emri verir. Çaresiz kral, böylece görevden el çektirilir ve sürgüne gönderilir.

 

Daha sonra Koryo Krallığı’na kukla bir kral atanır ve sözde bağımsız ama aslında Yuan İmparatorluğu’nun buyruğunda uzun yıllar bu küçük devlet yönetilir. Tabii azledilen kralın en büyük hedefi, yeniden tahtı ele geçirmek, yeniden o bağımsız Koryo Krallığı’na hüküm sürmektir.

 

Dizinin tüm bölümlerini henüz bitirmiş değilim. Acaba azledilen kral ülkesine yeniden dönebilecek mi? Hükümdarlığı yeniden ele alabilecek mi? Kendisine makam için ihanet eden bürokratlardan, bakanlar kurulu üyelerinden ve düşmana selam duran, biat eden askerî komutanlarından hesap sorabilecek mi? Kesinlikle izlemenizi tavsiye ettiğim, entrika dolu ve günümüze ışık tutan muhteşem bir dizi.

 


 

Kaynakça

[1] aile. “Empress Ki”. Güney Kore Sineması.

[2] Site editörleri. (2019). “Goryeo”. Vikipedi.

[3] Site editörleri. “Goryeo Dönemi”. Kore Kültür Merkezi.

 

Fotoğraf için tıklayınız.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir