Yönetim Bölümlerinin ve Yerleşim Birimlerinin Bugünü: İlçeler, Bucaklar, Beldeler, Mahalleler ve Köyler (2)

Geçtiğimiz hafta yönetim bölümlerinin günümüzdeki röntgenini çekmeye başlamıştık. Daha detaylı analiz ve çözüm önerilerini tartışmadan önce bir kaynak olarak bulunması açısından bu dağılımı görmenin gerekli olduğu inancı ile ilçe, bucak, belde ve muhtarlıkları inceliyoruz. Önceki yazıda Lefkoşa ve Gazimağusa ilçeleri ve bunların Lefkoşa, Değirmenlik, Gazimağusa, Akdoğan ve Geçitkale bucaklarına baktık. Bu hafta Girne ve İskele ilçelerindeki bucak, belde ve muhtarlıklara bakıyoruz.

 

Hatırlayacak olursak günümüzdeki idari bölümler nüfus büyüklüğüne göre ilçe, bucak ve belde bazında şu şekildedir:

  1. Lefkoşa İlçesi
    1. Lefkoşa Bucağı
      1. Lefkoşa Beldesi
      2. Gönyeli Beldesi
      3. Alayköy Beldesi
      4. Değirmenlik Beldesi (Lefkoşa Bucağı)
      5. Akıncılar Beldesi
    2. Değirmenlik Bucağı
      1. Değirmenlik Beldesi (Değirmenlik Bucağı)
  2. Gazimağusa İlçesi
    1. Gazimağusa Bucağı
      1. Gazimağusa Beldesi
      2. Yeni Boğaziçi Beldesi
      3. İnönü Beldesi (Gazimağusa Bucağı)
      4. Beyarmudu Beldesi (Gazimağusa Bucağı)
      5. Paşaköy Beldesi (Gazimağusa Bucağı)
    2. Akdoğan Bucağı
      1. Beyarmudu Beldesi (Akdoğan Bucağı)
      2. Akdoğan Beldesi
      3. Vadili Beldesi
      4. Paşaköy Beldesi (Akdoğan Bucağı)
      5. İnönü Beldesi (Akdoğan Bucağı)
      6. Pile*^
    3. Geçitkale Bucağı
      1. Serdarlı Beldesi
      2. Geçitkale Beldesi
      3. Tatlısu Beldesi
      4. Paşaköy Beldesi (Geçitkale Bucağı)
  3. Girne İlçesi
    1. Girne Bucağı
      1. Girne Beldesi
      2. Dikmen Beldesi (Girne Bucağı)
      3. Lapta Beldesi (Girne Bucağı)
      4. Alsancak Beldesi
      5. Çatalköy Beldesi
      6. Esentepe Beldesi
      7. Yukarı Karaman*
    2. Çamlıbel Bucağı
      1. Lapta Beldesi (Çamlıbel Bucağı)
      2. Dikmen Beldesi (Çamlıbel Bucağı)
  4. İskele İlçesi
    1. İskele Bucağı
      1. İskele Beldesi
      2. Büyükkonuk Beldesi (İskele Bucağı)
    2. Yeni Erenköy Bucağı
      1. Yeni Erenköy Beldesi
      2. Dipkarpaz Beldesi
    3. Mehmetçik Bucağı
      1. Mehmetçik Beldesi
      2. Büyükkonuk Beldesi (Mehmetçik Bucağı)
      3. Kantara*
  5. Güzelyurt İlçesi
    1. Güzelyurt Bucağı
      1. Güzelyurt Beldesi
  6. Lefke İlçesi
    1. Lefke Bucağı
      1. Lefke Beldesi

*2011 Nüfus Sayımı uyarınca herhangi bir beldeye bağlı olmayan yerleşim birimlerini anlatır.

^Pile de facto olarak Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde değildir.

 

3. Girne İlçesi

3. 1. Girne Bucağı
3. 1. 1. Girne Beldesi:

Girne Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Girne (merkez), Beylerbeyi, (Aşağı ve Yukarı) Karaman ve Ozanköy bulunur. Girne içerisinde merkez mahalleleri olarak Aşağı Girne, Doğanköy, Edremit, Karakum, Karaoğlanoğlu, Yukarı Girne, Zeytinlik Kesim ve Zeytinlik Köy vardır. 2011 sayımına göre Karaman (Karmi) köyü ikiye ayrılmıştır. Burada belirtilen Aşağı Karaman, Girne Beldesi’ne bağlı olan kısımdır. Oysa Yukarı Karaman Girne Beldesi içerisinde gösterilmemiştir ki bunun bir sebebi vardır. Diğer kayıtlarda burası bir bütün olarak gösterilse de aslında köyün bir bölümü Turizm ve Çevre Bakanlığı idaresinde, Karaman Özel Köy Komitesi aracılığıyla temsil edilen, farklı mülkiyet statüsü olan ve ağırlıklı olarak üçüncü ülke vatandaşı yabancıların ikametinde olan bir bölgedir. Yukarı Karaman’da bir muhtarlık bulunmamaktadır. Muhtarlığın bulunduğu bölge Devlet Planlama Örgütünce Aşağı Karaman’dır. Böylece merkezde 8, Yukarı Karaman hariç kalan yerleşim yerlerinde birer tane olmak üzere 11 tane muhtarlık Girne Beldesi sınırlarındadır.

 

3. 1. 2. Dikmen Beldesi (Girne Bucağı):

Dikmen Beldesi’nin Girne Bucağı’nda kalan kısmı içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Ağırdağ, Aşağı Dikmen, Aşağı Taşkent, Boğazköy, Dağyolu, Göçeri, Güngör, Kömürcü, Pınarbaşı, Yukarı Dikmen ve Yukarı Taşkent köyleri ile 2014’te kurulan Yeni Mahalle mahallesi bulunur. Dikmen Beldesi’nin Girne Bucağı içerisinde yer alan kısmında on iki muhtarlığı, Çamlıbel Bucağı içerisinde yer alan kısmında ise iki muhtarlığı vardır.

 

3. 1. 3. Lapta Beldesi (Girne Bucağı):

Lapta Beldesi’nin Girne Bucağı’nda kalan kısmı içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Lapta (merkez) ve Karşıyaka bulunur. Lapta içerisinde merkez mahalleleri olarak Adatepe, Başpınar, Kocatepe, Sakarya, Tınaztepe, Türk ve Yavuz vardır. Lapta Beldesi’nin Girne Bucağı içerisinde yer alan kısmında sekiz muhtarlığı, Çamlıbel Bucağı içerisinde yer alan kısmında ise on muhtarlığı ve üç muhtarlık olmayan yerleşim yeri vardır.

 

3. 1. 4. Alsancak Beldesi:

Alsancak Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Alsancak (merkez), Ilgaz, Malatya ve Yeşiltepe bulunur. Alsancak içerisinde merkez mahalleleri olarak Çağlayan, Yayla ve Yeşilova vardır. Malatya köyü, İncesu köyü ile birleştirildiğinden Malatya/İncesu olarak da bilinir. Alsancak esasen dört merkez mahalleden oluşsa da 1974 sonrası Agios Andreas, Yayla’ya (Petrogeitonia) eklenerek üç mahalle olarak devam ettirilmiştir. Alsancak Beldesi’nde merkezde üç, diğer yerleşim yerlerinde birer tane olmak üzere toplam altı muhtarlık vardır.

 

3. 1. 5. Çatalköy Beldesi:

Çatalköy Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Çatalköy ve Arapköy bulunur. Bu beldenin iki muhtarlığı vardır.

 

3. 1. 6. Esentepe Beldesi:

Esentepe Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Esentepe, Bahçeli, Beşparmak ve Karaağaç bulunur. Bu beldenin dört muhtarlığı vardır.

 

3. 1. 7. Yukarı Karaman:

Bir beldeye bağlı gözükmeyen bucak altı yerleşim yeri sayılabilecek bir bölge Yukarı Karaman’dır. Yukarıda (3. 1. 1.) açıklandığı üzere 2011 sayımına göre Karaman köyü ikiye ayrılmıştır. Köyün bir bölümü Turizm ve Çevre Bakanlığı idaresinde, Karaman Özel Köy Komitesi aracılığıyla temsil edilen, farklı mülkiyet statüsü olan ve ağırlıklı olarak üçüncü ülke vatandaşı yabancıların ikametinde olan bir bölgedir. Yukarı Karaman’da bir muhtarlık bulunmamaktadır.

 

3. 2. Çamlıbel Bucağı
3. 2. 1. Lapta Beldesi (Çamlıbel Bucağı):

33/1998 sayılı yasa uyarınca Çamlıbel Bucağı içerisinde belirlenen yerleşim yerlerinden Akdeniz, Alemdağ, Çamlıbel, Geçitköy, Hisarköy, Karpaşa, Kayalar, Kılıçarslan, Koruçam, Kozan, Özhan, Sadrazamköy ve Tepebaşı 2008 sonrası Lapta Belediyesine bağlanmıştır ve böylece merkezi Girne Bucağı içerisinde olan Lapta Beldesi’nin bir parçasını oluştururlar. Çamlıbel Bucağı, içerisinde hiç belde merkezi olmayan tek bucaktır. Önceleri Tepebaşı İnkişaf Encümeni (kısa dönem Tepebaşı Belediyesi) bulunsa da 1980’li yılların başında bu belediye kapanmış ve o dönemden günümüze ulaşmayan tek belediye olmuştur. Kılıçarslan içerisinde yerleşim bulunsa da burası askerî bir bölgedir ve burada da bir muhtarlık bulunmamaktadır. Karpaşa ve Özhan da aynı şekilde askerî bir bölge olsa da Kıbrıslı Maronitlere ait bir azınlık köyü olduğu için özel bir statüye sahiptir ve bu toplum içerisinden bir muhtarı bulunur. Koruçam da benzer durumda olsa da askerî bölge statüsü daha esnektir ve orada daimî yaşayan bir nüfus ve Kuzey Kıbrıs tarafından tanınan bir yerli muhtar bulunur. Böylece toplam on muhtarlık ile Karpaşa, Kılıçarslan ve Özhan olmak üzere toplam üç muhtarlığı olmayan yerleşim yeri Lapta Beldesi’nin Çamlıbel Bucağı’nda kalan sınırları içerisinde yer alır.

 

3. 2. 2. Dikmen Beldesi (Çamlıbel Bucağı):

33/1998 sayılı yasa uyarınca Çamlıbel Bucağı içerisinde belirlenen yerleşim yerlerinden Akçiçek ve Şirinevler 2008 sonrası Dikmen Belediyesine bağlanmıştır ve böylece kalanı Girne Bucağı içerisinde olan Dikmen Beldesi’nin bir parçasını oluştururlar. Burada iki muhtarlık vardır.

 

4. İskele İlçesi

4. 1. İskele Bucağı
4. 1. 1. İskele Beldesi:

İskele Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden İskele (merkez), Ağıllar, Altınova, Ardahan, Aygün, Boğaziçi, Ergazi, Kalecik, Kurtuluş, Kuzucuk, Ötüken, Sınırüstü, Topçuköy, Turnalar ve Yarköy bulunur. İskele içerisinde merkez mahallesine ek olarak Boğaz, Boğaztepe ve Cevizli olmak üzere dört muhtarlık vardır. Merkezin dışındaki yerleşim yerleri ile beraber İskele Beldesi’nde toplam 18 muhtarlık bulunur.

 

4. 1. 2. Büyükkonuk Beldesi (İskele Bucağı):

33/1998 sayılı yasa uyarınca İskele Bucağı içerisinde belirlenen yerleşim yerlerinden Kaplıca ve Mersinlik 2008 sonrası Büyükkonuk Belediyesine bağlanmıştır ve böylece kalanı Mehmetçik Bucağı içerisinde olan Büyükkonuk Beldesi’nin bir parçasını oluştururlar. Burada iki muhtarlık vardır. Mersinlik halkı Büyükkonuk Belediyesine bağlı olmayı yıllardır protesto etmekte ve belediye seçimlerine katılmamaktadır.

 

4. 2. Yeni Erenköy Bucağı
4. 2. 1. Yeni Erenköy Beldesi:

Yeni Erenköy Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Yeni Erenköy, Adaçay, Avtepe, Boltaşlı, Derince, Esenköy, Gelincik, Kuruova, Sipahi, Taşlıca, Yeşilköy ve Ziyamet bulunur. 1974 öncesi Yeni Erenköy içerisinde bulunan iki mahalle bugün birleşik olarak kabul edilmektedir. Bu beldede 12 muhtarlık vardır.

 

4. 2. 2. Dipkarpaz Beldesi:

Dipkarpaz Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Dipkarpaz (merkez) ve Kaleburnu bulunur. Dipkarpaz içerisinde merkez mahalleleri olarak Ersin Paşa, Polat Paşa ve Sancar Paşa bulunur. Kaleburnu ve bu mahalleler ile birlikte Dipkarpaz Beldesi içerisinde toplam dört muhtarlık vardır.

 

4. 3. Mehmetçik Bucağı
4. 3. 1. Mehmetçik Beldesi:

Mehmetçik Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca belirlenen yerleşim yerlerinden Mehmetçik, Bafra, Balalan, Çayırova, Kumyalı ve Pamuklu bulunur. Mehmetçik Beldesi bu altı muhtarlıktan oluşur.

 

4. 3. 2. Büyükkonuk Beldesi (Mehmetçik Bucağı):

Büyükkonuk Beldesi içerisinde 33/1998 sayılı yasa uyarınca Mehmetçik Bucağı içerisinde belirlenen yerleşim yerlerinden Büyükkonuk, Kilitkaya, Sazlıköy, Tuzluca, Yedikonuk ve Zeybekköy bulunur. Bu beldenin İskele Bucağı içerisinde yer alan kısımları ile birlikte toplam sekiz muhtarlığı vardır.

 

4. 3. 3. Kantara:

Kantara, 2011 sayımına göre nüfusu olan müstakil bir mahalle olmasına karşın herhangi bir belde sınırları içerisinde değildir ve bir muhtarlığı yoktur. Aynı sayıma göre Mehmetçik Bucağı içerisindeki bir bucak altı yerleşim yeridir.

 


 

Güzelyurt ve Lefke ile devam edecek…

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir