Genç Yaşta Araştırmacı

Eğitim. Her insanın ana haklarından bir tanesi. Hayatımızın her alanında, fikirlerimizi, eylemlerimizi ve duygularımızı etkileyen bir faktör. Kıbrıs’taki eğitim sistemi hakkında yorum yapmak istemiyorum ama size eğitimin düzgün yapılmaya çalışıldığı, küçük nüfusuna rağmen başarılarıyla hayran bırakan ve örnek olan Estonya’dan bir örnek vermek istiyorum.

 

Estonya’da bir lise diploması almak için, bir araştırma gerçekleştirmeniz lazım. Lise diploması. Eğitim gören çocuklar çocuklar, istedikleri konuda araştırma yapıyor. Liisbeth Tatter ise bu konuyu, kendinden istenilen seviyenin çok çok üzerine çıkarıyor ve “Türkiye, Kıbrıs ve İlişkileri” isimli bir form hazırlıyor. Formu ise KKTC vatandaşlarının doldurmasını talep ediyor. Eğer vaktiniz varsa lütfen doldurun! Son tarih 28 Mart!

 

Bir tanıdığın bana ulaşması üzerine öğrendiğim bu araştırma, beni çok sevindirdi. Avrupa’nın birçok ülkesinden tanıdığım var ve her zaman Kıbrıs hakkında çok az bilgiye sahip olduklarını düşünürüm. Böylesine bir proje, bize Estonya’daki eğitim sisteminde neyi örnek almamız gerektiğini gösteriyor. Okullarda araştırmacı ruhu aşıladıklarından ötürü, çocuk araştırıp Kıbrıs hakkında bir şeyler okuyor. Sonra okumaya devam edip kendini geliştiriyor. Gençler araştırmacı oluyor. İlerde biri ona form hazırla dese, yapabilecek. Nasıl kaynak bulması gerektiğini biliyor. Kimleri hedef kitle alacak, sorular nasıl sorulmalı, bunların hepsi hakkında bilgisi var. Mükemmel yetenekler, erkenden öğrenilmesi gerekilen yetenekler. Okulda öğrensek ne iyi olurdu?

 

Böyle küçük ama başarılı ülkeleri gördükçe imreniyorum. Gençler araştırma yapıyor, e-posta adresi açıyorlar. Bizden farkları ne peki?

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir