Kayıt Dışı Göçmenler ve Biz

2016 seçimlerinde Donald Trump’ı Beyaz Saray’a götüren faktörlerden şüphesiz en büyüklerinden biri kayıt dışı göçmenlere yönelik politikalarıydı. Tüm kayıt dışı göçmenleri sınır dışı etmekten söz eden bir siyasetçi, aileleri ayırmaktan veya bu kayıt dışı işçilerin ekonomiye olan katkılarından söz etmiyor.

 

Ülkesinin “Amerikan” vatandaşları işsizken kayıt dışı göçmenlerin işleri çalmasından bahsediyor. Olan göçmenleri göndermek ve yeni göçmenlerin ülkeye girişlerinin engellenmesi için mesai harcıyor, politik dil geliştiriyor, duvarlar örüyor.

 

Ve Trump bunun için her gün suçlanıyor.

 

Merhametsiz mi?

 

***

 

Yolunuz düştü mü bilmem ama hiç mahkeme salonlarımızda bulundunuz mu? Aksine yönelik bir karar alınmadıkça bütün davaları izleyebilirsiniz. Özellikle de ceza davalarının okunduğu salonlara gitmenizi öneririm.

 

İstisnasız her gün kayıt dışı ya da çalışma izni yeni bitmiş birçok kişi Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı ediliyor. Her gün.

 

Kimi izni bittiği için ne yapacağını öğrenmek amaçlı polise gidince tutuklanıyor, kimi ise yoldan rastgele çevrilerek. Birçoğu evden eşyalarını toparlayamadan kendini ellerinde kelepçe ile Ercan’da buluyor.

 

Ve bu bizim için bir sorun değil.

 

***

 

Evet çalışma izni biten insanların ülkede kalması yanlış olabilir. Ancak bunu dünyanın belki de en “geçirgen” sınırlarından birine sahip olmadan düşünmeliydik. Ermenistan, Nijerya ve Suriye hariç dünyanın hiçbir ülkesinden gelen vatandaşı geri çevirmiyoruz. Bu üç ülke dışındaki her ülkenin vatandaşı adaya geliyor ve 90 günlük vize alıyor.

 

Sonrası ise meçhul.

 

Neredeler, ne yapıyorlar meçhul.

 

Ne yedikleri, ne içtikleri meçhul.

 

Yakalanırlarsa sınır dışı, yakalanmazlarsa Allah kerim.

 

***

 

Hâlbuki en basitinden çevrim içi (online) bir form amacı ile vize talepleri önceden gelse, nerede kalacakları önceden bilinip yeri gelindiğinde denetlense kayıt dışı işçiler daha adaya adım atmadan takip edilmeye başlanacak.

 

Tabii girişte bu gibi zorluklar gelir kaynağımız olan sözüm ona turistlerin ilgisini azaltacak korkusu sınır kapılarımızı geçirgen tutmamız için bir sebep olarak öne sürülüyor.

 

***

 

Peki biz bu denklemin neresindeyiz?

 

Trump kayıt dışı göçmenleri almayan ve sınır dışı eden bir öcüyse biz neyiz?

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir