Galler’de Sürpriz Resim

Galler’in Port Talbot şehri demir işçiliğiyle bilinen, kendi hâlinde, küçük ve sıradan bir şehir. Burası birçok fabrikaya ev sahibi, dolayısıyla hava kirliliği büyük bir sorun. İstatistiklere göre, bu şehirdeki hava kirliliği, Londra’dan ve Manchester’dan, yani İngiltere’nin en büyük şehirlerinden daha fazla. Ben iş nedeniyle bu şehri birkaç kez ziyaret ettim. Gözlemim, pek bir özelliği olan bir yer olmadığıydı. Fabrikalar, evler ve yorgun insanlar. Burada sıra dışı bir şey olabilir miydi ki?

 

Aralık 2018’de tam da bu şehirde, ünlü sanatçı Banksy’nin bir eseri bulundu. Banksy, başta İngiltere olmak üzere bir çok yerde yaptığı duvar resimleriyle tanınan bir sanatçı. Gerçek kimliği bilinmemektedir. Port Talbot’taki eseri ise, bence tamamen şehri yansıtıyor. Bir evin garajına yaptığı resimde, diliyle kar tanelerini yakalamaya çalışan bir çocuk görüyoruz. Fakat, bu kar taneleri aslında duvarın diğer tarafına çizilen çöp kutusundan gelen küllerden oluşuyor. Durduğunuz açıya göre ya yalnızca çöp kutusunu ve külleri, ya yalnızca çocuğu, ya da her ikisini aynı anda görebilirsiniz. Banksy’nin burada hava kirliliğine gönderme yaptığı düşünülüyor. Yerel halk hava kirliliğinden bıkmış durumda, fakat bir yandan da evlerine çok bağlılar ve burada yaşamak istiyorlar.

 

Halk Banksy’nin hediyesini oldukça benimsemiş görünüyor. Hatta eser, Port Talbotlu bir adamın Banksy’ye mesaj atarak hava kirliliğinden bıktıklarını, buraları canlandırmak için bir şey yapıp yapamayacağını sormasıyla ortaya çıkmış. Resmin şehri canlandırdığı kesin, birçok insan resmi görmek için Port Talbot’u ziyaret ediyor.

 

Benim için dünyanın en sıradan yeri olan Port Talbot’ta böylesine beklenmedik bir şey olması, bana sürprizlerin her yerde karşımıza çıkabileceğini gösterdi. Ayrıca, herkesin, her şeyin ve her yerin bir potansiyeli olduğunu fark etmemi sağladı. Banksy, Port Talbot’a bir şans vermiş, iyi ki de vermiş çünkü eseriyle bu kadar bütünleşen başka bir yer olamazdı. Acaba Kıbrıs’ta hiç beklenmeyen bir yerde bir duvar resmi bulunsaydı, neresi olurdu ve nasıl bir resim olurdu?

 


 

Kaynak:

https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/truth-behind-port-talbot-banksy-15608628

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir