Greta Thunberg İkinci Kez Nobel Barış Ödülü’ne Aday

Greta Thunberg, dünyada tanınan 197 ülke içerisinde 154 ülkede “Fridays For Future” protestoları altında milyonlarca çocuğun, gencin, yetişkinin gelecek adına sokaklara çıkmasını sağlayıp ırkı, dini fark etmeksizin bir sürü insanı tek çatı altında birleştiren 17 yaşında bir lise öğrencisi.[1]

 

Greta, Nobel Barış Ödülü’ne 2019 yılında da aday gösterildikten sonra bu yıl ödüle tekrar layık görüldü.[2]

 

Belki meyve veren ağaç mutlak taşlandığındandır belki değil fakat kim ne derse desin, arkasında birilerinin olduğu iddia edilse de, komplo teorileri ortaya atılsa da 17 yaşındaki bu gencin yaptıklarının önemsiz veya yanlış sonuçlar doğurduğunu söyleyemem. Küçücük bedeninde milyonların sesi oldu. Küçük bedeninden ne büyük cümleler, ne gerçek acılar savruldu.

 

Ne demişti Greta?

 

“Umudunuzu istemiyorum. Sizden umutlanmanızı istemiyorum. Sizden paniklemenizi ve eviniz yanıyormuş gibi davranmanızı istiyorum.”

 

“Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret.”

 

Gün oldu her bir cümlesini saatlerce düşündüm, hak verdim ve endişelendim.

 

Küçücük yaşında üstüne ne yükler ve sorumluluklar aldı. Küçücük yaşın engel olmadığını gösterdi. Daha bu kadar küçükken binlerce insanın eleştirileriyle karşılaştı ve bunlara karşı yılmadı. O umut oldu, uyandıran oldu, birleştirici oldu.

 

Bu sırada 2020 yılına girerken savaşlarında gerçek olduğunu ve olma potansiyelini yine hatırladık. Zaten hiçbir zaman pek de unutmadık lâkin böyle büyük bir yok oluşla karşı karşıyayken hâlâ daha bunun için gerektiği kadar çaba sarf etmiyor, aksine daha da körü körüne sona doğru koşa koşa gidiyoruz. Bu gerçeği uzun süre düşündükten sonra tüm insanlığı kınayası geliyor. Bizden başka hangi canlı türü kendi sonunu kendi getirdi ki?

 

Bizi uyandırdığı ve bu hareketi başlattığı için çok değerli Greta’ya saygım sonsuz, teşekkürüm boldur.

 


Referanslar

[1] Milman, O. (2019). US to stage its largest ever climate strike: ‘Somebody must sound the alarm’. The Guardian.

[2] Guzman, J. (2020). Greta Thunberg nominated for Nobel Peace Prize for second consecutive year. The Hill.

Kapak fotoğrafı için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir