Bu hafta, ilk yazılarımdan olan “Kitaplar Bizim İçindir Onlara Ulaşın” yazımda da belirtmiş olduğum kitap okuma sebeplerinden, gerekliliğinden ve önerdiğim kitapların bendeki etkilerinden bahsetmek isterim.
Çünkü Micheal de Montaigne’nin de dediği gibi: “Ben kitaplarımı değil, kitaplarım beni ortaya çıkarmıştır.” Buna ek olarak kendim için şunu söyleyebilirim ki, ben yazılarımı, hayatımı, hayal gücümü değil, kitaplarım onları ortaya çıkarmıştır.
“Peki sizin ayrıcalığınız ne?”
“Çok basit. Okumak, sadece okumak. Okuyan insan, dünyanın aklına yaslar sırtını.”
Zülfü Livaneli, Kardeşimin Hikayesi
Ne kadar da doğru söylenmiş. İnsanın zihni, ufku genişler okudukça. Bir başkasının bakış açısından bakar, anlar ve yorumlar. En önemlilerinden araştırmaya, dahasını istemeye ve bilgi açlığına iter. Bir kelime, bir cümle bile bir insanın bütün bakış açısını değiştirmeye yetebilir.
Düzenli kitap okuyanların sıkılması zaten mümkün değildir. Her an, her yerde kitap okuyup sıkıntılarını giderebilirler. Kelime dağarcığı geniş olduğu gibi hayata bakış açısı da geniştir kitap okuyanların. Genelleme yapmayı sevmesem de “at görüşlü” diye adlandırılan ve olaylara, hayata hep tek taraflı bakan kişiler genellikle kitap okumayanlardır.
Her okunan kitapta farklı karakterler, olaylar, hayatlar tanıyıp empati gücümüzü geliştirmek mümkündür. Empati, günümüzün mumla aranan duygularındandır.
Kitaplar bizim dostumuzdur.
Ben size birkaç dostumdan bahsetmek isterim.
En başta dünya klasiği olan ve 7’den 70’e herkesin tekrar tekrar okuması gereken bir kitap olan:
- Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry
Asla çocuk kitabı olmayan çocuk kitabı denebilir. 6 yaşındaki bir çocuğun saf, merhametli, tarafsız, ön yargısız dünyasını bakış açısını anlatıyor. Hayatın her döneminde okuyunca farklı anlamlar dersler çıkarılabilecek bir kitap. Sorgulamayı, empati kurmayı, anlamayı, keşfetmeyi öğretip aşılıyor.
- 1984 – George Orwell
Aslında trajikomik bir durum olacak ama günümüz dünyası için tam yerinde bir kitap! Distopik bir dünya gibi gözükse de bence George Orwell tarafından yapılan bir öngörüdür. Politik kişilerin iktidara gelme ve orada kalmak için yapamayacağı şey olmadığını anlatan bir kitaptır.
- Satranç – Stefan Zweig
İnsanın duvarlarının, zincirlerinin kendi aklında olduğunu belirten bir kitap. Öyle bir kitap ki, Kafka’nın Dava’sına ait izler de taşıyor. Satranç’la, aslında psikolojik dehasıyla tutsak olarak tutulduğu günleri yenmesini sağladığını anlatan muhteşem bir kitap.
- Veronika Ölmek İstiyor – Paulo Coelho
Her günümüzün birbirinden değerli ve bir o kadar da farklı olduğunun farkındalığına vardıracak bir kitap bence. Okuyucunun kafasında “Başkaları için mi?”, “Aslında kimiz?”, “Kim olmak istiyoruz?” gibi soruları ve cevapların birçoğunu yaratacak bir kitap. Veronika’nın aslında ölmek istemeyip, sadece sıradan günlük ve monoton hayatından kurtulmak istediğini anlamak mümkün bu kitapta. Aslında onu o monotonluğa, sıkıcılığa iten toplumun, onun intiharına sebebiyet verdiği de düşünülebilir. İntihar teşebbüsünden sonra akıl hastanesine yatırılıp orada yaşananları, deliliği, şizofreniyi, yaşamı sorguluyor ve sorgulatıyor Veronika (dolayısıyla Paulo Coelho).
- Nietzsche Ağladığında – Irvin D. Yalom
Dünyanın tanıdığı ve onlar hakkında daha çok öğrenmek, bilmek istediği iki insan Friedrich Nietzsche ve Sigmund Freud. Aynı dönemlerde Viyana’da bulunduklarından dolayı karşılaşma ve görüşme olasılıklarının yüksek olduğu, dönemin ve hâlen daha dünyanın en bilinen filozof ve psikiyatristlerinden olan Freud ve Nietzsche’den bahsediyor kitap. Felsefenin, psikanalizin ve tıbbın en önemli ve gerçek isimlerini, Nietzsche, Freud ve Breur’u barındırır. Ve bu üç erkeği etkisi altına alan Lou Salome çarpıcı biçimde kitabın konusuna işler. Kitap, Nietzsche’nin Salome’ye olan aşkı ve onu psikolojik bir soruna sürükleyen bu aşkın kendi narsistliğinden ötürü yardım almayı bile aklına getirmediğinden Freud’un, Salome aracılığıyla, ona ulaşıp kendisini açmasını sağladığı bir kitap. Nietzsche’nin yaşamını ve fikirlerini analiz eden bir kitap. Öyle bir kitap ki bu, bana hem Nietzsche’yi, Freud’u, Salome’yi araştırtıp onların yazdığı kitapları okutan ve beni geliştiren bir kitap. Mutlaka tavsiye ederim.
Umarım herkes yeni yıla girerken kendisine bir kitap listesi yapar ve bu bahsettiğim kitapları okumamışsa okumaya başlar. Daha birçok sayabileceğim ve âşık oldum diyebileceğim kitaplar var, ileriki zamanlarda bahsetmeye çaba göstereceğim.
Bir zamanlar Victor Hugo’nun da dediği gibi:
“Bir kitap dünyadan daha geniştir, çünkü maddeye düşünceyi katar.”
Fotoğraf için tıklayınız.