Günümüzde internetin son derece gelişmesi ile birlikte Web 2.0 tabanlı yazılımlar gelişerek karşımıza sosyal medya olarak çıkmaya başlamıştır. Tabii ki bu teknolojinin gelişimi yıllar içerisinde de devam ederek önce Web 3.0 son olarak ise Web 4.0 olarak karşımızdadır. Öncelikle günümüzde hem çok duyduğumuz hem de çok sık kullandığımız sosyal bu sosyal medya nedir?
Sosyal medya sadece Facebook değildir! Facebook’tan çok daha fazlasıdır! Dan Zarella’ya göre sosyal medya, en basit tanımıyla, bloglar, mikrobloglar, sosyal ağlar, medya paylaşım siteleri ve sosyal yer imi gibi iletişim kurmamıza yardımcı olan ağ tabanlı yazılımlardır.[1] Sosyal medya, iletişim kurmamızda bize eşlik eden ve kişilerin duygu ve düşüncelerini aktarabilecekleri mecralardır.
Sosyal medyada pazarlama alanında ülkemiz özelinde bakıldığı zaman birçok doğru bilinen yanlış ile karşılaşmaktayız. Peki bu doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Yanlış 1: Her sosyal medya kullanıcısı bir sosyal medya uzmanı, yöneticisidir!
Doğrusu: Ülkemizde bu en büyük yanılgılardan bir tanesi olarak karşımıza bu algı çıkmaktadır. Sosyal medyayı anlamak ve doğru kullanmak için hem bu alanda akademik olarak eğitim almak hem de gerek yurt içinde gerek yurt dışında birçok seminere katılmak ve alanında uzman kişilerden eğitim almak gerekmektedir.
Yanlış 2: Paylaşılan içerik ne kadar çoksa o kadar verim alınır!
Doğrusu: Günümüzde her bir sosyal medya kullanıcısı artık çok seçici olmakla beraber bilgiye kısa yoldan ulaşmaya çalışmaktadır. Bu yüzden vermek istediğiniz bilgiyi en kısa yoldan ve net olarak vermeniz gerekmektedir.
Yanlış 3: Sosyal medyaya ne kadar çok para, o kadar görünürlük!
Doğrusu: Sosyal medyada karşımıza çıkan en önemli sorunlardan bir tanesi de sponsorlu paylaşımlarda daha fazla para kullanarak sosyal medyada doğru hedefe ulaşabileceğinizi zannetmektir. Bu algı tamamen yanlıştır. Önemli olan doğru hedefi belirleyip var olan bütçeyi doğru şekilde kullanmaktır.
Yanlış 4: Güzel ve süslü fontlar ile görseller hazırlamak!
Doğrusu: Sosyal medyada daha net, anlaşılır ve sade görseller hazırlayarak daha çok kitleye erişebilir ve görselden maksimum verim alabilirsiniz.
Ülkemizde her ne kadar son yıllarda sosyal medya ve sosyal medya pazarlamasına daha fazla yönelme olsa da maalesef henüz istenilen ve beklenilen seviyede değildir. Gerek devlet kurumları, gerek kurumsal şirketler, gerekse küçük ölçekli şirketlerin bu konuda alanında uzman ve gerçekten doğru bilgiyi alabilecekleri kişilere yönelmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, sosyal medyadan istedikleri verimi alamazlar ve herhangi bir artısını göremezler.
Bu konuya bir de şu açıdan bakalım: Hasta olduğunuz zaman nasıl önce doktora daha sonra doktorun size verdiği ilaçları almak için eczacıya gidiyorsanız bu konuda da önce gerçek anlamda sosyal medya uzmanı olan kişilere gitmeniz gerekmektedir. Gerçekten kaçımız alanında uzman kişiler ile çalışıyor? Kaç kişi bu alana gerçekten hak ettiği değeri veriyor? Peki devlet kurumları veya kurumsal şirketlerde bu birimler aktif olarak ne durumda ve doğru olarak kullanılıyor mu?
Bu konuda gerçekten araştırma yapılabilmesi için gerek devlet kurumları, gerek kurumsal şirketler bu alanda uzman kişiler ile bir araya gelip orta yolu bulup onlara gerekli maddi desteği sağlamaları gerekmektedir. Bunun sonucunda yine kazanan kurumlar olacaktır!
Kaynakça
[1] Zarella, D. (2009). The Social Media Marketing Book. California: O’Reilly Media.