KKTC Kolej Sorunu: Sistemik Yaklaşım

Bu yazı, belki de yazmaktan en çok gurur duyduğum yazıdır.

 

Bu yazıda size sevgili Meltem Gökçebel’in, yani ablamın dâhice fikirlerinden olan, sonunda hayata geçen bir projeden bahsedeceğim.

 

Hepimiz biliyoruz ki KKTC’de kolej sorunu gittikçe büyüyen; çatışmalara, tartışmalara yol açan büyük sorunlardan biridir. Kıbrıs sorununu saymazsak belki de ülkede en çok konuşulan konudur. Kolejler kapatılmalı mıdır? Kapatılmasın mıdır?

 

Cevap ne olursa olsun, koleje karşı olan bu bağlılık veya nefretin sebebi çok da açık değildir, çoğu zaman da kişisel tecrübeye dayanmaktadır.

 

Peki gerçekten KKTC insanının kolejlere bu kadar ilgi duyması (eğitim sistemi dışında) neden kaynaklanıyor? Kolejlerdeki eğitim seviyesi iyi mi yoksa kolejler zaten ayrıcalıklı öğrencileri aldıkları için mi iyi? Kolej eğitimi gerçekten çok iyi bir yerde ise öğrenciler neden ek ders alma ihtiyacı duyuyor?

 

Bu proje, yukarıda saydığım soruları cevaplamaya, kolej eğitimi hakkında kapsamlı bilgi/veri toplamayı amaçlayan, Meltem’in yarattığı, benim katkı koyduğum bir projedir. Amaç beyanımız:

‘’Yıllardır süregelen kolej sorununu daha iyi anlamak ve konu üzerinde kapsamlı veri toplamak büyük önem taşımaktadır. Bu projenin amacı, kolejde öğrenim görmüş veya görüyor olan bireylerden, aldıkları eğitim ve görüşleri hakkında bilgi edinmektir. Hedefimiz kolej sorununa yönelik yüzeysel tartışmaları derinleştirmek ve daha sistemik bir yaklaşımı teşvik edecek veriler sunmaktır. Yapacağımız anket (https://docs.google.com/forms/d/1u_g3oLwljHaXmZjN_LNzRhL9Kq7MoKoNCXMGMj16TdY) sonucunda hipotezlerimizi ve sonuçlarını içeren bir makale yayınlamayı planlıyoruz.

 

Veri analizini kolaylaştırmak ve çalışmanın gündem ile daha iyi bağdaştırılması açısından, anketin hedef kitlesi 2009 yılından sonra Türk Maarif Koleji, Gazimağusa Türk Maarif Koleji, 19 Mayıs Türk Maarif Koleji ve Güzelyurt Türk Maarif Kolejinde eğitime başlamış bireyleri (yaklaşık 5600 kişi) içermektedir. Desteğiniz için teşekkür ederiz.

 

Meltem Gökçebel ve Şenay Gökçebel.’’

 

Kolej mezunları olarak bu konu hakkında çalışma yapıyor olmak ve konuya biraz daha netlik kazandırmak bizim için son derece önemli. Veri toplama süreci bittiğinde, yapacağımız analizlerden bir sonuç çıkarabilmeyi umuyor, projenin kolejler hakkında alınacak kararlara sosyolojik açıdan bir ışık tutmasını umuyoruz.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

 

Bir yorum

  1. Konuya olan bilimsel ve veriye dayalı yaklaşımınızı tebrik ediyorum. Projenizde bol şans.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir