AtlasGlobal: İkinci Bir Çiftlik Bank Vakası mı Yaşanıyor?

Hepimizin bildiği üzere AtlasGlobal yılın üçüncü çeyreğinde 21 Aralık’a kadar uçuşlarını durdurma kararı almıştı. Kararın açıklanmasından sonra altından birçok kirli sebep çıktı. Bugünlerde yayınlanan yeni bir açıklama ile AtlasGlobal uçuşlarını ikinci bir sefer, bu kez 9 Şubat’a kadar durdurma kararı aldı. Siteden açıklanan sebep taleplerin düşmesi gibi sebepler olsa da biz görüyoruz ki AtlasGlobal batacağını ön gördüğü hâlde insanlara kampanyalar altında ucuz biletler satıp sürekli uçuşlarını iptal ederek yönetimi devam ettirmeye çalışıyor. Aynı şeyler şimdi tekrar yaşanacak; bilet alan birçok kişi mağdur durumda. Satılan biletlerin iadesi yapılmıyor, çalışanlar aylardır maaş almıyor, yönetim işten çıkarılan personelin tazminatlarının da ödenmeyeceği açıklamasını yapmış. Türkiye şirketleri ve devleti kriz yönetiminde yine sınıfta kaldı.

 

Peki arkasında yatan sebepler ne? AtlasGlobal bu duruma nasıl geldi?

Açıklanan ekonomik ve lojistik sebeplerin yanı sıra ortaklıkların bozulması hikâyeleri diyebiliriz. Direkt açıklanan kaynak bulamadığım için çok detaylı anlatmayacağım fakat paranın kaynağı kesilince kendi kendini yönetemeyen AtlasGlobal, müşterilerine veremeyeceğini bildiği hizmetleri satarak şirketi ayakta tutmaya çalışıyor. Olmayacak duaya âmin demek aslında.

 

Hava yolu şirketi kurmak öyle restoranlar kadar hop batsın hop açılsın tarzında bir yapılaşma değil maalesef. Öncelikle başlı başına bir yatırım ve finansal güç gerektiriyor ki uzun dönemlerde ayakta kalabilsin ve kâr etmeye başlasın. Ayrıca hava yolu bir ülkeyi yurt dışına bağlayan en önemli kanaldır ki bunu zaten en iyi biz Kıbrıslılar biliyoruz. Ada ülkesi olduğumuz için turistin bize ulaşabileceği tek etkili yöntem hava yolu. Bu tarz iflas durumları hem ülkenin kendi içindeki ekonomisini kötü etkiler (maaş alamayan çalışanlar, mağdur olan müşteriler) hem de ülkenin dış itibarını kötü etkiler. Aslında birkaç yazı önce bahsettiğim “hard power” ve “soft power” ilişkisi. Bu tarz krizlerin devlet yardımı ile en hasarsız şekilde çözülmesi şart.

 

Etkisini uzun vadede göreceğimiz birçok olay yaşanıyor şu an Türkiye’de. KTHY’nin batması gibi veya birçok diğer haberi izler gibi bunu da izliyoruz. Önemli olan takip etmek, okumak ve araştırmak, sunulanı olduğu gibi kabul etmeyip altındaki nedenlerini araştırmak.

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir