Plastik madde kullanımı, uzun zamandır hayatımızın vazgeçilemeyen bir parçası olmakla birlikte, çevreye verdiği zarar tartışılmazdır. Plastik poşetlerin parayla satılacağı haberi Kıbrıs halkının bir çok bireyini sevindirmiş ve gençlerini gelecek adına ümitlendirmiştir. Fakat, aldığım tepkilerin hepsinin olumlu olmadığı, halkımızın bu konuda yeterince bilinçli olmadığını düşünmeme de neden olmadı değil. Peki plastikle ilgili gerçekten neler biliyoruz?
Plastik Kullanımının Çevreye ve Bizlere Zararları Nelerdir?
Üretimi kolay ve ucuz olan plastikler, petrol rafinelerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemeden elde edilir ve dünya genelinde üretilen petrolün sadece %4’ü plastik yapımında kullanılır.
Rastgele çevreye atılan poşetler, doğaya yayılmakta ve her gün dünyamızı kirletmektedir. Yüksek miktarda kanserojen madde içeren özellikle siyah poşetler doğada 1000 yıldan fazla sürede çözünmemekte olup ve doğada yaşayan canlılar kadar bizlere de zarar vermektedir. Plastiklerin içinde bulunan toksik maddeler deniz canlılarını zehirlerken, her gün sofralarmıza kadar gelip bizi de etkilemektedir.
2012 yılında yapılan bir araştırma sonucu okyanuslardaki toplam plastik miktarının 165 milyon ton olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, dünyada bulunan deniz kaplumbağalarının büyük bir kısmının sindirim sistemine giren plastik atıkların sindirim yolunu tıkayarak can vermelerine neden olduğunu da ortaya çıkmıştır. Her yıl deniz ve okyanuslara atılan 8 milyon ton plastik, deniz kaplumbağalarından, fok balıkları ve kuşlara kadar 400.000 canlıyı boğarak öldürmektedir.
Atılan Adımlar:
Dünyaya ve üzerinde yaşayan canlılara bu denli zarar veren plastik ile ilgili bir çok ülke ve kuruluş geçtiğimiz yıllarda sayısız adım atmıştır. Özellikle çevre kirliliğini çok ciddiye alan ve içlerinde Fas ve Kenya’nın da bulunduğu 15 Afrika ülkesi plastik poşet kullanımını yasaklamıştır.
2008 yılından bu yana plastik poşet kullanımını ücretli hale getiren Çin’de de kullanım oranında %70’lik bir düşüş gözlemlenmiştir. Benzer bir durum, poşet satışlarının 2015 yılından bu yana ücretli olduğu Birleşik Krallık’ta da gözlemlenmiş, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da poşet kullanımı %70 ve %80 oranlarında azalmıştır.
Değişime “EVET”:
Yapılan araştırmalar, sosyal medyada önümüze çıkan haberler ve fotoğraflar, plastik kullanımının ve bizlerin dünyaya neler yaptığını gözler önüne seriyor. Bu karar, yapabileceklerimiz ve yapacaklarımızın bir göstergesi, daha aydınlık bir geleceğe ilk adımımız olsun.
Geleceğiniz, geleceğimiz için çok geç olmadan, değişime “EVET”.