Askıdaki Bizler ve Muhtelif Dertler

Savaşın bilmem kaçıncı gününde, bitmesine bilmem kaç gün kala, karantinanın çokuncu gecesinde, eve yakında ve evden uzakta. Tabella’da ama tam da değil. Kesinlikle askıda. Asla askıda değil.

 

İtiraf etmek gerekir, tedirginlikten ötedeyim. Olumlu düşünmek gerekir, en kötüye de hazır olmak. Bu tedirginlik ötesi hissiyat şahsi bir meseleden ziyade toplumsal olarak başımıza gelebilecekleri özne alıyor. Her şeyden önce gelen halk sağlığının yeterince iyi korunup korunmadığı ile birlikte hayatların güvende olmaması ile başlayıp süreç sonrası iflas edecek özel işletmeler ve hatta kamu maliyesi ile birlikte işsiz, evsiz kalacak insanların olmasına kadar giden sorunlar silsilesi.

 

Üçüncü ülkelerden gelen Türkçe ve hatta İngilizce bilmeden burada yaşayıp çalışan işçilerin durumu mesela. Sokağa çıkma yasağını anladılar mı? İzin almayı biliyorlar mı? İzin alabilecek internet erişimine sahipler mi? İnternete bağlanabilecek akıllı cihazlara sahipler mi?

 

Abartılı mı duyuluyor? Öyle değil işte. Asgari ücrete ve belki daha da altına çalışan, kayıtlı ve kayıtsız birçok işçi şu an ne durumdadır acaba? Kayıtsızlar sınır dışı edilmemek korkusuyla belki de aç kalmak pahasına bir yerlerde kapanmak nasıl bir histir?

 

Peki öğrenciler? Ülkesinden uzakta okuyan bir öğrenci olarak, ülkemde ülkesinden uzakta okuyan öğrencilerin durumunu anlamak pek de zor olmuyor. Ailelerinden uzakta, uluslararası bankacılık işlemlerini yapamadan belki de parasız, çalışıyorsa maaşsız ucu gözükmeyen bir yaşam mücadelesi. Korkunç.

 

Ne kadar süreceğini bilmediğimiz bir belirsizlik. Esnaf maaş ödeyebilecek mi? Çalışamayan büyük şirketler çalışanları işten çıkacak mı? Maaşlardan kesinti olacak mı? Maaşlardan kesintisi olan kamu ve özel sektör çalışanları bankalara olan borçlarını hele bir de dövizse nasıl ödeyecekler? Yurt dışında eğitim gören çocuklarının ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar.

 

Bilemiyoruz.

 

Muhtelif dertlerimiz var. Hastalık ve ötesine.

 

Hastalık yayılır da hastanede doktor, hemşire bulamazsak? Belediyelerde belediye çalışanı bulamazsak? Tedirginlik ve ötesine.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir