Chocolat

Joanne Harris’in kalemine aldığı, Lasse Hallström’ün yönettiği ve başrol koltuğunda Juliette Binoche olduğu, oyuncular listesinde ise Judi Dench, Alfred Moline, Lena Olin ve Johnny Depp’in yer aldığı film, 2000’li yılların feminizmi savunan en iyi filmlerinden bir tanesiydi. Film 1950’lerde rüzgârın esmesiyle Vianne ve Anouk adlı kızının kırmızı pelerinleriyle Fransa’nın Lansquenet adlı bir köyüne taşınmasıyla başlıyor. Ataerkil kültürün değerlerini oldukça benimsemiş yerlilerle ve özellikle köyün belediye başkanı Comte de Reynaud ile birçok noktada sınanan dul ve çocuklu bir kadının hikâyesi bu. Bir diğer yandan da başka kaynaklara göre bu hikâye aslında paganizm ve Hristiyanlık arasındaki bir savaşı ortaya koyuyor.

 

Kaynak için tıklayınız.

 

Filmin başkarakteri olan Vianne’ın güzelliği, zekası ve cesaretiyle tüm izleyicileri büyüleyebilecek bir karakter. Küçük kızı da bizim dilimizde “Erkek Fatma” olarak nitelendirilen yırtık, zeki, hanım hanımcıklıktan uzak ve becerikli bir karakter. Film aslında tek bir hikâyenin altında birçok hikâyeyi de anlatıyor. Bu hikâyeler çoğunlukla dışlanmış veya zulüm görmüş kadınların hikâyesi. Filmde geçen bir diğer hikâyeyse Roux rolünde olan Johnny Depp ile Vianne arasındaki aşk hikâyesi. Kasti olarak yazımın kapak fotoğrafını filmin posteri olarak koymasam da filmin posterinde Johnny Depp de bulunmakta. Johnny Depp’in hayat verdiği karakter Roux ise filmin sonlarına doğru giriş yapıyor ve aslında ana hikâyede yeri oldukça az. Buna rağmen şöhretinden ve büyük ihtimalle filmin izleyici sayısını artıracağından dolayı postere yerleştirilen Johnny Depp ilk bakışta izleyiciye bunun bir aşk hikâyesi olduğunu hissettiriyor. Bu oldukça yanlış bir mesaj, filmin ana konusu Johnny ile Vianne’ın yaşadığı aşktan fazla cesur bir kadının köydeki insanların katı ahlaki değerleriyle savaş vermesidir.

 

Ben bu filmi ilk geçen sene kışta, sabah erken uyandığım bir sabahta elimde sıcak çikolata ve üzerimde battaniyelerle izlemiştim. Sonbahar ve kış film listenizde mutlaka eklemeniz gereken, hatta şu günlerde vakit bulursanız mutlaka izlemeniz gereken bir film bu. Benden tavsiye, bir yerlere şimdiden not alın.

 

Aşağıya incelemeniz için birkaç fotoğraf bırakıyorum, sağlıcakla kalın!

 

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir