Sağlık Sistemimize İlaç: Aile Hekimliği

Bir hastalığın oluşmasını engellemek, hastalığın tedavisine kıyasla daha kolay ve “ucuz”dur. Tıp fakültelerinde bu kural biz geleceğin doktorlarına öğretilirken, ne yazık ki sağlık sistemimizin durduğu nokta epey uzaktadır.

 

Her yıl, çoğu zaman gereksiz ve bilinçsizce kullanılan antibiyotikler başta olmak üzere tıbbi ilaçların sadece toplum sağlığına zararını değil ekonomisine de yükünü hafife almamak gerekir. Tam da bu noktada, hem sağlığımızı hem cebimizi koruyan bir sistem olan aile hekimliğine göz atmamız gerekiyor.

 

Peki nedir aile hekimliği?

Terminolojisine bakacak olursak, hastalığı oluşmadan önlemek, oluşan hastalığı ilerlemeden bertaraf etmek ve olası komplikasyonları engellemek olarak özetleyebiliriz.

Aile hekimliğinin işlevlerinden biri olan koruyucu hekimlik, esasında halk seviyesinde eğitimle, halkın kendi kendine olan bilinçli beslenmesi ve hastalanmamaya özen göstermesi fikri ile başlar. Hastalığı oluşmadan önlemek, sağlık sisteminin primer hedefi olmalıdır.

 

Aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği sistemi, Kuzey Kıbrıs’ta sayısı ve dağılımı bakımından yeterli olmayan sağlık ocağı sisteminin modernize edilmiş hâlidir.

Bu ve benzer sistemleri kullanan ülkelere yaptığım ziyaretler, stajlar sayesinde yerinde gözlemlediğim ve makaleler tarafından kanıtlanan faydalar göstermektedir ki eğer bu sistemi ülkemize entegre edersek:

-İkinci basamağa giden hasta sayısı düşecek, hastane, acil servis, poliklinik yığılmaları azalacak,
-Birinci basamak hekimi hak ettiği hekimlik itibarına kavuşacak,
-Sistem aile hekimi uzmanı yetiştirilmesini teşvik edecek,
-Birinci basamak sağlık hizmetlerine olan güven artacak,
-Pratisyen hekim istihdamı ve aile sağlığı uzmanı istihdamı sağlanacak,
-Hastalık oluşmadan önüne geçilme olasılığı arttığından, tıbbi ilaçlara olan talep azalacak, ekonomik rahatlama sağlanacak.

 

Gelişmiş ülkelerde merkezî hastane yapıp, çevre popülasyonunu oraya yönlendirme trendi düşüşe geçerken, aile sağlığı merkezleri sistemi gibi uygulamalar hızla yaygınlaşmaktadır.

 

Staj yaptığım UniKlinik Köln Üniversite Hastanesinin başhekimi ile Alman sağlık sistemi üzerine yaptığımız sohbette bana aynen şu cümleyi kurmuştu: “Hedefimiz hastaları hastanelere getirmek değil, sağlık hizmetini onların evlerine kadar ulaştırmaktır.”

 

Bu sözden de anlaşıldığı üzere gerçekleştirilmesi pratik ve ekonomik olan bu sistemi ülkemizde de kurmalı, modern dünyada hastalıklara karşı tedbirin, tedaviden daha önemli, pratik ve ekonomik olduğunu kavramalıyız.

 

Yarınınız bugününüzden daha sağlıklı olsun.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir