Avrupa Birliği Üyeliği, Parlamento Seçimleri ve Hissiyatı

Öncelikle Avrupa Birliği’yle (AB) başlayalım. AB, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulmuştur ve bu birlik ekonomik ve politik ortaklık anlaşmasında olan 28 üyeden, devletten oluşur. AB tüm üye devletler tarafından kabul edilmiş hukuki antlaşmalar üzerine dayalıdır. AB fikrinin amacı, birbirleriyle ticaret ve alışveriş yapan ülkelerin ekonomik olarak birbirine bağımlı olmaları ve bu şekilde ülkeler arası çatışmadan kaçınılmasıdır.

 

Avrupa Parlamentosu, kendi vatandaşları tarafından seçilen ve kendi vatandaşlarını temsilen orada bulunan devlet üyelerinden oluşan, çok uluslu bir meclistir. 751 adet Avrupa Parlamento Üyesi vardır ve 500 milyondan fazla vatandaşı temsil etmek için seçilmişlerdir. Her AB üyesi vatandaş, kendi ülkesinin temsilcisini seçebilme hakkına sahiptir. Parlamento, yasama önerilerini kabul etme, değiştirme ve AB bütçesine karar verme yetkisindedir. AB demokratik karar vermeyi, ifade özgürlüğünü ve adil seçimleri destekliyor. İnsan hakları ve insan haklarını korumak adına birçok adım atmış olan AB, özgürlüğe oldukça önem veriyor.[1] AB Parlamentosu ve üyeleri kendilerini “özgürlük, insan hakları ve demokrasi koruyucusu” olarak görürler, ve bu görüşlerini sadece AB üyesi devletleri için değil her dünyanın genelinde her ülke için savunurlar ve desteklerler.

 

AB parlamentosu üyeleri seçmiş oldukları konsey üyeleriyle birlikte AB yasalarına ve kurallarına karar verirler, bunlardan bazıları; bütçeyi belirleme ve bu bütçenin ayrılması, AB üyesi devletleri arası seyahat özgürlüğü, üyeler arası veya ülke içlerindeki gıda güvenliği, tüketici hakları, vergilendirme ve dış ilişkiler, eğitim ve kültür gibi ve daha birçok konuyla ilgili kararlar ve yasalardır.

 

AB üyesi olmak birçoğumuza fazlasıyla bir avantaj sağladı, en milliyetçisine bile! Ve bu kişiler Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyorum deyip ceplerinde Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportuyla Avrupa ülkelerini gezmiştirler. Bu politik durum çok ayrı tabii. Mesela bana faydasını söyleyeyim, bana ve birçok ailemden kişiye ve arkadaşlarıma yurt dışında bir ülkede özellikle dünya sıralamasında en yukarıda olan üniversitelerde okuma olanağı sağladı ve bunu okul harcı ödemeyerek yaptık. Vizesiz sırtımızda sırt çantasıyla gezebiliyoruz! Düşünsenize genç olarak nasıl bir lüks. Uçak biletimi almışım ama acaba sınırdan beni geri mi çevirecekler düşüncesi yok.

 

AB sayesinde insan haklarının, kendi haklarımızın belki de daha da farkına vardık ve bu haklar için nasıl savaşacağımızı öğrendik. En önemlisi birlik olmayı öğrendik. Çok toplumlu aktiviteler, etkinlikler bizlere hem farklı kültürleri, o kültürlerden insanları tanıttı hem de birçok ülkeye gitme fırsatı kazandık bu etkinliklerle. AB sadece eğitim bursları değil yeni iş kurma yada geliştirme konusunda da hibe veriyor ve destekleyici kurslar, sertifika programları sunuyor. Yani insanın kendini geliştirmesi için her türlü olanağı sağlıyor. Özellikle de biz gençlere bu olanakların fazlasıyla sosyal yönde destek verdiğini söylemeden edemeyceğim.

 

26 Mayıs 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek adına Kıbrıslı Türklerden de adaylar çıktı. Seçimler Kıbrıslı Türkler arasında ilk kez bu kadar ses getiriyor, daha önceleri de, yanlışım yoksa, Kıbrıslı Türklerden bağımsız adaylar çıkmıştı. Hiçbir zaman milliyetçi biri olmadım ve her zaman Federal Kıbrıs’ı savundum ama sanırım Avrupa Parlamentosunda bir Kıbrıslı Türk olması bazı şeyleri değiştirebilir. Çünkü maruz kaldığımız çok şey var, birileri de bizi anlayıp tanımış olarak aynı sıkıntıları yaşayarak bizleri ifade edebilir. Bu şekilde belki de ilk kez AB vatandaşı olduğumuzun daha da farkına varabileceğiz. Çünkü Kuzey Kıbrıs yarım adasında AB’ye dair neredeyse bir iz yok. Ne kuralları, ne de uygulamaları. Cebimizdeki pasaportların söz hakkı olduğu bize bu seçimlerle hatırlatıldı, görünür olduğumuz ve var olduğumuz bize hatırlatıldı. Seçimin ve seçimde halkımızın 2 sandalye hakkının ne kadar önemli olduğu kavranması gereken bir konu. Belki de bu seçimle birleşik Kıbrıs’a bir adım daha yaklaşacağız. Avrupalı olduğumuz hâlde onlardan izoleymiş gibi AB’ye küsmüş gibi yaşamayacağız belki de.

 

Kıbrıslı Türklerden çıkan adaylarımız aşağıdaki gibidir:[2]

  • AKEL – SOL – YENİ GÜÇLER adayı Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek

 

  • YASEMİN HAREKETİ adayları:

İbrahim Aziz
Öz Karahan
Şener Levent
Zeki Beşiktepeli
Faize Özdemirciler
Leyla Hüseyin

 

  • KIBRIS SOSYALİST PARTİSİ adayları:

Mehmet Birinci
Kazım Halit

 


 

Referanslar:

[1] Avrupa Parlamentosu resmî internet sitesi

[2] Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesinin resmî adaylar duyurusu

Kapak fotoğrafı için tıklayınız.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir