42. Hükûmet Göreve Başlamadı!

Ulusal Birlik Partisi ile Halkın Partisi arasında kurulan ve 22 Mayıs 2019 tarihinde göreve başlayan hükûmet birçok farklı kaynakta hatalı olarak “41. hükûmet” olarak ifade edilmektedir. Bu sayımın kim tarafından, nasıl ve ne şekilde yapıldığı bir soru işareti olsa da Başbakanlık resmî sitesinden hatalı olarak verilen geçmiş hükûmetler listesinin bir kaynak oluşturduğu tahmin edilebilir. Bu konuyu daha önce ele alan Mehmet Göksu gibi dezenformasyonun kaynağını Başbakanlık sitesi olarak görüyorum.

 

Bu listenin en temel problemlerinden biri ve tabii sayının olmadık yere şişirilmesinin sebebi kabinelerde yapılan değişiklikliklerin yeni bir hükûmet kurulmuşçasına listeye dâhil edilmesidir. Örneğin 17 Mayıs 2010 tarihinde göreve başlayan İrsen Küçük başkanlığındaki kabinede toplam üç kez değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerin tamamı listede ayrı bir kabineymişçesine sayılmış, böylelikle İrsen Küçük dört ayrı kabinenin başındaymış gibi gösterilmiştir. Hâlbuki yeni bir hükûmetin nasıl kurulacağı anayasada açıktır. Bu bilgiler ışığında İrsen Küçük’ün sadece bir kez hükûmet kurduğu ve üç farklı tarihte sadece bakan değişikliğine gidildiği malumdur.

 

Bununla beraber bazı bakan değişimleri yeni hükûmetmiş gibi sayılsa da örneğin Ömer Kalyoncu başkanlığındaki kabinede yapılan 20 Ekin 2015 tarihli değişiklikler bu listede yer almamıştır. Yine benzer şekilde 16 Ağustos 1996 tarihinde Derviş Eroğlu başkanlığında kurulan kabinede yapılan iki değişiklikten sadece biri listede yer almıştır. Bir diğer hata olarak Mehmet Ali Talat başkanlığında 2005 seçimleri sonrası kurulan yeni kabinenin (tekrardan CTP-DP) de listeye dâhil edilmemesi söylenebilir. Yani zaten 41 sayısına nasıl ulaşıldığı ile ilgili sıkıntılar vardır. Tüm bakan değişimlerini yeni bir hükûmetmiş gibi kabul etsek dahi bu sefer 41 sayısını aşmamız gerekmektedir.

 

Kısacası bu şekilde uzadıkça uzayan hatalar silsilesi ile ortaya çıkmış uyduruk bir sayı vardır. Bazı kaynakların dediği gibi bir bakanın değişmesi yeni bir hükûmet kurulduğu anlamını taşımamaktadır. Eğer öyle olsaydı Kutlu Evren’in Turizm ve Çevre Bakanlığı görevine gelmesiyle “42. hükûmet” kurulmuş olacaktı. Hâlbuki güven oylaması yapılmadan bir hükûmetin oluşamayacağı aşikârdır. Böylelikle şimdiki hükûmet kurulurken ortaya atılan “41. hükûmet” iddiası hükûmet daha görevdeyken son bulmuştur. Bu bağlamda devlette görev yapan arşivcilerin görevlerini daha dikkatli yapmaları, gazete ve tarihçilerin bu tarz bilgileri kullanmadan araştırma yapmaları ve siyasetçilerin düzgün kaynaklar kullanmaları elzemdir.

 

Yeni hükûmet olarak bakanlık değişimlerinin sayılması hem istatistiksel olarak hem de tarih araştırmalarının selameti açısından birçok sıkıntı yaratacaktır. Bu tarz, hele de böyle oldukça basit konuların daha ehemmiyetli şekilde ele alınması gereklidir.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir