İngiltere’nin Kaleci Problemi Geride mi Kaldı?

2010 Dünya Kupası için İngiltere’nin kadrosunda David James, Robert Green ve Joe Hart vardı. Fabio Capello göreve geldikten sonra Paul Robinson dönemini bitirmişti. Sonrasında önce David James, sonra Robert Green onun ilk tercihleri olmuştu. Green ilk maçtan yaptığı hata ile formayı hiç almamak üzere kaptırdı. James, 40 yaşına günler kala ilk kez bir Dünya Kupası maçında oynayarak bu alanda bir rekor kırdı, sonrasında ise millî takıma hiç dönmedi. Geriye sadece Joe Hart kalmıştı…

 

İngiltere’nin turnuvalarda uzun yıllardır süren başarısızlığının daimî konuşulan konusu kaleci krizi olmuştur. Joe Hart’ın kariyerini tümden sarsan Euro 2016 performansına kadar götürdüğü altı yıllık süreç kimine göre zaman zaman oldukça yetersiz kalıyordu. Ancak bilinen bir diğer gerçek de kendisine bir türlü alternatif bulunamamasıydı. Turnuvadan sonra kulübünden ayrılmak durumunda kaldı. 2018 Dünya Kupası Rusya’da devam ederken Joe Hart, Shrewsbury CC adına bir amatör kriket maçında oynuyordu. Bir daha takıma dönmedi.

 

Joe Hart’tan Jordan Pickford’a geçen eldivenlerin yolculuğunda İngiltere’nin 2010 Dünya Kupası sonrası yakın kaleci tarihini inceliyoruz. Bakalım İngiltere bugünkü rotasyonuna gelirken nerelerden geçti.

 

Joe Hart’ın 1 numara olduğu süreçte o kadar fazla kaleci millî takıma gelip gitti ki hesabını tutmak oldukça zor. Emektar Paul Robinson’ın takımı bırakması ve Ben Foster’ın sakatlığı, 2010 Dünya Kupası sonrası yeni dönemde ilk maç olan Macaristan’a karşı Scott Loach ve Frank Fielding gibi profesyonel kariyerleri henüz doğru düzgün başlamamış iki ismin kadroya alınması sonradan yaşanacak garipliklerin bir çeşit habercisiydi. 2010 Dünya Kupası’ndan sonra Capello’nun 14 maç boyunca Joe Hart’ın dışında değerlendirdiği isimlerden sadece Ben Foster bir kere ilk 11 başlama şansı yakaladı ve sadece Scott Carson süre alabildi. Paul Robinson, Robert Green, David Stockdale, Scott Loach, Frank Fielding gibi isimler kadroya çağrıldı ancak süre dahi almadılar. Bu arada sakatlıkların da etkisi ile Arsenal’ın 19 yaşındaki genç takım kalecisi James Shea bile kendisini Capello’nun takımı ile antrenmana çıkarken buldu. Capello 2010 öncesi dönemde Chris Kirkland ve Joe Lewis’i de kadroya çağırmıştı ancak onlara hiç forma şansı vermedi. Capello döneminde kadroya çağrılan isimlerden Kirkland, Lewis, Loach ve Fielding’in (tabii Shea’in de) 2010 Dünya Kupası sonrası oynadıkları Premier League maç sayısı toplanınca 5 ediyor.

 

Tüm bu kaosun içerisinde Joe Hart’ın yeri tartışılmıyordu. Capello’nun gidişi ile takımın başına biraz da sürpriz olarak veteran hoca Roy Hodgson getirildi. Her ne kadar ara dönemde Stuart Pearce, Carson’ı takımda tutsa da Hodgson’ın gelişi o dönem Bursaspor’da oynayan oyuncu için uluslararası kariyerin sonuydu. Hodgson Euro 2012’ye çok kısa bir süre kala göreve geldi ve ilk kadrosunu bu turnuva için açıkladı. Joe Hart onun da birinci tercihi olmaya devam etti. Rob Green ikinci tercihiydi. İlk kez çağrılan isimlerden John Ruddy üçüncü, Jack Butland da dördüncü tercihiydi. Ruddy sakatlanınca turnuvaya diğer üç kaleci ile gidildi. Joe Hart ilk maçta hatalı sayılabilecek bir gol yese de takımın değişmez ismiydi. Gruplar sonrası İtalya’ya penaltılarla kaybedildi. Turnuva hüsranı sürmekteydi. 2014 Dünya Kupası’na giden süreçte Hart zaman zaman eleştirilmeye devam etti ama İngiltere’nin elemelerde çok büyük sorunları yoktu. Rob Green 2015’te kısa süreli bir dönüş haricinde takıma dönmedi. Ruddy ve Butland ise bu dönemde kadroda yer bulsalar da süre almakta zorluk yaşadılar. 2012 ve 2014 turnuvaları arasında oynanan 22 maçın 19’unda maça Hart başladı. Rotasyona yeni giren Fraser Forster ve tekrardan dâhil olan Ben Foster ile Butland birer kez ilk 11 oynadılar. Foster ve Forster birer kez de sonradan oyuna girebildi. Ruddy de Joe Hart haricinde bu dönemde süre alan dört kaleciden biri oldu. Bu isimlerin dışında Alex McCarthy bir kez kadroya çağrıldı ancak süre alamadı.

 

2014 Dünya Kupası’na Hart, Foster ve Forster ile gidildi. İlk iki maçta iki yenilgi alan İngiltere gruptan çıkamadı ancak Hart bu sefer eleştirilerin tarafı değildi. Hart sıradaki turnuvaya kadarki 21 maçın 16’sına başladı, hatta biri hariç tamamını baştan sona oynadı. Bu arada rotasyona Butland dönerken Tom Heaton da eklendi. Ben Foster artık tercih edilmemeye başlandı. Forster üç, Butland iki kez ilk 11 başlarken birer kez de sonradan oyuna girdiler. Heaton da turnuva öncesi bir kez sahaya çıktı. Bu dönemde Forster ve Butland arasında ikinci kaleci olma rekabeti vardı ancak Forster ciddi bir sakatlık yaşadı. Championship’te oynayan Heaton’ın dört numarada yeri sabitti. Ruddy ve McCarthy de uzaktan beş ve altıncı alternatiflerdi. Hart hariç tüm bu kalecilerin yeri kulüplerinde bile eleştiri konusuydu. Hiçbiri üst sıra takımlarında oynamıyorlar ve Hart’ın yerine aday görülmüyorlardı. 2015-2016 sezonunda Forster sakatlığı nedeniyle maçların yarısını kaçırmıştı. Bir ara Hodgson o kadar umutsuzdu ki 35 yaşındaki Rob Green’i bile Championship’ten yıllar sonra aday kadroya çağırdı. Bu isimlerden en çok ümit beslenileni olan Butland yine bir millî maçta sakatlandı. Turnuvaya giderken Hart’ın arkasında Forster ve Heaton vardı, takımı küme düşen Ruddy ise beklemedeydi. Hart, Euro 2016’ya da tartışmasız birinci kaleci olarak girdi ve olan oldu. İngiltere turnuvada beş maçta bir galibiyet aldı. Eleştiriler bu sefer farklı bir boyuttaydı. Joe Hart’ı kendi kulüp hocası bile eleştirdi ve yedek bıraktı. Hodgson takımdan ayrıldı. Hart transferin son günlerinde kendini İtalya’nın baş altı takımlarından Torino’da buldu. Oradaki inişli çıkışlı performansı da çok eleştirildi.

 

Hodgson sonrası büyük umutlarla başlayan Sam Allardyce dönemi bir skandalla apar topar son buldu. Allardyce’in takımı yönettiği tek maçta tercih ettiği isimler Hart, Heaton ve McCarthy oldu. Forster ise sakattı. Allardyce yerine Gareth Southgate geçici olarak apar topar göreve getirildi. 21 yaş altı millîlerin hocası Southgate 2018 Dünya Kupası’na hazırlanan takım için pek de bilindik bir isim değildi. Buna karşın başarılı performansı onu bu göreve kalıcı yaptı. Southgate de tüm eleştirilere karşın Hart ile yola başladı. Alternatif konusunda zaten durum ortadaydı. Ancak işler değişmeye başlamıştı. 21 yaş altı millî takımını çalıştırırken kaleyi emanet ettiği Jordan Pickford o zamanlar 21 yaşındaydı ve en büyük tecrübesi olan League One seviyesinde bir yıl geçirmişti. Bir yıl sonra Southgate İngiltere ile ilk millî arasındaydı ve sakatlıklar kaleci konusunda elini sıkıştırmıştı. Pickford ise Sunderland formasıyla Premier League seviyesinde süre almaya başlamıştı bile. 2016 Ekim’de ilk kez takıma çağrıldı. O sezon Sunderland ile iyi bir performans sergiledi ve İngiltere 21 yaş altı takımını 2017 Avrupa Şampiyonası’nda yarı finale taşıdı.

 

2016-2017 kulüp sezonu boyunca Hart Torino’daki performansına karşın oynanan yedi millî maçın tamamında ilk 11’de yer aldı. Onun dışında sadece Heaton süre alabildi. Sezon boyu üçüncü tercih Forster ve Pickford arasında gidip geldi. Yazda kadroya uzun bir aradan sonra Butland dâhil edildi. İskoçya karşısında sürpriz bir beraberlik alındı ve Hart eleştirildi. Haziran ayında Fransa’ya karşı oynanan hazırlık maçında Hart yedek bekledi ve Heaton başladı. Yedek kulübesinde bu ay oynanan iki maçta da üç kaleci vardı. Fransa maçının ikinci yarısında Butland da süre aldı. 2017-2018 sezonu kulüp sezonu için Joe Hart bu sefer West Ham’a kiralandı. Ekim ayına kadar olan son dört eleme maçının üçünde Southgate yine Hart’a 90’ar dakika görev verdi. Üç maçta da galibiyet gelmesine ve İngiltere Dünya Kupası biletini almasına karşın özellikle Slovenya karşısında yaptığı hata eleştirilmeye devam etti. Hart’ın dinlendirildiği son maçta Butland görev aldı. Hart, West Ham’daki performansı ile de çok eleştirildi. Hep eleştiriliyordu aslında ama hiç kendisi yerine geçecek biri konuşulmuyordu. Artık Everton kalecisi olan Pickford, gösterdiği performans ile Hart’ın yerine İngiltere’nin 1 numarası olmaya adaydı. Southgate hiç gecikmeden Pickford’a forma verdi. Pickford ilk maçına Wembley’de Almanya karşısında çıktı ve kalesini 90 dakika boyunca gole kapattı. Dört gün sonra Brezilya karşısında bu kez Hart kalesini gole kapatmıştı ama bu onun millî takımda son maçı oldu.

 

Bu arada Forster ve Heaton artık çağrılmamaya başladı. Butland ile beraber Burnley’de iyi bir performans sergileyen Nick Pope kadrodaydı. Angus Gunn bir kez kadroya çağrıldı ancak forma giymedi. Marttaki iki hazırlık maçının birinde Hollanda’ya karşı Pickford, diğerinde İtalya’ya karşı Butland oynadı. Hart kadrodaydı ancak süre almadı. Sezon sonu 2018 Dünya Kupası kadrosu açıklandığında Joe Hart ismi ilk kez yoktu. Southgate defteri kapatmış, Pickford’a güvenmişti. Yedekleri Butland ve Pope oldu. Heaton ise dördüncü tercih olup as kadroya giremedi. Hırvatistan’a karşı uzatmalarda dramatik bir yarı final mağlubiyeti ile biten turnuvada ikisi uzatmalara giden yedi maçın tamamında oynayan Pickford iyi bir turnuva geçirdi. Dördüncü gelen İngiltere, Southgate ile gözünü pandemi nedeniyle bu yaz oynanacak Euro 2020 başarısına çevirdi.

 

2018 sonrası umutlu ve iyi bir nesil yakalamış İngiltere’de Pickford’dan sonra iki numara olan Nick Pope da güven veren bir isim olabildi. Ayrıca Dean Henderson süre aldığı dönemlerde gösterdiği performans ile gelecek vadediyor. İlk kez düzenlenen Uluslar Ligi organizasyonunun üçüncülüğünde ve Euro 2020 elemelerinde bir maç hariç sahada baştan sona hep Pickford olsa da Southgate’in güveneceği isimler onunla sınırlı değil. Pickford’un oynamadığı tek Euro 2020 eleme maçı ve üç 2022 Dünya Kupası eleme maçında kaleyi Pope korudu. Yani bu sürede 23 resmî müsabakanın 19’unda Pickford, 4’ünde ise Pope kaledeydi. Ayrıca oynanan altı hazırlık maçında Pickford ve Pope ikişer kez, Butland ve yeni isim Sam Johnstone birer kez ilk 11’de yer aldılar. Bu maçlarda birer kez de McCarthy ve Henderson sonradan oyuna girdiler. Bu süreçte Tom Heaton zaman zaman kadroda olsa da süre alamazken, Marcus Bettinelli ve Aaron Ramsdale de kadroya çağrılan diğer isimler oldular. Nick Pope sakatlığı nedeniyle Euro 2020’yi kaçıracak olsa da İngilizlerin kafası bu sefer kaleciler yönünden çok rahat. Pickford, Henderson ve Johnstone turnuva kadrosunda yer alırken Sheffield United’ın başarılı kalecisi Ramsdale bir sakatlık durumunda beklemedeki isim olacak.

 

Bu yazıda bahsedilen oyuncuların 2010 Dünya Kupası sonrasındaki millî maç sayıları:

Joe Hart – 72
Jordan Pickford – 31
Jack Butland – 9
Nick Pope – 7
Fraser Forster – 6
Ben Foster – 4
Tom Heaton – 3
Robert Green – 1
Scott Carson – 1
John Ruddy – 1
Alex McCarthy – 1
Dean Henderson – 1
Sam Johnstone – 1
Paul Robinson – 0
David Stockdale – 0
Scott Loach – 0
Frank Fielding – 0
James Shea – 0
Angus Gunn – 0
Marcus Bettinelli – 0
Aaron Ramsdale – 0

 


 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir