Günümüzdeki Lüks: İnisiyatif

“Ağaç dikmiyorsun, ateş yakmıyorsun, üretmiyorsun, okumuyorsun, az okuyorsun onu da zaten anlamıyorsun, yazmıyorsun çizmiyorsun, hayal kurmuyorsun, olmasını istediğin şeyler için savaşmıyor hayıflanıyorsun, ne yapıyorsun, sahi ne yaptın?”

-Gökhan Demir

 

Uzun zaman önce Twitter’da görmüştüm bu sözleri. O kadar etkilenmiştim ki, şu güne kadar aklımdan çıkmadı. Her satırı içime dokundu. Sanki Kıbrıs’ı anlatıyordu çünkü.

 

Kıbrıs’ta bir şeyler olmuyor, insanlar istekleri uğruna savaşmıyor demiyorum tabii. Tabella’dan da bunu görüyoruz: Kıbrıslı istediğinde çok güzel işlere imza atıp, çok kaliteli şeyler üretebiliyor. Fakat böylesi projeleri, atılımları gördüğümüz zamanlar ender oluyor. Oluyorsa da gençler yapıyor, maalesef destek de göremiyorlar. Kendi yaşadıklarımdan gideyim.

 

Bir sene önce Lefkoşa Gençlik Derneği Yürütme Kurulunda görev yapıyordum. Bütün gençliğimiz ve enerjimizle, yoğun ders ve sınavların arasında proje üretiyor ve etkinlik planları çıkarıyorduk. Sponsor veya herhangi bir desteğimiz olmadığının bilinciyle, tam zamanlı bir şekilde etkinlik hazırlıyor ve hem bakanlıklardan hem de özel şirketlerden destek istiyorduk. Tahmin edersiniz ki hiçbiri bizi desteklemeye, fikirlerimizin arkasında durmaya yanaşmıyordu. Kimsenin inisiyatifi yoktu ki. Bir grup “akılları havada” gence hangi akıllı destek verirdi zaten, değil mi?

 

Projeler bir şekilde hayata geçti, etkinlikleri bir şekilde yaptık ama tanıdıklarımız dışında hiçbir destek bulamadık.

 

Kıbrıs’ta çok ses çıkaran küresel ısınma eylemleri (Fridays for Future) olmuştu, hatırlar mısınız? Tabella, aktivistlerle röportaj da yapmış; onları tanıtmaya, amaçlarını duyurabilmeye çalışmıştı. Eylemlerden sonra herhangi bir politikacıdan bir açıklama duydunuz mu mesela? Veya yetişkinlerden bu eyleme destek geldi mi? Sizi bilemem ama, ben hiçbir hareketin olduğunu görmedim.

 

***

 

O kadar güzel bir ada ki Kıbrıs, o kadar çok potansiyeli var ki Adil’in de yazdığı gibi… Sadece biraz farkında olmak, bir şeyler üretip topluma sunabilmek gerekiyor. Bir şeyler üretildiğinde de -üreten “genç/çocuk” olsa da- destek çıkıp arkalarında durmak gerekiyor. Biraz inisiyatif alırsak, hâlihazırda olanları da desteklersek, Kıbrıs’tan üretkeni, Kıbrıslının fikirlerinden güzeli yok. Sadece biraz inisiyatif.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir