COVID-19 ve En Sevdiğim 5 Havacılık Haberi

Dünyaya hükmeden koronavirüs salgınının küresel havacılık endüstrisi üzerinde hâlihazırda önemli etkileri gözlemlenmektedir. Mecburi seyahat kısıtlamaları ile birlikte azalan talep, birçok hava yolu hattını büyük ölçüde azaltmaya veya operasyonları geçici olarak askıya almaya zorluyor.

 

Yolcu seferlerinin ciddi seviyede düşük olduğu şu günlerde, hava yolları ayakta tutunabilme ve ülkelere gerekli tıbbi malzemeleri nakledebilme maksadıyla kargo uçuşlarını arttırdı. Hatta Amerikan Hava Yolları, 36 senelik aranın ardından ilk defa yalnız yük taşımacılığını Dallas-Frankfurt uçuşuyla gerçekleştirdi.[1] Buna benzer olarak Türk Hava Yolları, en fazla destinasyona uçan kargo markası olarak Ocak 2020’den Mart 2020 sonuna kadar toplam 376 milyon kilo yük taşıyarak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9,6’lık artış gösterdi.[2]

 

Son dört aydır etkisi altında olduğumuz bu virüs boyunca havacılığa ilişkin gündemi olabildiğince yakından takip etmeye çalışıyorum. Tahmin edebileceğiniz üzere pek de hayırlı haberlerle güncellenmiyoruz. Yıl sonuna doğru belki ancak bıraktığımız noktaya doğru hareket etmeye başlayacağız. Buna rağmen, olumsuzun içinden olumluyu görebilmeyi ihmal etmeyen bir birey olarak, bu kaygı verici dönemde insanlara umut yayan, takdire yaraşır beş ayrı havacılık haberini paylaşmak isterim.

 

1- Mete Özmerter – Lefkoşa, Kıbrıs

 

Kendi vatandaşımız, iş insanı Özmerter, ülkemize paha biçilmez bir katkıda bulunmak adına kendine ait PC-12 tipi turboprop uçağıyla Ercan-Ankara-Ercan seferini toplam üç defa gerçekleştirdi ve Ada’ya her defasında çeşitli sağlık malzemeleri ile teker koydu. İlk dönüşünde koronavirüs testleri için laboratuvar ham maddesi ve bazı ilaçlar;[3] ikinci dönüşünde koronavirüs erken tanı kitleri;[4] son dönüşünde ise 53 bin maske ve koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere antiviral ilaçlar getirdi.[5] Ülkemize böylesine anlamlı bir katkıda bulunan Mete Özmerter’e bir kez daha teşekkür ederim.

 

2- Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu (BK-KTÖF) – Lefkoşa, Kıbrıs

 

Facebook’tan görmüş olduğum kadarıyla[6] BK-KTÖF’ün çok planlı, organize ve özverili hazırlık sürecinin ardından, gerekli işlemlerin onaylanmasıyla 20 ve 21 Mart tarihlerinde öğrencilerimiz ülkemize dönüp karantina sürecine başlamış oldu. İki özel sefer de Tailwind Hava Yollarının Boeing 737-400 tipi uçağıyla Londra’nın Stansted Havalimanı’ndan havalanıp Ercan’a Antalya’da duraklayarak indi.

 

3- TJ Kim – Virginia, ABD

 

16 yaşındaki öğrenci pilot TJ, uçuş öğretmenine eşsiz bir fikirle gidip hususi pilot lisansı için meydanlar arası gerekli uçuş deneyiminin, Virginia’nın kırsal kentlerine koronavirüse karşı kullanılacak sağlık malzemelerini uçurarak tatmin edilebilme ihtimalini sordu. Öğretmeni de bu fikri onayladıktan sonra ilk uçuşunu Cessna 172R uçağıyla 27 Mart’ta Virginia eyaletinin Luray kentine yaptı.[7] 25 yataklı bir hastane için çok sayıda eldiven, başlık, galoş, maske, koruyucu gözlük ve dezenfektan teslim etti.

 

4- United, JetBlue ve Delta Hava Yolları – ABD

 

ABD’deki vakaların katlanmasıyla sağlık çalışanlarına olan gereksinim de hayli artıştadır. Yetkili kişilerin bir noktadan diğerine erişimini sağlamak adına United, JetBlue ve Delta Hava Yolları bir olup, sağlık çalışanlarının gidiş-dönüş seferleri için herhangi bir ücret almayacaklarını duyurdu.[8] United ve JetBlue New York şehriyle ortak olurken; Delta ise Georgia, Louisiana ve Michigan eyaletleri için servis yapacak.

 

5- Boeing – Washington, ABD

 

Havacılık ve savunma şirketi Boeing üretim hattını durdurunca, mühendislik deneyimini sağlık çalışanlarına yüz koruyucu tasarlamak için kullanmaya başladı.[9] Ülke dâhilinde birçok eyalette 3 boyutlu yazıcılarla yapılan koruyucuların ilk teslimi 10 Nisan günü, ABD’nin Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığına yapıldı. 737 MAX ile ilgili sorunları çözme çalışmalarına ve başka bir sürü projeye ara vermek zorunda kalan Boeing, koronavirüse karşı böylesine önemli bir sorumluluk alarak ülkesine onurla servis ettiğini yine vurgulamış oldu.

 

Koronavirüsle savaşımız devam ederken eminim ki gelecek günlerde yukarıdaki örneklere benzer havacılık haberleriyle karşılaşmaya devam edeceğiz. Biz evlerimizde sabırla bugünleri atlatmayı beklerken; hava yolu kargo operasyonları dünyanın bir ucundan bir diğer ucuna hayat kurtarmak için kanatlanacak.

 

Daha güzel günleri görme inancıyla…

 


 

Kaynakça

[1] Hines, M. & Ali, R. (2020). Coronavirus: American Airlines’ first cargo-only flight in 35+ years carries medical gear. USA Today.

[2] Demircan, D. (2020). Turkish Cargo maintains operations for healthier world. Anadolu Ajansı.

[3] Gazete Editörleri. (2020). Özel uçağıyla malzeme taşıdı. Yenidüzen.

[4] Yapık, E. (2020). Kitleri KKTC’ye kendi uçağıyla taşıdı. Sabah.

[5] Mete Özmerter, tıbbi malzemeler için yine uçtu. (2020). Halkın Sesi.

[6] Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu. (2020). Facebook.

[7] Casiano, L. (2020). Virginia pilot, 16, transports medical supplies to small hospitals that need them most. Fox News.

[8] Conklin, A. (2020). Airlines offer free flights to coronavirus-fighting health care workers. Fox Business.

[9] Keenan, A. (2020). Boeing delivers 3D-printed face shields and other supplies to combat coronavirus. Yahoo Finance.

 

Fotoğraflar

  1. Haberler.com
  2. Yenidüzen
  3. Kemal Bağzıbağlı
  4. Thomas Kim
  5. Latin American Airlines & Industry News
  6. Boeing

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir