Enine Boyuna Vatandaşlık

Bildiğimiz bir gerçek var ki Kıbrıs’ta yaşayan kişilerden çok daha fazla Kıbrıs kökenli kişi Birleşik Krallık (İngiltere), Avustralya ve Almanya gibi ülkelerde yaşamını sürdürmektedir.

 

Bu kişilerden özellikle İngiltere’de yaşayanların büyük çoğunluğunun İngiliz vatandaşlığı aldığını biliyoruz.

 

Peki İngiltere’de vatandaşlık nasıl alınır?

 

Beş yıl sürekli olarak Birleşik Krallık’ta ikamet eden, adli bir suçu olmayan yani sicili temiz olan, iyi derecede İngilizce bilen ve düzenli olarak vergilerini ödeyen herkes vatandaşlık almaya ”hak sahibi” olurlar.

 

Daha sonra kraliçeye bağlılık yemini ederler ve vatandaş olurlar. Vatandaş olamayan veya başvurmayan kişiler ise 5 yıldan sonra “sürekli oturma izni” elde ederler. İngiltere’yi bir kenara bırakalım ve gelin komşumuz Güney Kıbrıs’a bir bakalım, onlarda nasıl oluyor bu işler? Hâlen süren, Türkiye vatandaşı biriyle evlenip çocuğu olanlar da KC vatandaşlığı için büyük mücadele veriyor. Hatta bazı sendikalarımız konuları olmamasına rağmen bu konuda ciddi uğraş vermektedir. Bu şekilde olup vatandaşlık bekleyen yaklaşık 20 bin civarında kişi olduğu söyleniyor.

 

Peki niçin istiyorlar KC vatandaşlığını?

 

AB ülkelerine serbest giriş-çıkış hakkı, sağlık ve eğitimde verilen imkân ve haklar gibi durumlardan faydalanmak için isteniyor. Ancak Rum tarafında da para ile vatandaşlık almalar var. Rum tarafı liderliği Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını ele geçirdiği ve kendini tek sahibi zannettiği Kıbrıs Cumhuriyeti’nin pasaportunu para karşılığında dağıtıyor. Rusya’dan, Çin’den, Mısır’dan zengin kişiler güneye akın ediyor…

 

Şimdi gelelim bize yani KKTC’ye… Yıllardır Kuzey Kıbrıs da vatandaşlık tartışmaları sürüp gidiyor. Giden vatandaşlık veriyor, gelen iptal ediyor. Bu vatandaşlık alan kişilerin isimleri içinde bulunduğumuz dönemde “ideolojik” amaçlı olduğu deşifre ediliyor. Mevsimlerden hızlı değişen hükûmetlerimizden bir tanesi de yetiştirip bu konuyu doğru düzgün bir yasayla noktalayamadı.

 

Bizler KC vatandaşlığı için kuyruklara girerken, bizden KKTC vatandaşlığı talep edilince tepki veriyoruz. Burada bir tezatlık var. KKTC vatandaşı olan biri ne yapacak?

 

Doğal gazlarımızı mı alacak?

 

Paralarımızı mı alacak?

 

Ne yapacak?

 

Herkesin bildiği gibi bu hakkı alan kişiler bir gün çözüm olursa bir ihtimal KC vatandaşı olacak ama bu durum da kesin değil. Ama diyelim oldu, bize ne olacak?

 

İngiliz pasaportu için, KC pasaportu için kuyruklara giren bizler KKTC vatandaşlığını tekelde tutmak istiyoruz. Seçimlerimize müdahale mi edecekler? İrademiz mi yok olacak?

 

O zaman beyaz kimlik uygulamasını sistematikleştirin ve arttırın. Vatandaşlık alan kişi ilk Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde oy kullanmasın. Vatandaşlık verme işleminde Bakanlar Kurulu kararını ortadan kaldırın. Yurttaşlık Yasası’nı düzeltin.

 

Çözmek istersek çözülemeyecek sorun yoktur. Yeter ki isteyelim…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir