Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin görevden alınması bana göre halk tarafında aşırı tepki yarattı. O kadar hükûmet değişti hiç sesinizi çıkarmadınız ya da çok az çıkarttınız da şimdi mi aklınıza geldi ses çıkarmak?
Yerine gelen kişinin kim olursa olsun iyi ya da kötü oluşu bence eski bakanı çok iyi yapmıyor. Pandemiyi çok iyi yönetti dediğiniz kısım sadece bence kapanmaktan ibaret idi.
Ali Pilli görevde kalmaya devam etseydi ve bu COVID-19 mutasyonlarla beraber 10 sene daha gitse, ülke sürekli bir şekilde kapanmaya mı gidecekti? Bu bence kalıcı bir çözüm değildir, maksimum 1 aylık bir çözümdür ki geçen sene de gördük. Ne kadar sürdü çözülmüş ve en iyi sağlık bakanı ile olan bu durum? Hatırlayın geçen yazı.
Çok da uzun değildi bakıldığında.
Bence mesele o koltukta kimin oturduğu değil, mesele halkın kendi canına verdiği önem. İngiltere’de salgının Başbakan tarafından fazla kale alınmadığı bilinen bir şey, bunun yerine halk kendi önlemini alıyor değil mi? Almalı da. Her şeyi devletten, hükûmetten bekleyemeyiz. Bizim hükûmetimiz gece kulüplerini açtı diye illa tıkış tıkış olacağımız o kulüplere gitmemize gerek yok. Her kapalı alanda maske takmamız gerekiyor. Sosyal mesafeyi korumamız gerekiyor.
Evet çok kolay atlatılacak bir durum değil bu, henüz nasılını kimse bilmiyor. Ama ülkede hayat durunca bulaşmayı en aza indirgemek kolay bence, mevzu ülke yaşamaya devam ederken bulaşmayı azaltmak.
Mesela Tayvan, 23 milyondan fazla popülasyonu olan bir ülke.[1] Aynı zamanda bu kadar popülasyona rağmen sadece 942 COVID-19 vakasına rastlanmış.[2] Biraz daha araştırınca aslında hiç kapanmadıklarını fark ettim.[3] Yani Yeni Zelanda bile kapanmış, Almanya kapanmış ve hiç kapanmayan Tayvan’da sadece 942 vaka. Bizim küçücük KKTC’de en son baktığımda 3000’in üstünde vaka sayısı vardı.
Güler misiniz ağlar mısınız bilmem.
Bunu sürekli tekrarlayacağım; mevzu sadece kapanmakla ya da koltuktaki kişiyle alakalı değil. Mevzu halkta bitiyor. Mesela bir yeğenim Mart 2020’de İngiltere’de (Londra’da) idi, oradan staj için Almanya’ya (Hamburg’a), oradan Kıbrıs’a sonra oradan tekrardan İngiltere’ye (Londra’ya) geri döndü, şu anda okuyor ve okula laboratuvarına gidiyor. Hiç pozitif çıkmadı PCR testlerinde inanır mısınız?
Yine birinci ağızdan söylüyorum başka bir aile bireyim Hollanda’da (Delft’te) yaşıyor, Portekiz’e (Lizbon’a) tatile gitti, Kıbrıs’a geldi, geri Hollanda’ya döndü bu süreçte ve hep ofiste çalışmaya da devam etti ve o da hiç pozitif çıkmadı!
Yani mevzu bence ne çalışmamız ne okulun açık ya da kapalı olması, mevzu biraz olsun sağlığa saygı. Bu önemi bizi yönetenin vermesini bekliyoruz biz fakat halk kendi vermiyor.
Evet sistemde sorunlar sıkıntılar olabilir, yani karantinasız giriş özellikle en büyük sıkıntı bence. Fakat eğer biz dikkatli olursak, biz bu önemi verirsek zaten vaka sayısı düşecektir. Bilinçlenin.
Farkına varın yapılan yanlışların. Kısa vadeli çözüm değil, uzun vadeli çözümlere odaklanın. “Bana bir şey olmaz.” demeyin. Sevdiklerinizi düşünün.
Bence kapanarak çözülecek iş değil bu; ilk günden söylüyorum. Kapandıkça ekonomi de kötüleşiyor yani iş olduğu gibi çıkmaza giriyor. Bütün hayatımız boyunca kapalı kalmayacağımıza göre esas sürdürülebilir plan açık iken, normal seyrinde iken hayat, COVID-19 ile nasıl baş edeceğimizdir bence.
Kaynakça
[1] Site editörleri. (2021). Taiwan Population. Worldometers.
[2] Site editörleri. (2021). Taiwan. Google News.
[3] Site editörleri. (2020). Covid-19: Virus ‘success’ Taiwan to keep restrictions despite vaccine. BBC.
Fotoğraf: cromaconceptovisual, Pixabay.