Dünya! 4,54 milyar yıllık hayatının son 2,5 milyon yılını insanlığa adamış ve hepimizin evimiz diye adlandırdığımız genç gezegenimiz. Tabii şimdiye kadar canlı varlıklara ev sahibi yapan tek gezegen olduğunu var sayarsak, bu da biz, Dünya’da yaşayan canlı varlıkları, evrenin sahibi, dünyamızı da evrenimizin odak noktası yapar. Önemli olan soru şu: Gerçekten de öyle mi?
Size biraz dünyamızın konumundan bahsedeyim. Bunu yaparken de ölçeği küçültmek adına evrenimizi bir dünya modeline benzetmeye çalışacağım. Öncelikle kendi, şu an oturduğumuz, evimizden başlamak istiyorum. Yaklaşık 7,6 milyar insan ve sayısız canlıya ev sahipliği yapan “Dünya”.
Dünya’mız, bir zamanlar bize benzeyen Mars’ın da içinde bulunduğu 8 gezegen, 5 cüce gezegen ve binlerce (sadece keşfedilmiş) kuyruklu yıldız ve benzeri maddelerin Güneş’imizin yörüngesinde hareket ettiği Güneş sistemimizin içinde yer almaktadır. İşte burası şehrimiz! Peki ya ülkemiz neresi? 100 milyar yıldıza, 400 milyar gezegene ev sahipliği yapan Samanyolu galaksisi. Güneş sistemimiz buradan ayırt etmek zor olduğu kadar Samanyolu galaksisinin merkezinden yaklaşık 30 bin ışık yılı kadar uzaktadır. Bu da demek oluyor ki, eğer ışık hızında yolculuk yapabilseydik galaksimizin merkezinde olan kara deliğe ulaşmamız 30 bin yıl sürecekti!
Sıra kıtamıza geldi…
Galaksimize benzer binlerce galaksi, yani sayısızca yıldız ve gezegenlerin oluşturduğu Başak süper kümesinden bahsediyorum. Burada görebildiğiniz her nokta binlerce galaksiden sadece biri. Geldik Dünya’mıza! 100 milyonlarca galaksinin oluşturduğu, içerisinde 10 sekstilyon (22 tane sıfır) kadar yıldız barındırdığına inanılan, sonsuzluğun kavramı: Gözlemlenebilir evren! İşte burası bizim dünyamız. Şimdilik! Peki, çoğu bilim insanının savunduğu gibi bu dünya modelinden birden fazla varsa? Çoklu evren! Dünya’nın doğuşunda beri sadece binde 0,55’inde hüküm sürdüğümüz ve dünya modelinde sadece “evimizde oturup”, kozmosun tek yaşayan varlıkları olarak evrenin tek sahibiyiz. Sahi, gerçekten de öyle miyiz? Eğer bu evrende yaşayan tek canlılar bizsek, bu bizi evrenin sahibi mi yapar? Her ne olursa olsun bu sorunun cevabı bizi her türlü büyüleyecektir. Evren hakkında keşfedilecek çok, öğrenilecek daha çok bilgiler var. Kim bilir keşfedilecek bir o kadar da farklı yaşam türleri vardır… Şu an kozmostaki tek canlı varlıklar olabiliriz ancak unutulmaması gerekir ki soluduğumuz oksijen, kemiklerimizin ihtiyacı olan kalsiyum ve kanımızın içindeki demir, hepsi yıldızların çekirdeğinde meydana gelmektedir.
“Hepimiz yıldız tozundan meydana geliriz.”- Carl Sagan
Kapak fotoğrafı için tıklayınız.