Bir Palermo Akşamında Aklımdan Geçenler

Yağmurlu bir Roma sabahına uyandım bugün. Sonra, çantamı toplayıp, bir ay sürecek olan bir maceranın başlangıcını gerçekleştirmek üzere, Palermo’ya geldim. Sicilya’nın başkenti olan bu ilginç şehirde iki gün geçirdikten sonra, adanın güney batısında yer alan Siraküza’ya gideceğim. Yakın bir arkadaşımı ziyaret edeceğim birkaç günden sonra, üçüncü ve son destinasyon olarak San Vito Lo Capo’ya gitmeyi planlıyorum. Burada bir ay boyunca bir hostelde resepsiyon görevlisi olarak çalışacağım. Size itiraf etmem gerekir ki, fotoğraflarından incelediğim ve yazılanlardan okuduğum kadarıyla küçük ve güzel bir sahil kasabası olan San Vito Lo Capo’ya gideceğim için oldukça heyecanlıyım. Bunun iki farklı sebebi var. Bu yazıda biraz bunlardan bahsetmek ve heyecanımı paylaşmak istiyorum.

 

Birinci sebep elbette yeni bir adada, yeni bir maceraya yelken açmış olmamdır. Akdeniz’in en büyük adası, Sicilya her zaman merak ettiğim ve keşfetmek istediğim bir yer olmuştur. İkinci sebep ise, yüksek lisans eğitimim çerçevesinde araştırıyor olduğum tez çalışmam.

 

Peki neyi araştırıyorum? Tez çalışmamın, Sicilya ve Kıbrıs’ın karşılaştırıldığı ve ada ekonomilerinde sürdürülebilir tarımın ele alındığı bir kapsamı var. Su ve arazi kaynaklarının kısıtlı oluşu ve iç pazarın küçük, dış pazarın ise uzakta olması dolayısıyla, ada ekonomilerinde yapılan tarımın kendine has koşulları ve zorlukları olduğuna inanıyorum. Bunun yanında, iklim değişikliği ve hükûmet politikalarının yarattığı etkileri de eklemem gerekiyor. Bu çalışma kapsamında, Kıbrıs ve Sicilya’da gerçekleşen tarımın mevcut durumunu anlamaya çalışıp, sürdürülebilir tarım ilkelerine ne kadar yakın olduklarını analiz edeceğim.

 

Araştırmayı yaparken cevaplamaya çalıştığım bir çok soru var elbette. Doğal kaynaklar, hükûmet politikaları, pazarlama, yemek atıklarını azaltma, tarım teknolojileri gibi farklı konseptleri kapsayan sorular bunlar. Eğer tarımla ilgileniyorsanız, cevabınıza ihtiyacım var. Sizce durum nedir? Gelecekte ne olması gerekir?

 

Eğer cevap vermeye karar verirseniz, bana e-posta veya Facebook Messenger yoluyla ulaşabilirsiniz.

 

Sürdürülebilir tarım nedir?

Hükûmet politikaları, tarımı gerçekten ne kadar etkiliyor?

İklim değişikliği ile nasıl başa çıkabiliriz?

Toprak verimliliği ve su kaynaklarının verimli kullanımını nasıl sağlayabiliriz?

Farklı iş modelleri, tarımı daha kazançlı ve sürdürülebilir bir biçime getirebilir mi?

Kıbrıs’ta sürdürülebilir tarım ilkelerine göre bir üretim yapıldığını düşünüyor musunuz?

 

Bir sonraki yazılarda, ağustos boyunca sürecek olan Sicilya maceramda başımdan geçenleri sizlerle paylaşacağım. Yemekler, insanlar, şehirler hakkında gördüklerimi aktarıp, araştırmanın gidişatını da paylaşmak arzusundayım. İlginç bir ay olacak.

 

Bakalım beni neler bekliyor…

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir