Toplum 5.0

İnsanlık tarihinden itibaren belirli devrimler geçirdi. Bunları sıralayacak olursak:

  1. Doğal Yaşam 1.0: İnsanlığın ilk dönemlerinde görülen avcılık ve toplayıcılık yaptığı en verimsiz olduğu dönem.

 

  1. Tarım ve Sulama 2.0: İlk vahşi hayvanların evcilleştirilmesi ve basit tarıma geçilen dönem. İnsanlar doğadan bir şeyler öğrenerek aslında ellerindeki gücü fark ettikleri dönem diyebiliriz.

 

  1. Buharlı Lokomotif 3.0: İngiltere’de başlayan Sanayi Devrimi ile birlikte insanın kendi gücünün sınırlarını aşarak “Daha fazla ne kadar verim alabilirim?” diye kendine güvenini geri getirdiği dönem.

 

  1. Bilgisayar ve Teknoloji 4.0: Aslında bir çocuğumuzun bildiği adıyla Endüstri 4.0, dijital çağ. İnternetin ve teknolojinin sadece belirli kullanıcılara sınırlı bırakılmayıp tüm dünyayı sarıp sarmaladığı, iş yerlerinde saatlerce süren bürokrasi işlerinin sadece dakikalar içinde yapılabileceğini gösteren dönem. İçinde bulunduğumuz çağ.

 

  1. Toplum 5.0: Artık insanlığın teknoloji ile uyumlu bir yaşam süreceği sadece bilgi yükleyici olmayacağı aynı zamanda yapay zekâ ve robotlardan bilgi edineceği dönem olacak.

 

Toplum 5.0 nasıl çalışacak?

Toplum 5.0 sanal gerçeklik ile fiziksel gerçekliğin birbirinden etkileşimi ile ilerleyecek. Biz biliyoruz ki bilgi çağında (Endüstri 4.0) veri tabanlarına erişim internet ile gerçekleşiyor. Burada tek yönlü bir akış var, bir bilgiye ulaşabilmek için bizim talep etmemiz gerekiyor. Fakat Toplum 5.0 ile beraber yapay zekâ ihtiyaç olan tüm bilgiyi sanal alemden ve veri tabanlarından alıp istediğimiz şekilde fiziksel gerçekliğe bize sunacak şekilde tasarlayacak. Böylelikle aslında bu dönemin en önemli yaş ve bilgi kısıtlamasını aşmış olacağız çünkü şu an sadece konu ile ilgili uzmanlar belirli makineleri kullanabiliyorken, Toplum 5.0 ile bu problem aşılacak ve herkes istediği bilgiye erişebilecek.

 

Bugüne kadar her zaman fabrikadaki makineleri daha verimli nasıl çalıştırabilirim, şunun en hızlısını nasıl üretebilirim diye düşünen bilim adamları, Toplum 5.0 kavramı ile gözünü insana ve günlük hayata çeviriyor. Japonya Toplum 5.0’a ilk ulaşan ülke olmak için çalışmalarına başladı. Aslında bu konu hakkında bilgi alabileceğimiz çoğu kaynak da Japonya’da devlet tarafından yayınlanan videolar ve bilgilerden ibaret.[1]

 

Bu hafta bu konu üzerinde yazmak istedim çünkü, aslında biz ülkemizde hâlâ bilgi çağına bile tam anlamıyla geçememişken gelişmiş ülkelerin nasıl insana ve çözüme odaklandığını, bizim günlük olarak dertlendiğimiz detayların ne kadar önemsiz olduğunu biraz size de göstermek istedim. Belki bir gün biz de Toplum 5.0 kavramını tartışır ve eğrisi düzü, boşu dolusu yerine belki gerçek odak noktamızın insan olması gerektiğini kavrarız. Okumaya araştırmaya devam. Lütfen aşağıya bırakacağım referansları okuyun ve videoyu izleyin. Neticede yazdıklarım, sadece ön bilgi verebilmek için.

 


 

Referanslar ve İleri Kaynaklar

[1] Cabinet Office of Japan. (n.d.). “Society 5.0”, Cabinet Office of Japan Website.

Yorulmaz, Ilgın. (2018). “Endüstri 4.0’a karşı Toplum 5.0’i gelecekte neler bekliyor?”, BBC Türkçe.

 

Video için tıklayınız.

 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir