5 Tambura 4 Okka!

Tambur, Rumcada kavun demek. Yani “5 kavunu 4 okkaya satacak kadar gailesiz olmak, umursuz ve hesapsız kitapsız olmak.” demek 5 tambura 4 okka. Bizim bu hükûmet işleri için de içimden aynen onu söylemek geliyor.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en sonuncu, yani 22. hükûmeti bir ilkti. İlk kez dörtlü koalisyon hükûmeti kurulmuştu. Yani, hükûmette dört siyasi parti yer alıyordu. Bunlar Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) idi. Bilindiği üzere bu partilerden ikisi solcu ikisi sağcı. Tam bir denge! Neyse…

 

Hükûmette geçen çalkantılı ve atraksiyonlu birkaç gün üzerine ben de bu yazımı yazmaya karar verdim. Geçtiğimiz hafta içinde Maliye Bakanı ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş oğlunun yönetici olduğu bir üniversiteye arazi kiralamış ve mecliste gündeme gelip tartışmalara yol açmıştır. Bu kiralama yasalara aykırı mı değil mi, bilmiyorum. Fakat bazıları tarafından “etik” sayılmamıştır ki iptali istenmiştir. Serdar Denktaş iptali reddederek soruşturma yapılması ve kendisinin yargılanması için Maliye Bakanlığından istifa etmiştir.

 

Bunun üzerine gelen tepki trajikomik. Suçlamaları başlatan ve kira iptalini isteyen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve HP Genel Başkanı olan Kudret Özersay partisiyle beraber hükûmetten çekiliyor. Amacı sorgulama, hak, hukuk, doğruluk olan biri neden istifa eder? Hem de “niteliksiz buluyorum bu hükûmeti” diyerek… Yanlış anlaşılmasın, kiralamada herhangi bir yasa dışı durumun araştırılmasının yapılması bence de gereklidir bunun doğruluğunu ya da yanlışlığını savunmuyorum ama bence hak arayan birinin alanı terk etmemesi gerekiyordu.

 

Tabii, aynı şahıs neler demişti hatırlatmakta fayda var. Zamanında cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılıp Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı ile başabaş gitmiştir ve o zamanlar parti kurmayacağız demiştir. Sonuç, HP ve bu parti dörtlü koalisyondan biri. Baktı ki yeterince insana tiyatrosunu sunamamış başka cephelerden insanların kanına girmeye devam etti ki haklı, çünkü bu iş politika! Hiç kimse reklamcıyı suçlayamaz. Hata inananlarda.

 

HP, UBP ile hükûmet kurmayacağını çok net ifade etmişti fakat şu an UBP ile hükûmet kurma çabasında. Umuyorum kahvecikleri “acı kahve” tadında olur, kısa ve öz. Bence bunun tek bir sebebi var, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine taraf yaratmak. Çünkü ilk seçimlerde gözlerini boyadığı çoğu insan uyanmaya başladı. Umuyorum uyanmıştır ya da…

 

Bu istifa ve hükûmet düşmesi ne gün yaşandı? 8 Mayıs 2019 tarihinde, yani İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin tekrarlanması açıklanmasından tam 2 gün sonra. Görünüşe bakılırsa Ankara’daki “bağzıları” fena hâlde sıkışmış olacaktır ki KKTC’de bulunan adamlarına cumhurbaşkanlığı seçimi için zemin hazırlaması gerektiği talimatını veriyorlar.

 

Ankara takımı tiyatrolarda… Yerli halkımıza bilet beleş. Ön sıradan yer ayırtmışlar bizlere. Daha birkaç sene önce kurulan bir partinin bu kadar hızlı bir yerlere varması zaten kuşkulu olmalıymış.

 

Her zaman söylediğim gibi: Tek çözüm Federal Kıbrıs diyebiliyorum.

 

#tekçözümfederalkıbrıs

 


Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir